Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
od ojca? w pierwszej lini pokrewieństwa nie ma podatku. Ale zeznanie w skarbówce musi być tak czy inaczej złożone.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
od ojca? w pierwszej lini pokrewieństwa nie ma podatku. Ale zeznanie w skarbówce musi być tak czy inaczej złożone.
Wiem, na dniach ma mi wysłać przelew tylko nie wiedziałem ile może.
W sensie chodziło mi o deklaracje darowizny.
cos mi tłumaczono ze ojciec wysyła przelew w tytule pisze darowizna, ja z potwierdzeniem mam iśc do skarbówki i cos wypełnić. tak to działa?
Niekonoecznie przelew. Wystarczy spisac umowę darowizny. A w skarbowce powiedzą co trzeba wypełnic. Z tym ze z tego co pamiętam mass 2 tyg na zgloszenie faktu w skarbówce.
Koniecznie pieniądze muszą iść przelewem.
Inaczej urząd skarbowy może to zinterpretować że darowizny
nie było a umowa jest tylko po to aby ukryć lewe dochody
a ile może być darowizny od siostry? Bo biorę sprzęt, trochę kaski brakuje a kredytów nie chcę już brać. Wolę dać zarobić siostrze a nie bankom
Czy teraz warto przejść na VAT po przejęciu Gospodarstwa od Rodziców ? Jakie są teraz wymogi i ogółem ?
wydaje mi sie że warto , na pewno jak chcesz wejsc na vat to z 1 dniem miesiąca, i jakaś ksiegowa by sie przydała.
ja od 2 lat jestem na vat i powiem ze sie opłaca
Od każdego 100tys obróconego w gospodarstwie zostaje mi 5-8tyś - produkcja mieszana i inwestycje w sprzęt rocznie skromne 5-20tyś.
Księgowa 1400na rok
ja od 2 lat jestem na vat i powiem ze sie opłaca
Tak szczególnie w okienku Urzędu Sarbowego z napisem KASA. Podatki nie są wymyślone po to by tobie było lżej tylko państwu. Jeśli masz przyzwoite i dochodowe gospodarstwo to VAT daje zysk tylko w przypadku dużych inwestycji kilkakrotnie przekraczających roczne dochody, ale na dłuższą metę, czyli normalne codzienne gospodarowanie w oparciu o używane maszyny to nieporozumienie.
1. Przykład 1 Ha pszenicy 6 ton daje 210 zwrotu na ryczałcie i po kłopocie
2 Przykład 1 Ha pszenicy 6 ton płacisz skarbowemu 240 zł i teraz w normalnych warunkach chcesz to odzyskać
a. Paliwo 96 litrów x 0,76 = 73 zł
b. Nawozy 600kg x 0,1zł = 60zł
c. ziarno na siew 200 x 0,12 = 24zł
d. chemia niech 800zł/ha netto = 64zł
I teraz zbierasz faktóry na kolejne 20 zł żeby odzyskać swoje , a i jeszcze księgowa cię ostrzyże i jesteś zarobiony jak żadnego roku.
To taka szybka kalkulacja w rzeczywistości i w przypadku przeciętnego gospodarstwa nie inwestującego w drogie nowe maszyny i intensywną produkcję, wygląda to jeszcze gorzej.
Vat to sprytna pułapka sleight of hand jak mawia Mariusz Max Kolonko
Ps I jeszcze wisienka na tort: Na ryczałcie obowiązuje 14 dni termin płatności, a na Vat-cie nie ma limitu i czekaj tatka latka.
jeśli nic nie kupujesz to może się nie opłaca, ale jeśli gospodarstwo normalnie funkcjonuje, kupujesz mnóstwo rzeczy do interesu, gdzie vat jest 23%. Oleje, prąd, telefon, jakieś pierdoły ( sznurek, kijek, kluczyk....) i się zbiera całkiem duża kupka. Co jakiś czas coś większego też kupisz, bo jak będziesz na vacie to patrzysz na inną cenę, i okazuje się że warto kupić nowe...
Jeśli będzie dobrze wszystko to są plany kupić trochę maszyn nowych oraz jakiś garaż postawić czy nawet i oborę.. To kasy będzie sporo szło więc może coś da ten VAT..
teraz coś namieszali jeśli chodzi o odliczenie dziecka i te wszystkie sprawy socjalne. Ja się w tym za bardzo nie orientuje ale żona mi o tym mówiła że na pierwszy rzut oka wszystko ładnie pięknie ale trzeba uważać żeby w nic nie wdepnąć, to dla tych co się rozliczają
ja w tym roku mam duzo wiecej dochodów niz wydatkow, a i tak dostaje zwroty podatku, wiec opłaca sie, w zeszłym roku kupiłem kilka maszyn w tym prawie wcale. Duzo robi paliwo, i czesci 23% vat. Kazdy niech robi jak mu sie podoba, ja jestem zadowolony z przejscia na vat
Ja w tym półroczu mam faktóry na 700zł a w zeszłym nie miałem nawet jednej, a średnia cena ON to 3,33 i do tego oleje od 3,5 do 5 zł/ litr. W tym układzie resztą nie nadgonię a kupować tylko po to żeby mieć jakąś fakturę kosztową nie ma sensu
Marek To czym ty swego forsza napędzasz? 700zł? Ja samego paliwa w przeliczeniu na ha zużywam koło 150l. Jak wszystko po legalu puszczasz przez faktóry to bez problema zwroty wyciągniesz.
Leaszek nie mieszka we wątku VAT jakimiś pitami... Bo to o to zapewne chodzi... Coniejednemu się przy czytaniu pokiełbasi i później na wiosce powie że vatu od dziecka to rozlicza nie 23a 100%???
Reszta to oszczędności TIRmanów kupowane przez cały sezon średnio po 3,33zł/litr, podobnie jak oleje i smary.
Rodzice są i nie narzekają myślę ze warto
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo