141

Odp: Wiosna 2014

Wczoraj gadałem z kuzynem co jest bardzo obcykany z kalendarzem biodynamicznym, wcześniejsze laty sprawdzało się to co mówił i teraz właśnie powiedział że ten rok będzie ogólnie suchy. Muszę kiedyś się tam umówić do niego na szkolenie w tym zakresie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

142

hahe w moich stronach dziadki tez mówią ze bedzie sucho. Patrza na pogode iles dni przed wigilia i o dziwo im sie sprawdza

Rolnik z powołania:-)

143

Już jest suchy, patrząc po polach i poziomie wody w studni, no i po tym, że śniegu u nas nie było wcale.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

144

ja to patrzę po swoim podwórku po inne lata o tej porze było błoto po kolana a teraz tylko trochę na środku i szybko obsycha... jak tak dalej będzie na początku marca ruszam z nawozem.

145

Ojczulek też twierdzi że będzie suchy ale to dopiero 23 II i na razie u nas jest mokro, za kilka dni może ścieżkami da radę jeździć. Najtwardziej jest w rzepaku nawet na ścieżkach w których miejscami stoi woda.

146

Ja chyba jade jutro z nawozem na żytko. Chyba nie ma na co czekać. Wszędzie u mnie na polach idzie normalnie jeździć. Jak wczoraj wleciałem uprawowo-siewnym to się normalnie kurzyło. Zboża u nas normalnie ruszyły na całego.

147

No dzisiaj +12 było.. Bociany przyleciały. Dzisiaj gadałem z znajomymi i jeśli jutro tak bęzie jak dzis to ruszają z nawozem a niejedni że z sianiem.. ja jeszcze czekam pozatym nie mam rzepaku żeby siać wcześniej a na zboża jeszcze jest czas

148

Ja jutro startuję  z włóczeniem orek zimowych, ale jak tak dalej pójdzie to do końca tygodnia zasieję owies, bo Sahara taka, że trzeba rotować wodę ile się tylko da.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

149

No ja mam zamiar we wtorek zasiać owies, luty nie luty, ale mamy przedwiośnie na calego.

mdw

150

siewka podpięta, jutro zaczynam sezon

151

U nas jeszcze cisza nikt nic nie robi , z tymi bocianami to serio

152

Przyleciały skowronki.Jutro zaczynam nawożenie.Wtopa będzie pewnie niejedna.

153

Prace polowe można wykonywać od 1 marca , takie są przepisy , po co ryzykować , a nawozy nawet nie myślę no chyba że ktoś ma saletrzak ale to przed deszczem .

154

u mnie w rejonie już jęczmień na początku tego tygodnia posiali

155

a kto ci andrzeju takich głupot nagadał.. co do prac to widziałem że jeden większy ma wiechane w oziminy z nawozem i zero wtopy. Dziś lustrowałem pola i powiem że jak pogoda się utrzyma to siew większości będzie w 1 połowie marca.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

156

No ja dziś rozsiałem azot na oziminy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

157

Ja w sobotę sucho jak diabli

158

wiosna sie zbliza a mnie jakies chorubsko dopadło... ale jutro jak bede na siłach to pojade z N na rzepaki

Rolnik z powołania:-)

159

z siewem owsa czy jęczmienia to bym się tak nie spieszył... w marcu może być jeszcze różnie... teraz ciepło powschodzi potem przyjść może jeszcze mróz i d*pa będzie. Ja z siewem czekam jeszcze z miesiąc.

160

rzepak i zboża ozime zasilone azotem