Temat: Hodowla kur niosek.

Zakładam wątek i mam nadzieję że nie zdubluję smile
Czy hodujecie kury na jaja? Jakiej wielkości stada? Wszystko na temat hodowli kur dla jaj ale na poważnie tongue

Ja od sześćdziesięciu dni mam około 200 kur. Kupionych było 207 ale kilka padło, tak bywa.
Osobno kupiłem koguty, ponieważ muszą być żeby kury nie "wariowały".
Mam problem z nieśnością, jest za mała. Obecnie to 30 jaj /dziennie. Pasze przygotowuje sam na podstawie wskazówek zootechnika zajmującego się paszami. Temperatura w kurniku jest według zaleceń między 14 a 20 stopni, kury kupione były w wieku 23 tygodni teraz mają 31 tygodni, coś jest nie tak że nieśność jest bardzo mała.
Macie doświadczenia w tym temacie?

2

Odp: Hodowla kur niosek.

A jak ze światłem u ciebie?Palisz im jakąś żarówkę to jest bardzo ważne.

3

B ak pasz zielonych i zimowy zastuj, ale żeby aż tak. No chyha że kury młode są i nie wszystkie jeszcze si3 niosą

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

4

Światło, jest też. wydłużam dzień z rana od 6;00 do 9;00 i po południu od 15;00 do 21;00

5

Znajomy ma chyba 2 tyś kur zielononóżek i bierze ode mnie zboże, w tym tygodniu przyjedzie to moge się podpytać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

6

U mnie kury za gł9wną paszemaja ziemniaki odpadowe uparowane (50%), zboze około 45% i dodatki: kreda pasrewna, mm, witaminki do wody. Reszte co złapia na podworku noe licze.

7

Laszek napisał/a:

Znajomy ma chyba 2 tyś kur zielononóżek i bierze ode mnie zboże, w tym tygodniu przyjedzie to moge się podpytać

Było by cennym wiedzieć jaka paszę stosuje, czytałem że jest dodatek do pasz, z certyfikatem ekologicznym ale u mnie nie spotkałem go jak na razie.

8

kukurydza, pszenżyto, jęczmień, białko to w postaci łubinu, kreda też właśnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9

Kury to typowe ziarnojady.Pomimo że chętnie jedzą ziemniaki,to nie są  one wskazane w żywieniu kur.Polecam mieszankę śruty pszenno-jęczmiennej z dodatkiem paszy dla niosek w stosunku dwa do jednego.Oprócz tego dostają pszenicę i moczony przez noc jęczmień.Jedzą najchętniej jęczmień ,chyba dlatego że zaczyna fermentować.(Ciekawe jakie byłyby jajka po kilku dniach fermentacji).Od 20-tu kur mam teraz 10-13 jaj.W kurniku temperatura jak na zewnątrz.Dobry wpływ na nieśność ma dostęp do żwiru .

10

Kukurydza właśnie wpływa pozytywnie na kolor żółtka, tak samo jako dodatek można dawać marchew

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Kury to typowe ziarnojady.Pomimo że chętnie jedzą ziemniaki,to nie są  one wskazane w żywieniu kur.Polecam mieszankę śruty pszenno-jęczmiennej z dodatkiem paszy dla niosek w stosunku dwa do jednego.Oprócz tego dostają pszenicę i moczony przez noc jęczmień.Jedzą najchętniej jęczmień ,chyba dlatego że zaczyna fermentować.(Ciekawe jakie byłyby jajka po kilku dniach fermentacji).Od 20-tu kur mam teraz 10-13 jaj.W kurniku temperatura jak na zewnątrz.Dobry wpływ na nieśność ma dostęp do żwiru .Czy jesteś pewny wieku kur.Często sprzedają kury jako młode ,ktore w rzeczywistości są w wieku poprodukcyjnym i powinne trafić do rzeźni a nie na wiejskie podwórko.

12

to z nieśnością nie masz nic lepiej jak ja. I to bez zbędnych ceregieli osiągam. Gotowa pasza dla niosek? Jak cie stać to ok. No i przy 20 kurek to może i lepiej się kalkuluje. Dla mnie taka pasza to strata pieniędzy. Kilka ton ziemniaka co mi zostaje kurki rozpracują. Ziarnojady to może i są, ale im mocniej rozdrobniona/przetworzona pasza tym szybciej przyswajalna. Dając całe ziarno trzeba pamiętać by kura miała dostęp do żwiru i to dość grubego. Dlaczego? Dlatego by ziarnka się jej ładnie w żołądku rozcierały. A przy śrucie i ziemniakach już ten żwirek tak potrzebny nie jest.

13

Po rozmowie z lekarzem weterynarii podejrzewam że przyczyna złego stanu zdrowia i całej reszty tkwi w tym że podawałem zwilżaną śrutę, przechodzę na suchą po niedzieli powinienem widzieć  skutki, mam nadzieje  na lepsze.

14

Ja od zawsze karmię na mokro i jest OK. Co wiosny kupuję 50 kurek sześciotygodniowych i jajka mam dla swoich pięciu rodzin i jeszcze na sprzedaż dla sąsiadów. W zależności od temperatury na zewnątrz to jest 25-35 sztuk dziennie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

15

nie mam kur, jajca kupuję od sąsiada, wspominał mi że nabył paszę "kura nioska" (?chyba) i był z niej bardzo zadowolony.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

16 Ostatnio edytowany przez bamreras (2014-02-20 21:38:38)

Ptaszyniec kurzy.  sprawdź dobrze czy nie masz tego ustrojstwa. Zwilżona śruta zimą nic nie szkodzi, gorzej latem bo szybko fermentuje, ale i tak nie powinno być w związku z tym większych problemów. Często od macior co niewyjadają kurka dostanie i nic się nie dzieje. Stawiał bym na tego ptaszyńca.

Fenol a może "kurka naturka"? jeździli u nas z czymś takim.

17

Koledzy ile rolnik moze hodowac kur i sprzedawac jajek zeby nie bylo problemu??

18

Chyba nic się nie zmieniło w ostatnim czasie chyba "0" Chyba ze je zapakujesz opieczętujesz i gdzieś tam to pozgłaszasz. Unia nam tak dobrze zrobiła... pracują na tym zeby to zmienic już 10 lat k...m..ć  Podobno coś ma wejść, zmienić się ,w tym roku.....

19

Ktoś pisał na Forum, że do 50 stuk dziennie można. Chyba 50szt. już dobrze nie kojarzę.

20

Teoretycznie więcej niż 50 jajek dziennie to dział specjalny i w związku z tym ZUS.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia