721

Odp: SW 400 Leyland do ZT323

SW400 był stworzony do napędzania agregatu na łodziach podwodnych i do tego się tylko nadaje ale to moje zdanie jest tylko.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

722

panie Piotrze to ile można bezpiecznie wyciągnąć ze zdrowego silnika ify? powiedzmy że dopomożemy mu turbiną. Gdzieś w sieci znalazłem wzmianki że fabrycznie był na max 170KM ale z turbiną. Chociaż osobiście nie widziałem jeszcze fabrycznie uturbionej ify. Czy realne jest 140-150KM z turbo bez szwanku dla silnika?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

723

Ja tam byłem zadowolony z sw 400 w bizonie, 30 lat u nas przechodzil bez żadnego remontu i tak poszedł, nawet oleju nie brał, a co do ify to wystarczyło zeby pompa i wtryski były jako takie a mimo zajechanego silnika szedl jak zły, wiadro oleju i rura, jedyny mankament to zapalanie na zimnym.

mdw

724

Trzy bizony w okolicy od nowości w rękach rolników dwa Z056 1983 i 1986r jeden Z058 1989r we wszystkich silniki nie ruszane i w znakomitym stanie. Natomiast te wywodzące się z SKR i PGR to już inna bajka coś zawsze przegapione, nie dopilnowane.
Mój 6ct107  pochodzący z wojska po 10 sezonach w Z056 nadal jak nowy. Porównywać go z wolnossącym sw400 nawet nie ma sensu, aczkolwiek i on w bizonie bez sieczkarni wystarczający.
JFA 4 oczywiście mocniejsza od sw400, natomiast od 6ct107 słabsza, mam  ZT303 po kapitalnym robionym przez Tatę Piotra pompa ustawiona na 120km, ciągnik od ponad roku sporadycznie używany, czeka raczej żeby zostać dawcą do ZT323.
Zaoranie 1ha ZT323 z 6ct107 wychodzi nawet 10 min. szybciej niż ZT 303, gleby mam mozajkowate i na łatach glin nie muszę redukować z I 4 natomiast ZT303 z I 3 musiałem.
IFA z ZT303 w razie trafi do ZT323 jako że jest w idealnym stanie raczej dostanie turbo.
Nie daleko ode mnie rolnik miał dwa  ZT323 jeden z ifą drugi z 6ct107 w ubiegłym roku kupił nowy ciągnik i tego z jfą sprzedał jako słabszy od 6ct107

725

jano323 napisał/a:

witaj PRZYPAŁ fajny silnik , trochę pracy było.. nie..? ale niech się sprawuje jak najlepiej .
plus się należy +

Silnik pasuje bez większych przeróbek jedynie trochę czasu pochłonęło przeniesienie wentylatora cięcie i spawanie zbiornika paliwa i zrobienie drugiego obiegu hydrauliki do układu kierowania . Silnik odpala od strzała , kultura pracy 6 cylindrów bajka . W przyszłym tygodniu chce zacząć orki to zobaczymy co potrafi , postaram się to udokumentować .
Dziękuje wszystkim za pochlebne opinie i plusy

726

androl  czy ty zamierzasz zakładać turbo do Ify  ??:lol: po co skoro   ta ifa ma 120 km i jest mocniejsza od tych całych 6ct , nie wiem czy w ramach gwarancji po rem. ify dostałeś instrukcję jak jeszcze dokręcić głowice (jakim momentem) + szpilkę do przepychania wtryskiwaczy ?

727

Według moich obserwacji 6ct107 jest mocniejszy od IFY, a według Ciebie nie ? coś nie tak z Twoim ? bo wyczuwam konsternację.
W razie IFA z 303 trafi do 323 to będę miał porównanie nie zużytej IFY do 6ct107 i wtedy ewentualna decyzja o uturbieniu, bo ta która  była w 323 jak go kupiłem była słabsza.

728

to nie obserwacje , to są fakty że wyp....... ifkę , a z moim wszystko OK. i nie żałuje i nie myślę a konia na (osła)

pozdrawiam.

729

Czy tylko ja nie mogę zrozumieć co napisałeś Jano ?

730

ja się tylko odniosłem do postu wyżej

731 Ostatnio edytowany przez androl (2014-02-23 08:59:58)

jano323 napisał/a:

to nie obserwacje , to są fakty że wyp....... ifkę , a z moim wszystko OK. i nie żałuje i nie myślę a konia na (osła)

pozdrawiam.

:hmmm::stu::nie_wiem::hmmm::stu::nie_wiem: .........................

732

nie rozumie czego nie rozumiesz , szam piszesz że 6ct jest mocniejszy od ify i ja to potwierdzam piszesz że w razie co? w razie czego ? silnik  sporadycznie używany z 303 do 323 , czy nie wyraźnie napisałem że z konia na osła to bym się nie przesiadał
a to że kolega z Grudziądza twierdzi że ifa jest o niebo lepsza od leylanda to jego opinia bo on je naprawia to się nie dziwie
ja się przesiadłem w 2000r z bizona na 514 nie z powodu walorów tego silnika ale lepszego komfortu pracy a to zasługa nie konstruktorów silnika tylko samego kombajnu

733

Jano nie denerwuj się :beer: teraz wyjaśniłeś mi to łopatologicznie, ale ten poprzedni post to można było różnie interpretować.
Natomiast jeżeli chodzi o mnie, to ja jeżeli kiedyś walnie mi 6ct107 to włożę z powrotem IFĘ z 303 do 323. Dokładnie to samo dotyczy skrzyni i innych podzespołów ze względów tylko i wyłącznie ekonomicznych, bo po co mam trzymać 2 takie ciągniki na 33 ha, kilka lat obrabiałem 40 ha mtz82 i mf255 i zawsze wszystko było zrobione na czas. Syn jeżeli zostanie na gospodarstwie i tak forszem nie będzie chciał pracować więc po co bez sensu wyrzucać pieniądze.
zdrówko :beer:

734 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2014-03-02 18:53:17)

jano323 napisał/a:

...
a to że kolega z Grudziądza twierdzi że ifa jest o niebo lepsza od leylanda to jego opinia bo on je naprawia to się nie dziwie
....

Żeby było jasne. Ja Leylandów, praktycznie nie znam. Jeżeli porównuję je z Ifą, to tylko mogę odnieść się do danych jakie mam na papierze, a te są, niestety albo stety, na korzyść IFY. Poza tym chciałbym poznać koszty eksploatacji i przeciętne koszty napraw takich silników. Do tego bazuję jeszcze na opowieściach znajomych i klientów, ale osobiście żadnych większych doświadczeń z silnikami SW nie mam. Skoro Leyladnd jest taki dobry w porównaniu z Ifką, to chciałbym poznać jego zalety, o których nic nie wiem. Pewnie kiedyś przyjdzie taki czas, że i takimi silnikami się zajmę, ale póki co, chciałbym zdobyć o nich jak najwięcej informacji, o które bardzo tu proszę.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

735

Ja mam ifę, eksploatuję ją mocno, silnik ifoski bije na głowę SW 400, też taki miałem w starze...widziałem jak ludzie wymieniali silniki w ifach na SW 400, tych if już nie ma a mój silnik hula ja złotko...7 lat temu sam zrobiłem mu remont, nie miałem specjalnie pojęcia co robię...Silnik wybaczył i lata do dzisiaj, w tym roku wymienię mu tuleje i pierścionki, chociaż tulei nie trzeba, ale są tanie to co mi tam...

736

ja mam zt 303 zt 323 i E514 wszystkie pojazdy mają silniki ify chodzi to dobrze nie ma większych problemów nie będe zmieniał na sw 400 jak sie któryś skończy to zrobie remąt. a do piotra K mam 15min autostradą to z częściami i z doractwem kwesti napraw to mam super. a jak komuś w gudziądzu za drogo to niech kupi sobie inną markie i zaopatruje sie w częsci w domu handlowym u korbanków.

737

Leyland ma takie zalety jak,miły dla ucha dzwięk pracy i mniejsze drgania co za tym idzie jest troszkę cichszy.

738

tomek1974 napisał/a:

Leyland ma takie zalety jak,miły dla ucha dzwięk pracy i mniejsze drgania co za tym idzie jest troszkę cichszy.

Jak każda 6. Ile tych silników zrobiłem to dobrego słowa powiedziec nie mogę poza tym co Tomek a że pieniądze nie śmierdzą to robię ale za każdym razem jak podchodzę do tego silnika to zbiera mi się na wymioty i o ile może i nadaje się do kombajnu to do żadnego innego pojazdu już nie, ten silnik był stworzony do pracy na stałych obrotach i pod stałym obciążeniem  a następnym minusem jest zamknięcie układu zasilania w układzie smarowania silnika co też było zamierzone przez konstruktorów bo silnik ten był zbudowany tylko do jednego celu bez perspektyw na rozwój ale że pieniądze nie śmierdzą to angole sprzedali licencję jak wyzłomowali ostatnią łódź podwodną na której był używany ten silnik.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

739

100KM na łodzi podwodnej to chyba do napędu maszynki do mielenia mięsa na kotlety ? i o co chodzi z "zamknięcie układu zasilania w układzie smarowania silnika " ? I co tak w nich naprawiasz ? skoro tak dużo ich naprawiłeś .

740

Jamir piszesz bez perspektyw na rozwój, no to wklejam tą tabelę po raz kolejny, dokładnie też przeczytaj opis nad nią  http://pl.wikipedia.org/wiki/SW-400