Temat: Być albo nie być

To pytanie do wszystkich małorolnych  , również do mnie. Czy nie zastanawiacie się nad tym aby pozbyć się gospodarstwa. Przy areałach do 50 ha ja osobiście nie widzę peryspektyw. Sprzęt się starzeje na nowy brak funduszy po co dalej to ciagnąć? Trzy lata temu miałem 35 ha teraz mam 14 i zastanawiam się czy tego nie oddać w dzierżawę. W prawdzie mam wszystkie maszyny ale czy to argument ? Nie wszystkie są nowe ciagle się psują , pogoda płata figle , jest sens?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2

Odp: Być albo nie być

Piotrze dobre pytanie ... by z tego żyć to się nie uda ...  by wegetowć nie ma sensu ... jak masz  inny dochód możliwy to te pole potraktuj jako  hobby  nie tak by robić z pełnym zaangarzowaniem tylko tak by robić  i tyle ...  oddawać w dzierżawę ... hmm  jak by ktoś w tym momęcie  płacił po 2 tys do ha  to niech zabiera ... i tyle ...  za dopłaty czyli mniej więcej tysiąc to  lepiej rób sam    i mówie traktuj jako hobby  będize lżej

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Przy 14 ha to bym się mocno zastanowił nad rzuceniem w cholerę ,przy 35ha pewnie bym gdzieś dorobił  ale 50 ha to już można jakoś żyć mowa wszędzie o gospodarce bez hodowli . Jednak patrząc przez swoje gospodarstwo 70 parę ha to rano godzinka a wieczorem 2,5 godziny  roboty a reszta dnia to cały czas leżenie . Jak bym poszedł gdzieś na etat to 8-10 godzin dziennie trzeba tyrać na szefa i jego zonę czyli to nie dla mnie za leniwy jestem wink

4

Jak bym poszedł gdzieś na etat to 8-10 godzin dziennie trzeba tyrać na szefa i jego zonę czyli to nie dla mnie za leniwy jestem img/smilies/wink

To zrozumiałe , ale w moim przypadku/ Jestem na mundurowej emeryturze , mam działalność usługi tokarskie , dlatego się zastanawiam. Szkoda oddać komuś bo sie przyzwyczaiłem.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

5

Czyli jak to ujął Wojtas gospodarstwo traktuj jak hobby.

6 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2014-02-08 06:33:17)

Koseś spać nie możesz?;)

7

Nie przeżyłbym gdyby ktoś obcy obrabiał moja pola przy zabudowaniach sad chociaż kilka ha ale coś zawsze zostanie a dodatkowo albo gdzieś do pracy albo dodatkową działalność. W moim przypadku los 40 ha jest niepewny wiec kto wie, jak ta ziemia odejdzie to może w stronę usług pójdę albo jakaś mała koparka...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8

Piotrze nie dawaj ziemi w dzierżawę , 14 ha które masz i sprzęt jaki posiadasz to masz 5 dni w roku zabawy żeby to ogarnąć. Także spokojnie możesz zająć się inną pracą a gospodare traktuj tak jak napisali chłopaki hobbystycznie .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

9

przy 14 ha byłbys jednym z wiekszych w mojej okolicy :-) ja obrabiam na obecna chwile ok 60 jesli mi dzierzaw nie odbiora to ja dzień dzisiejszy spokojnie daje rade zyc i nawet powoli rozwijac sie

Rolnik z powołania:-)

10

U mnie wujek przy 10 ha żyje sobie dość dobrze faktem jest to, że nie jest żonaty mieszka z 2 wujkiem który też nie jest żonaty i z ciotką która jest wdową(ma 2 córki) i płaci na nią KRUS. I jakoś nie narzeka na brak kasy i nie myśli o rezygnacji.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

11

Widzę Piotrze że jedziemy na tym samym wózku ja co prawda dopiero za rok odchodzę na emeryturę mundurową ale ha tylko 12. Ja wiele razy miałem chwile załamania ale bardzo lubię prace na roli, dodatkowo jak coś zbiorę lub wyprodukuję i sprzedam to jakiś tam pieniądz wpadnie i tak to koło się kręci.Bardzo lubię dłubać w warsztacie temu się coś zrobi tamtemu naprawi to też coś wpadnie.Nie ma co się podawać w moim regionie gospodarstwa to przedział 7 do 20ha i każdy jakoś żyje, co prawda nie widać po ludziach kokosów ale jak to mówią pchają biedę do przodu. Nie ma co się załamywać siać i zbierać.Ja obcemu swojej ojcowizny nie chciałbym oddawać w dzierżawę. Chociaż moja 13 letnia córka twardo mówi że chce być FARMEREM więc chyba na razie muszę ciągnąć ten wózek.

12

Piotrze ja mam 16 i niczego mi nie brakuje kredytów nie biore kasy starcza  nawet czasami jest bardzo dobrze tak jak w tym roku.Tylko ze ja zajmuje sie warzywami a to troche inne pieniadze i troche wiecej pracy ale sie opłaca choc czasem to naprawde ciezki kawałek chleba.Cały bajer w tym zeby jak to tylko mozliwe z jak najwiekszej powierzchni zebrac dwa razy w roku-zawsze cos zapłaci.

13

Ja mam 12ha 27szt bydła i jakoś się to kręci,też mi się nie widzi praca gdzieś na etacie,koseś to ty po 20 godzin na dobę spedzasz na leżeniu?ty jesteś leniwy?musiałbym cię nie znać żeby w to uwierzyć.

14

Piotrze rób jak koledzy mówią. 13ha to jest pikuś. Obrób pole. Zrób z tego jakiś dobry użytek ale nie oddawaj w dzierżawe bo kto wie może się przyda pole a potem łatwo by nie było...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

15

Szeryfie dla spokojności sumienia 14 ha w ramach relaksu można ogarnąć. Ja mam 32 ha i ciągle coś tam dobieram bo za dużo czasu między służbami mam (też mundur) A praca na roli daje mi satysfakcję i odprężenie (i dopłaty konsumowane na budowę domu)

16

Jak mawia mój kolega " 3 rok z rzędu dokładam .... ale i tak posieje. ""

17

Tak jak ja .Dużo tej ziemi nie jest, pracuje na etacie .W gospodarstwie hoduje kilka rogatych zwierzątek a i na święta ,żniwa coś się znajdzie w chlewie i rosołek w niedziele(nie lubię osobiście) i jajeczko na śniadanie i jest ok .Po prostu człowiek by nie mógłby żyć na wsi i nic nie robić w polu i nic nie hodować tak mi się wydaje .Nic nie robić nic nie będzie ,nic nie hować nic nie zdechnie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

18

jeny to jak mój staruszek, jest już na rencie ale jakby nie miał co robić w polu i ani zwierzaka w oborze to by zwariował.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

19 Ostatnio edytowany przez Rafał DKL (2014-02-09 14:44:25)

PIOTRZE JA NA 25ha. TEŻ NIE POSZALEJE ,WIĘC PEŁEN ETAT NA STACJI PALIW 12 GODZIN CO DRUGI DZIEŃ ŻONA W PRACY W CZECHACH 16 GODZIN CO DRUGI DZIEŃ I JAKOŚ LECI. ALE NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA BEZ ZIEMI. WIĘKSZOŚÄ† Z NAS TO TAK ZWANI ROLNICY PASJONACI KTÓRZY KOCHAJĄ TO CO ROBIĄ I NAWET JAK TRZEBA BĘDZIE DOŁOŻYĆ DO INTERESU TO I TAK BĘDĄ UPRAWIAĆ ZIEMIE. WIĘC PANOWIE I PANIE NA FORSZAJE big_smile

20

Swego czasu miałem trochę ponad 40 ha i prace w sklepie. Teraz mam niecałe 30 ha i pracę jako nauczyciel choć nie wiem jak długo tongue, szukam nowej roboty. Ziemie mam i zawsze będę miał nie umie inaczej smile. Idzie wszystko pogodzić ale pole jest dla mnie odskocznią od całego tego świata, traktuje je hobbistycznie. A oprócz tego to jeszcze prowadzę usługi dla znajomych na powierzchni nieco ponad 40 ha smile. Roboty jest ale co miałbym robić po pracy smile, siedzieć pod sklepem smile.