Odp: Wiosna 2014
Ile dajecie na pszenżyta azotu?
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ile dajecie na pszenżyta azotu?
ja na pszenżyto rzuciłem na pierwszą dawkę 110 kg saletrosanu + 100 kg saletry 34% to daje 60kg N. Jest ładnie rozkrzewiony. 2 dawka zależna od przebiegu pogody.
U mnie dostało 72kg N w postaci Sulfanu 24N- 300kg/ha
Ja wysiałem około 250 saletry i myślę na drugą dawkę 200 mocznika , powiedzcie mi czy odmianę karłową skracać , mam atletico i chciałem z niego wyciągnąć na max .
Pajej napisał/a:Ja dzis tależowałem poplony, jest wilgoć, miejscami nawet troche sie grzebał, ale na najwiekszych bagnach dość sucho. Na rzepak azot rozsiałem w zeszłym tygodniu, na zboza jeszcze sie wstrzymuje, bo dobrze rozkrzewione, a wegetacja na granicy tj ok 6st, ale nie wiem czy dobrze robie, moze poradzicie. jak pogoda dopisze i materiał siewny dojedzie to w tym tygodniu planuje posiać pszenice jarą
Nie czekaj daj azot puki w ziemi jest wilgoć. Jak dobrze rozkrzewione to daj mniej i już nie czekaj
Dziekiza rade jak znajde chwile (dzień) to w tym tygodniu rozrzuce a jak nie to na początku przyszłego
Dzisiaj skończyliśmy siew nawozu i siew mieszanek
Jestem ciekawy co to za rok będzie? Sniegu nima, deszczu nima,stawek wysycha. Oby przyroda niechciała nadrobić to w żniwa.
ja wg pogody w Luxemburgu ustawiam pracę od wiosny do jesieni. Mam znajomego co tam pracuje właśnie od wiosny do jesieni i jak tam pada to wiem że u mnie za 2 dni będzie padać, jak tam upał to za dwa dni mam upał u siebie. Sprawdza mi się prawie w 100% od kilku lat. Nie wiem jak jest ze śniegiem i mrozami bo w zimie niestety go tam nie ma.
Jak patrzę na "naszą" 16 dniową to jest słoneczko, jest ciepło tylko deszczu brak Owies i mieszanka posiane - zobaczymy kiedy wzejdą bo w polu pustynia.
No i u mnie właśnie przysypało śniegiem delikatnie Ledwo go widać, bo dodatkowo pada deszcz, ale prognoza się sprawdziła.
miałem w tym tygodniu posiać pszenice a tu lipa prawie cały tydzien mżyło, a dziś pada wiec i jutro nie posieje bo mokro bedzie... siedze w domu i sie nudze
Jęczmień siałem 19 lutego i już widać 40% powschodziło tak więc pajej daj trochę deszczu na dolnyśląsk bo we wtorek sadzę wczesnego ziemniaka
Sucho jak diabli .... siałem dziś jęczmien usługowo kurzy się że świata nie widać .... a tatko posadził ziemniaka
To wy już będziecie jedli młode ziemniaki a my dopiero sadzili Deszcz mżył cały dzień już prawie z tydzień. Za mokro żeby wjechać z nawozami, ale ogólnie też jest bardzo sucho.
Poprosze nawet tej mżawki , u nas tragedia.
U mnie coś popadało i się zrobiło dość fajnie, chodź i tak nie brakowało wilgoci na niektórych polach.
Też cienko widzę to wszystko. Jak nie będzie deszczy później to będzie ciężko. Na cięższych ziemiach już dawno się pyliło i prawie kurzyło. Lekkie ziemie dobrze przepuszczalne oddadzą wodę momentalnie, śniegu nie było praktycznie.
Dwa światy. U mnie na podwórku trawa ruszyła....
Chopy a jaką wy tam macie temperaturę gleby że z ziemniakiem startujecie?
U mnie jeszcze śnieg gdzie nie gdzie leży
nawozy pod oziminy rozsiane 10 hektarów najcięższych gleb wyrównane jutro nawóz pod korzeń agregat i ruszam z owsem
Panowie a kiedy dajecie na łąki nawożenie NPK ?
Wstałem dziś rano mgła że nosa nie widać na termometrze -8 a o godzinie 11 temp.+25 w słońcu i bądź tu mądry.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo