Odp: Wiosna 2014
dzis rozmawiałem z kolega to w przyszłym tygodniu wybiera się z nawozami i uprawa pod jarki. ciekawe czy nie zaliczy wtopy, niby ma suchsze pola niz ja ale mimo wszystko moim zdaniem jest jeszcze za mokro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzis rozmawiałem z kolega to w przyszłym tygodniu wybiera się z nawozami i uprawa pod jarki. ciekawe czy nie zaliczy wtopy, niby ma suchsze pola niz ja ale mimo wszystko moim zdaniem jest jeszcze za mokro
No ja dziś zakończyłem talerzowanie po kukurydzy i źle nie jest. Od poniedziałku ruszam z pługiem.
Ja w środę 1ha nawozu siałem ręcznie bo zboże po zimie liche a nie wjadę, może się uratuje i wybierze.
ja wam powiem siejcie siejcie .... polecam .... u nas siali i podostawali przypomnienia .... aż im się srać zachciało ..... za zasilanie zboża na polach azotem podostawali kady od 2 do 5 tys ... więc jak nie weicie co robić to zluzujcie majty .... powiem tyle .. u brachola w firmie pojechali przed wczoraj wczoraj konrtole szef zaprosił do siebie ... i już dziś nawozów nie siali .... czekają do marca ..... ehhh ciekawe czemu 2 znajomym też przypomnieli ...:P więc panowie za siewniki .....
http://www.youtube.com/watch?v=0xA2DcnLsj4
U mnie na razie to wyglądało by to tak.
jakie kary?o czym ty wojtas pitolisz?poczytaj a potem starsz http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … ,8695.html
Niby jest zakaz stosowania N i niby go niema, co urząd to inna interpretacja tej ustawy. oto polska właśnie....
Będę się powtarzał.
Siejesz nawóz kupiony za własne pieniądze na własne pole powiedzmy kupione za własne pieniądze. Jakiś szmaciarz przychodzi i mówi że za wcześnie. Za to masz zapłacić kary 5 tysięcy złotych polskich. Normalne to jest ? Może ja zwariowałem ?
Nie zaszczepisz psa, wypalisz wiosną miedzę, nie zakolczykujesz świń i nie dasz im zabawek, nie prowadzisz dokumentacji bydła - zabiorą ci część dopłat. A dlaczego nie całą dopłatę, za takie ciężkie przestępstwa ? Ano bo gdyby zabrali całą i za jakiś czas okazałoby się, że metrażu dla zwierząt nie ma albo światła słonecznego mało to co ? Jakby zabrali wszystko, to mogli by cię w dupę pocałować. Dlatego zabierają po trochu, żeby za wszystkie przewinienia przewidziane w katalogu akurat dopłaty wystarczyło. Czy tego nie widać ? Czy ja Amerykę jeszcze raz odkrywam ?
Dopłaty to jedyny bat na chłopską dupę. Żeby było całkiem zabawnie, to chłop czeka na ten bat. Och jakie słodkie są te pieniądze kiedy przychodzą na konto ! Że czasami trzeba się skundlić, czyli schować chłopski zdrowy rozsądek w kieszeń - ojtam, ojtam.
Już Rzymianie mówili, że pieniądze nie śmierdzą.
jack jak bym nie widział to bym nie pisał .... a że pisze co widziałem to wam nie poradze na to co się dzieje.... a że mamy kraj jaki mamy i to co jest napisane nie musi się pokrywać z tym co jest obecnie to inna sprawa ... więc naowzy ...leżą ... siewnik stoi ciągnik śpi ... ja czekam na marca ... i mam to gdzies... w zeszłym roku była sraczka ... w marcu w tym roku w lutym na przyszły rok w styczniu za za 3 lata będziemy siać na okrągło .... ehh
ja wam powiem siejcie siejcie .... polecam .... u nas siali i podostawali przypomnienia .... aż im się srać zachciało ..... za zasilanie zboża na polach azotem podostawali kady od 2 do 5 tys ... więc jak nie weicie co robić to zluzujcie majty .... powiem tyle .. u brachola w firmie pojechali przed wczoraj wczoraj konrtole szef zaprosił do siebie ... i już dziś nawozów nie siali .... czekają do marca ..... ehhh ciekawe czemu 2 znajomym też przypomnieli ...:P więc panowie za siewniki .....
Wojtas cytat z artykułu który zamieściłem poniżej może u was jest OSN
Ci co gospodarują na terenach OSN, są w innej sytuacji. Oni mogą nawozić rośliny azotem mineralnym dopiero od 1 marca. Pytanie podstawowe, jaka będzie wtedy aura?
Byłem wczoraj w ARiMR i ich o to pytałem. Odpowiedź jest taka: jeżeli nie masz pól położonych na terenach OSN, oraz nie masz planu RŚ, to nie ma zakazu stosowania nawozów MINERALNYCH na polach przed 1 marca.
Ja dziś zaczynam walkę z RSM'em.
Wojtas - Ty chyba mieszkasz niedaleko Wądroża Wielkiego - a ten teren jest terenem OSN, więc może Ty też pod to podlegasz
ja planuje wyjechac po niedzieli z N na rzepaki dzis byłem oblukac i nawet przymrozku nie trzeba bedzie. sucho jak dialbi.
koncze obiadek i lece rozsiewacz szykowac
My dopiero co wróciliśmy od siania nawozu nie potrzeba przymrozku . Jutro ciąg dalszy.
Ja byłem na najmokrzejszym polu i w poniedziałek mozna śmigać. Wiec jak pogoda się nie spiep... to ruszam ze wszystkim N, NPK, SMg, CaO
Dzisiaj uprawiłem po orce zimowej a w poniedziałek sieję mieszankę
Ja byłem na najmokrzejszym polu i w poniedziałek mozna śmigać. Wiec jak pogoda się nie spiep... to ruszam ze wszystkim N, NPK, SMg, CaO
Na co rozsiewasz siarczan magnezu? na rzepak? w jakiej dawce?
Ja dziś siałem pszenicę przewódkową. Siałem ją na polu gdzie w latach poprzednich często był problem z wjazdem nawet do końca kwietnia pod uprawę kukurydzy a dziś suchutko. U nas zimą były braki opadów i na polu to niestety widać.
A kiedy ruszać z azotem pod żytko hybrydowe? Jeszcze chyba poczekać ?
Ja dzisiaj sialem mocznik na pszenice.
marnie tą wiosnę widzę .... brak opadów Śniegu nie było będzie posucha...
Dlatego trzeba sie spieszyć z tą pierwszą dawką puki jest jakaś wilgoć.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo