Temat: biotop

Witam, mam do was pytanie. orientujecie się w temacie stosowania biotopu na pola uprawne ?, chodzi mi o biotop z oczyszczalni ścieków. Jakie to ma składniki odżywcze dla roślin, dawkowanie, i stosowanie. Ja szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia, wiem jedynie tyle że Niemcy na swoje hektary u nas to stosują.

2

Odp: biotop

Stosowałem na jesieni jaki będzie rezultat to się okaże. Przed zastosowaniem musisz mieć badanie gleby i spełniać w nim ph zawartość metali ciężkich i coś tam jeszcze dodam, że za darmo zrobili mi to z oczyszczalni z której brałem osad, potem wyliczają dawkę skumulowaną na trzy lata na hektar, a wozić możesz znów podobno po pięciu latach, znaczy oni mi przywieźli też gratis. Nie można stosować pod owoce miękkie, warzywa i użytki zielone. Jest praktycznie wszystko w nim zależy od osadu bo w jednym miejscu miałem 27 t/ha w innym 42 t/ha. Chcesz coś więcej wiedzieć to pisz na pw.

3

Odp: biotop

Mam prośbę, żebyście przenieśli się z tą dyskusją do wątku Osad z oczyszczalni ścieków, żeby nie dublować tematu, a ja wieczorkiem to też przeniosę.
Z góry dzięki

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia