81

Odp: Budowa obory.

Narysuj jeszcze rzut szczytu starej i projektowanej to doradzę coś z tym świetlikiem .Faktycznie tanio będziesz budował ale.... na ściany kupił bym silkę ( nie pije wilgoci) dach ocieplany to jedynie płyta warstwowa (droga ale łatwa w utrzymaniu w czystości,nie dobiorą się do niej gryzonie bo w wełnę i styropian wejdą na 100%).

82

Czyli rzut z boku? smile Postaram Się..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

83

koseś napisał/a:

Narysuj jeszcze rzut szczytu starej i projektowanej to doradzę coś z tym świetlikiem .Faktycznie tanio będziesz budował ale.... na ściany kupił bym silkę ( nie pije wilgoci) dach ocieplany to jedynie płyta warstwowa (droga ale łatwa w utrzymaniu w czystości,nie dobiorą się do niej gryzonie bo w wełnę i styropian wejdą na 100%).

Jeśli chodzi o silkę to  należy do materiałów bardziej chłonących wilgoć. Ale jest za to bardzo wytrzymała.

84

Pleksa daje światło dobre i po paru latach lecz jeden dobry grad i po nich tak jak u mnie w zeszłym roku. Konstrukcja dachu drewniana to na 10 lat mam tez tak zrobione tylko zamiast blachy to ondulina steropian i płyta OSB to myszy w tym steropianie biegają w te i z powrotem big_smile teraz jak bym miał robić dach to tylko konstrukcja stalowa i płyta warstwowa nic innego co z tego że drożej ale już na parę ładnych lat.

85 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2014-02-13 07:09:38)

O to chodzi Koseś ?
http://i60.tinypic.com/2s6wk6q.jpg

Płyta warstwowa to jakiej miała by mieć grubości ?

+33 / -0 (chyba wink)

86

Płytę na dachu mam 12.5cm  a świetlik można tak zrobić i nie z pleksi tylko z poliwęglanu komorowego       http://images64.fotosik.pl/653/886388a673d867f4m.jpg

87

Wrócę do tematu... Wiec jest myśl żeby zrobić teraz kawał obory w Stodole. 5 m szerokości zajmują jałówki. 4.4m zajmują bele i duperele.  Wiec razem szerokości było by 9.4m... Długość ok 18m.. I myślę nad 2 rzędy stanowisk i na wyciągu linowym obornik wypychac ( bo ładowarki mini nie zdarze zrobić sad ) Wiem ze trochę skąpo ale zawsze to coś i możliwe ze będę miał lżej bo będę mógł bele do środka postawić i rozniesc raz dwa itp... Ściany bym postawił tak samo jak wysokość do dachu. Teraz pytanie czy robić jakiś sufit ? Czy zrobić ściany a wyżej dać kurtyny a na gorze nic tylko blacha co jest na stodole? czymś ocieplić czy cus? Nie wiem sam smile

+33 / -0 (chyba wink)

88

Dobra jest następna myśl i mam parę pytan... Ile dam zmieścić szt krowek na powierzchni 25mx10 puszczone luzem? Lepiej rybia osc czy tandem? Jaka była by potrzebna powierzchnia do zrobienia hali udojowej?

+33 / -0 (chyba wink)

89 Ostatnio edytowany przez Massey (2020-02-04 20:48:41)

Chłopaki potrzebuje porady zanim podejmę ostateczną decyzję... Szybko zwiększyło mi się stadko bydła , to co planowałem wcześniej ,że wystarczy dziś już zasiedlone a po różnych budynkach na podwórku znowu mam pozostawiane cieliczki , obsługa jest utrudniona i pracochłonna bo trzeba to bydło w kilku budynkach ogarniać. Wobec tego jestem o krok od podjęcia decyzji o przeróbce całej stodoły na bydło , w przód mogę trochę dobudować więc uczyni to razem 16 metrów długości i 13 m szerokości (trzy przejazdowe klepiska bez sąsieku) , stodoła murowana częściowo z robionych betonowych bloków częściowo z pustaka żużlowego i białej cegły , wysokość - około 9 metrów od klepiska do kalenicy dach kryty eternitem. Bydło stało by w dwóch rzędach po ok 13 sztuk w rzędzie , na klepisku wymurowane pomieszczenie na dojarkę i zbiornik , i teraz głowę zaprzątają mi wątpliwości czy w razie nastania kiedyś ostrej zimy nie zamarznie mi woda i ogólnie nie będzie zbyt zimno przy takiej wysokości budynku? Pytałem was chyba kiedyś o podobny pomysł ale wtedy to było gdybanie , teraz stoję przed podjęciem konkretnej decyzji. Myślałem też o budowie całkiem nowego budynku ale to raczej w ciągu roku tego bym nie wykonał a po drugie koszta też nie małe , nawet biorąc pod uwagę najtańszy koszt budowy bez żadnych ekstrawagancji. Pomóżcie rozważyć wszelkie za i przeciw.

90

Stawiaj nowe! Te przerobki to najgorsze co moze być. I jak co to tylko wolnostanowiskowe. Tam gdzie doje to jest teraz jedna nowa obora to jedna ściana jest tak gdzieś na 1,5 metra murowana i dalej nic a z drugiej strony przy stole paszowym cały bok jest z kurtyny. Szerokość jest coś koło 20 metrów. Długość 96 a w kalenicy nie wiem ale wysoko w ... Co do wody to zakładasz poidła podgrzewane i jedyny problem jaki jest masz rozwiązany.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

91

Wiecie co ...... czytam właśnie że jutro a może to było dziś, w centrum dowodzenia eurokołchozu  mają debatowac nad wprowadzeniem podatku od mięsa. Proponowane stawki są tak wysokie że mięso zdrożeje o około 100%. Celem tego działania jest zmniejszenie konsumpcji o jakieś 60-70%. Coś piszą o ochronie rolników ale nie piszą przed czym i jak...
Ktoś powie że to utopia i że to nie przejdzie..... Pamiętajcie że ślimak jest rybą!
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 … ref=slider

I miałem dziś wystawiać śrutownik  na sprzedaż bo stoi od 15 lat ale stwierdziłem że czasem w niedługim czasie jak będe chciał zjeść schaba to będę musiał go ukradkiem uchwać

92

:stu:

mdw

93

Weź kredyt, weź dotację, spełnij swoje marzenie o wypasionej oborze dla szczęśliwych krów i.......
Mleko tez pewnie opodatkują....

94

Dlatego UK wyszła z unii, a że tam są same debile i wprowadzają jakieś lewackie projekty no to chyba kolej na to żeby nasz kraj opuścił te szeregi.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

95

jeszcze z 1o lat i UE sama sie rozpadnie

mdw

96

U mnie stary śrutownik na kamienie stoi, uruchomię go dla kur na razie wink. Zestaw młynek ssąco-tłoczący + mieszalnik + waga mogę sprzedać. Właśnie zmieliłem ostatnią porcję śruty dla byków. Jakby ktoś był chętny to pisać.

97

Powiem wam panowie jedno już mam dosyć ha i szukam pracy ,to nie ma sensu ciągła walka z pogodą mnie dobija jak nie susza to miesiąc deszczu a wszystko tak drożeje że szok.Zauważyłem że co roku gorzej a człowiek nie młodnieje i o zdrowie trzeba dbać a nie tyrać do śmierci.Praktycznie cała wioska robi i na mnie przyszła kolej, pewnie wyjadę do Anglii bo tam mam  kuzynkę albo do Szwajcarii bo też rodzinka jest,tam zarobię w 4 miechy tyle co tu w rok.

98 Ostatnio edytowany przez zorak (2020-02-05 13:16:54)

Massey stodołę zostaw sobie na siano i słomę.
https://www.olx.pl/oferta/12x20-hala-tu … zOL8v.html
W tydzień postawią Ci całość. Szerokość i długość dobierzesz sam, bramy wybierzesz jakie chcesz i ile chcesz (rozsuwane, otwierane). W środku zrobisz sam, będzie taniej.

zobacz jak można je urządzić
https://arbena.pl/hale-dla-rolnictwa/

gg 5118068

99

każdy pisze że go stresuje pogoda i ceny, mnie bardziej stresuje to czy będę miał na czym pracować. Takie uroki dzierżaw

Rolnik z powołania:-)

100

Zorak no stodoły trochę szkoda bo to jednak kawałek magazynu , ale jeżeli chodzi o hale to wolałbym zrobić odwrotnie tj stodołe jednak zaadoptować na oborę (tym bardziej ,że przy stodole mam teraz istniejącą oborę więc tworzyło by to wtedy jakby całość , inwentarski pod jednym dachem) a taką hale jak podałeś postawić na słomę. Myślałem już nawet wcześniej o takim sposobie przechowywania słomy bo okrywanie stogu nie zawsze wytrzymuje.