181

Odp: Wiosna 2014

wczoraj orałem pole gdzie była kukurydza na ziarno dwa lata z rzędu, ładnie wygląda ta ilość resztek w ziemi, struktura się ładna robi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

182

U nas pospolite ruszenie prawie wszyscy ruszyli z nawozami, ja poczekam do przyszłego tygodnia

183

U nas już rozsiane tj. rozsiali ci co chcą zbierać a nie tylko siać.
Maruderzy pod sklepem stoją...
Generalnie jest dość sucho. Południowe skłony zaczynaja sie bielić. POd jare tez wysiałem co trzeba w przyszłym tygodniu trza posiać. Chyb że pogoda zrobi nam psikusa.

184

Jak nic nie popsuje planów to od 1 marca ruszam z uprawa i siewem jarek. n na oziminy w tym roku dam troche póxniej bo sa dobrze rozkrzewione i boje sie zeby sie nie zagesciły za bardzo. moze za jakis tydzien rozsieje

Rolnik z powołania:-)

185

z tą wczesnością nie ma nic dziwnego, część mojej mieszanki już od 19 jest posiane, wczoraj zacząłem lać RSM 26(3) N(S) dzisiaj byłem w Łodzi to miałem przerwę, jutro pewnie skończę pierwszą dawkę, na pierwszą dawkę idzie 307 kg RSM`u, później w planie sianie reszty mieszanki i jęczmienie itd itp jak co roku tylko prędzej bo widmo suszy wisi nad polami !!!!!    a jak się daje to się kraje, co do tych co myślą że za wcześnie bo przemrozi to jak dla mnie możecie siać w maju chociaż i wtedy przymrozki jeszcze mogą się przytrafić albo i śnieg jak parę wiosen temu ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

186

Andrew89 napisał/a:

z tą wczesnością nie ma nic dziwnego, część mojej mieszanki już od 19 jest posiane, wczoraj zacząłem lać RSM 26(3) N(S) dzisiaj byłem w Łodzi to miałem przerwę, jutro pewnie skończę pierwszą dawkę, na pierwszą dawkę idzie 307 kg RSM`u, później w planie sianie reszty mieszanki i jęczmienie itd itp jak co roku tylko prędzej bo widmo suszy wisi nad polami !!!!!    a jak się daje to się kraje, co do tych co myślą że za wcześnie bo przemrozi to jak dla mnie możecie siać w maju chociaż i wtedy przymrozki jeszcze mogą się przytrafić albo i śnieg jak parę wiosen temu ....

Andrew byłeś w łodzi na targach ? bo ja też szkoda że nie spotkaliśmy się

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

187

Zrobiłem dzisiaj próbny przejazd pod ziemniaki i jest strasznie sucho, nie pamiętam jeszcze takiego roku, żeby o tej porze roku tak sucho było.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

188

sucho jak diabli .... nawozy posiane i zasiany jęczmień jary do końca ... i niech rośnie....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

189

Dziś wjechałem fastrakiem w orane i nie da się jeszcze robić bo błoto .

190

Myślę może w przyszłym tygodniu uda się wjechać na pola z nawozem, Nie spieszyłem się bo gdzie słońce dobrze nie dochodzi to jeszcze sporo śniegu leży. Ogólnie u nas widziałem na jednym polu było jeżdżone reszta jeszcze spokojnie czeka na powrót zimy.

191

Grzegorz to powiem Ci, że to tak jakbyśmy w innej Polsce żyli bo u nas wiosna w pełni i nawet w najgorszych mokradłach nie ma śladu wilgoci. Ale przez całą zimę grama śniegu nie było

192

U mnie w ciągu miesiąca może raz pokropiło, w tej chwili susza, jak nie popada w ciągu dwóch tygodni to będzie niewesoło.

mdw

193

Byłem wczoraj u znajomego ok 20km ode mnie i ma piachów dużo, to po polu można było śmiało chodzić. Czosnek już ładnie z ziemi mu wyszedł i rośnie ostro. U mnie na polach ziemia lepi się do butów a o wjeździe ciągnikiem nie ma mowy. Miejscami to już dawno można byłoby wjechać, ale na niektórych polach to ziemia zmienia się co 20m. Mam wszystko ozime dobrze pokrzewione to mogę sobie opóźnić pierwszą dawkę azotu.

194

ja mam obsówke w planach z powodu choroby. miałem juz dzis uprawic pod jarki, ale dzień spedziłem w łuzku. w poniedziałek jak nie popada to ruszam niezaleznie od stanu zdrowia. Ludziska juz wyjechali w moich stronach

Rolnik z powołania:-)

195

A u mnie mokro nie ma szans wjechać na pole ,a raczej lekkie ziemie.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

196

U mnie dzisiaj praktycznie wszyscy wyjechali z obornikiem na pole, ja nie byłem gorszy big_smile

197

yoko ma racie jak nie popada w naszych stronach  z tydzień to będize kicha ....  niby wszystko rośnie ale  wody brak ...  w rowach pustka .... tylko że toznów jak zacznie lać to bez opamiętania ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

198

pług cały zakurzony po dniu orki, dziś jeszcze wapno rozwoziłem a wczoraj jak zawsze wyciągać tira z wapnem wink

E 516 na części
Telefon 695 076 269

199

też koło środy- czwartku max ruszam z obornikiem i uprawkami. Ciekawe co emeryci (jestem najmłodszym gospodarzem we wiosce więc moge tak mówić no nie smile ) na to powiedzą smile

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

200

U mnie jeszczed mokro na polach za jakieś dwa tygodnie może uda mi się z nawozem wjechać w pole.