Odp: Kukurydza Na Ziarno
Ja w poniedziałek dostałem ofertę z Kobylina . Dają swoje nasienie , opryski, nawóz i zapewniają odbiór, a jakie warunki cenowe to nie wiadomo . A jeśli normalny odbiór mokrej to 42 + vat
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja w poniedziałek dostałem ofertę z Kobylina . Dają swoje nasienie , opryski, nawóz i zapewniają odbiór, a jakie warunki cenowe to nie wiadomo . A jeśli normalny odbiór mokrej to 42 + vat
A zapomniałem dodać że odbiór z gospodarstwa.
Mnie przeraża ta cena suchej 590... Jak teraz to sprzedaje po 700 netto ze stodoły
To Leszek tak dobrze u nas 65 netto znajomy sprzedawał cała łódkę
Nie wiem co robić ale chyba nie zakontraktuje , wolny rynek już chyba tańszy nie będzie. W ogóle lipny rok się szykuje rzepak proponują 1400 , pszenica taż nie błyśnie ceną , co się kur... dzieje?
Dzisiaj oferta kukurydzy suchej 650/netto Dalgety transport po ich stronie.
Na dalgety właśnie sprzedawałem 2 auta po 680 netto z ich transportem, niedaleko mnie Lechpol płacił 630 i zawieźć jeszcze im na miejsce. Żyto też poszło swego czasu na dalgety w dobrych pieniądzach, było trochę słomy ale nic się nie czepiali bo poszło do Niemiec na mieszalnię
Koledzy potrzebuje rady od 5 lat sieje kuku na kiszonkę i jest ok w tym roku wziąłem 4 ha łąk i chce spróbować na ziarno. jestem z południowej małopolski gdzie okres wegetacyjne to ok 215-225 dni-jakie fao dobrać? myślałem o jakiejś wczesnej odmianie 200-210 ale też boje się przymrozków we wrześniu- dodam ze w okolicy nikt kuku nie sieje - chce spróbować ponieważ zawsze mogę zakisić dla opasów- ile taka odmiana po łąkach może sypnąć?
zależy ile jej sypniesz to tyle ona Ci sypnie, co do wybory odmiany to masz spory poligon doświadczalny. Ogólnie teraz nie wiem jeszcze jak z dostępnością odmian bo to co lepsze to może już ich nie być. Przymrozków nie masz się co obawiać. Nawóz najlepiej rozsiej wszystko przed siewem (azot) bo jak dasz drugą dawkę to czasem zbyt długo może stać zielona z wysoką wilgotnością a z drugiej strony jak nie będziesz jej suszył tylko na zakiszenie to nawet może i lepiej to na dwie dawki dać
Chce spróbować na ziarno a jak będe widział że kolby są mizerne to zostanie zakisić .nie wiem jeszcze jak z fosforem bo nie mam podsiewacza przy siewniku a o azot sie nie martwie bo podsypie z 15 ton kurzenicy
A spory wybór odmian lg jest w Kielcach-jeszcze:-)
Ja kupiłem LG 30.240 i Sudora bo za te polskie odmiany juz dziękuje...
Ja sieje na kiszonke, i z polskimi też się pożegnam.
Ostatni raz siałem Opokę 2 lata temu, w ubiegłym roku to co na kiszonkę to "zmiotki ziarnówki" a i tak jeszcze dość dało. W tym roku w ogóle nic nie sieje na kiszonkę, tylko na ziarno, 42 ha będzie
Cześć koledzy .Dzisiaj mam przyjemność pisać pierwszy raz na tym forum i z tego tytułu stawiam piwo każdemu ,kto do mnie podjedzie .
Mam pytanko odnośnie nawozu ,jaki chciał bym zastosować pod kukurydzę .Czy 300kg polifoski 6 w podsiewacz wystarczy z PK ?.Kukurydzę będę uprawiał na ziarno 9 ha .Jako nawóz azotowy mam przygotowany mocznik .I teraz się zastanawiam ,czy lepiej rozsiać go w całości przed siewem kuku ,czy na raty .Dawka jaką mam zamiar zastosować to 250kg mocznika .
no z tą polifoską to tak w sumie by było ale jak byś tak jeszcze dorzucił soli ze 150kg to by było git. Co do azotu i dawek to też dużo zależy od odmiany. Jak ma niski stay green to daj na dwie dawki a jak ma wysoki to wewal wszystko pod korzeń bo będziesz ją miał zieloną do samego końca i nie będzie chciała zejść z wilgotnością. Nawet te 250kg by starczyło, połowę przed siewem i reszta zaś. Zależy też jaką masz zasobność w glebie.
jaka zasobność w P i K?
W moim przypadku zasobność w P,K,Mg są na zbliżonym poziomie średnim ,odczyn tak od 5,8 do 6,5 ph. Zasobności azotu nie znam ,Na jednej działce 3 ha zastosowałem obornik w dawce 40 ton na /ha jesienią.Na kolejnej była pocięta słoma w zeszłym roku
Co do odmian to mam ;LS Silvano -230 FAO ,Delitop -240 FAO.
hmmm azot daj na dwa razy
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo