Odp: Jaki jest stan waszych upraw
zapytam sie bo niepamietam ale chyba cycolan ale upewnie sie i napisze
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaki jest stan waszych upraw
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zapytam sie bo niepamietam ale chyba cycolan ale upewnie sie i napisze
Ja w niedziele skończyłem z rzepakiem i wyszło 3,8t/ha
bardzo ładnie tylko pogratylowac mi wyszło 2.7 ale zato pszenica mi sypie 9.5t jeczmien ponad 7 t
U mnie jeszcze się nie zbiera pszenicy. Z tego co widze będe magazynował tyle ile się da bo cena z 760zł spadła na 490zł
Ja jeszcze żniw nie rozpoczołem ale nie jest mi do śmiechu bo susza zrobiła swoje,także pszenica jest taka sobie a jęczmień jary jest na prawde słaby tak więc połowa zbiorów w plecy no i w tym roku nici z kupna 323...
Jęczmienia wyszło mi 8t/ha
Dziś zaczołem pszenice i na 90 arów wyszło mi ok 6 ton <deszcz mnie zgonił z pola>
u nas wyszło ok 1800 kg z ha eko płaca po 1400 za tone
mi rzepak dał 4,600 kg z ha na 4 klasie ziemi http://pl.youtube.com/watch?v=UCNQMWXFpGc
byłoby 5 ton gdyby kosa boczna cieła nad stołem a nie przed nim
ja już zakończyłem żniwa i rzepaku wyszło mi 3.8tony z hektara ale dlatego że siałem rzepak genetyczny vektra f-1 a u mnie w okolicy średnia to 1,8\ha
a przenicy około 9.5 tony z chektara ale miałem nowe odmiany tylko qebon i tuareg tak że rewelacyjnie wyszło tylko teraz żeby cena poszła w góre to było by ok
chyba przestanę uprawiać ziemię z moimi plonami!!! Jak czytam wasze wydajności to zastanawiam się czy zyjemy w tym samym kraju
żależy co siejesz i jle nawozu dasz i jakie zabiegi no ja w zeszłym roku wszystkie zboża kupiłem nowe fakt że płaciłem po 1850zł za tone materiału siewnego nawozu też dałem od cholery i trzy razy wjezdżałem na grzyba i odrzywki jeszcze w to pakowałem al e w tym roku oodaje pole już w dzierzawe bo musiał bym znowu wszystko w pole zpowrotwem włożyć i jaki to ma sens s może kiedyś zmienią się czasy to wruce do tego
Ale niektóre wasze plony są wyższe od wzorców uzyskiwanych przez centrale nasienne
zależy od pola jeszcze bo ja np nie brałem wogule trzech działek pod uwage bo jest tam sama skała i żwir i tam nawet 5ton mi nie wyszło ale pozostałe działki to rewelacja
niechciałem zakładac nowego wątku wiec pisze tutaj
wynikła taka sytuacja ze koleś spalil mi 3 metry szerokosci i 200m z długosci rzepak co z tym zrobic gdzie sie zgłosic i jak to załatwiac miał ktos taki przypadek ??
czy poprostu obic mu ryja i tyle bo jeszcze do tego wczoraj zadzwonil do nas i powiedizał ze widział se spalil i nic mu nie mozemy zrobic ze smiechem ino ubic idiote by innych nie meczyl
idź do ochrony roślin albo odr musisz mieć protokół przez "mądrego" podpisany. z debilem się nie dogadasz założ sprawę w sądzie o ugode koszt ok. 50zł trochę czasu upłynie ale nie możesz tego tak zostawić żeby ktoś w oczy się śmiał że nic mu nie zrobisz. nie wiem czy taka szkoda pod oc gospodarstwa by podeszła ale pewnie nie, ja bym zaczął od ochrony ciekawe czy palant ma kurs na opryskiwacze??? i opryskiwacz z atestem zacznij od tego i powodzonka
opryskiwacz ma tego starego termita 300l to watpie by miał atest bo pozatym atest był robiony u mnie na podwórku a jego nie bylo
protokół z ispektoratu nic nie da trzeba mieć jeszcze wyniki badania gleby że tam zastosowano taki srodek <koszt w zależnosci od substancji 600-8000 zł>no i trzeba jeszcze udowodnić że sąsiad pryskał sprawa w sądzie bedzie trwała długo i raczej niewiele ugrasz a jeszcze trzeba jakiegos prawnika opłacić.Nie żebym namawiał ale najlepiej jednak dać w ryja ale bez świadków....
Jak będzie wiatr w drugą strone to odpłać mu się za to niech on biega po sądach.Pamiętaj jak wyczują frajera to ciągle będą się psocić ja mam problemy z miedzą i kto pierwszy odorze ten lepszy jak kupiłem fortschritta to sąsiedzi wymiękli.
przecież sam do niego zadzwonił. da mu w ryj i tamten o pobicie go oskarży to już lepiej wykopać dół za stodołą i kupić ze dwa worki wapna
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Jaki jest stan waszych upraw
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo