221

Odp: ceny ziemi

Krzysiek - w opisanym przypadku dzierżawa była tylko na dwa lata i raczej bez szans na wykup, bo o ziemię dopominają się spadkobiercy dawnych właścicieli ....

222

Jak miałbym tak się użerać i płacić to robiłbym bym na tym co mam i poszedł gdzieś na etat. Przecież ci ludzie pieniędzy z tego pola nie zobaczą.

223

W moim przypadku jak mam możliwość całe gospodarstwo wykupić po sąsiedzie (28ha w tym 25 użytecznego) to jak nie ma kredytu z dopłatą państwa to najlepiej byłoby taki układ ciągnąć jak się da że dopłaty bierza właściciel a moje to co zbiore. Przy kredycie 6% to samych odsetek ile będe miał. Zwyczajnie boję się brać tak duży kredyt, jak bym jeszcze był kawalerem to pewnie już bym wziął ale teraz jestem ostrożniejszy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

224

Laszek, ale wedle czego się zadłużać??? Jak mniej pola obrobisz to gorzej będziesz żył? Jak się coś trafia to kupuję ale u nas ziemia tyle nie ceni się jeszcze ziemi. Dodatkowo jak ktoś, chce za dużo to niech kupują ci którym tak zależy. Są tacy co mają kilkanaście hektarów i sobie powoli żyją mają swoje maszyny, i powiem że lepiej żyją niż co niektórzy co mają kilkadziesiąt ha.

225

Leszek masz o czym myslec, z jednej strony piszesz dobrze, a z drugiej jakbys kupił i spłacił to własnie dzieci miałyby co po tobie przejąć

Rolnik z powołania:-)

226

Bo z reguły, ci co mają kilkadziesiąt albo kilkaset, mają kredyty i bóg wie co jeszcze ;] Wiem jak jest u mnie an wsi. My mamy około 30 ha (kupiliśmy teraz za 40 tys. 1,6 ha) i nie mamy problemów. Dalszy sąsiad ma New Hollandy i kilkaset ha, i wsio na kredyt...

227

farmer a to że ma na kredyt to jakaś zbrodnia ? skoro stać go na spłacenie jak napisałeś tych NH to tylko się cieszyć że sąsiad dobrze stoi bo jak by dziadował to nie brał by kredytów których by nie mógł spłacić.

gg 5118068

228

Pajej napisał/a:

Leszek masz o czym myslec, z jednej strony piszesz dobrze, a z drugiej jakbys kupił i spłacił to właśnie dzieci miałyby co po tobie przejąć

Pajej z całym szacunkiem do Ciebie, a skąd wiadomo że dzieci będą chciały się babrać w tym. Ja wychodzę z założenia że robię dla siebie nie dla dzieci co teraz jedno w drodze a drugie jeszcze mówić dobrze nie umie. Każdy tak mówi dla dzieci wszystko. Jak są dzieci małe..... Jak podrosną i chcą pracować, albo w ogóle coś chcą to zaczynają się cyrki. Nie wszędzie i życzę każdemu najlepiej. Ale jest masa takich przypadków gdzie ojce robią wszystko ''dla dzieci'' a później dzieci albo nie chcą ziemi i gospodarzyć , albo się komuś na starość odwiedzie i nie chce się podzielić. Sam jestem przykładem. Ja swoim dzieciom pomogę ile będę mógł, ale i tak każdy człowiek jest tyle warty co sam upracuje własnymi rękami. Znajomy już człowiek po 50 nabrał kredytów maszyny nowe stoją, a długi na syna już ciągnie co ledwo 18 skończył. Czy on tego chce, może tak, może nie. Ja wiem jedno człowiek w ponad 90 % w wieku 18 lat jeszcze nie wie czego chce..

229

Grzegorz chyba każdy pomoże dzieciom jak tylko będzie mógł ale w tym jest właśnie pomoc - jeśli syn nie będzie chciał uprawiać ziemi to sprzedam wszystko i dostanie jakiś okrągły milion (o ile znajdzie się chętny na zakup) i niech tym zarządza.

gg 5118068

230

Zorak dobrze mówisz,  z niewolnika nie ma pracownika. Wiele ludzi na siłę wciska dzieciom co mają robić, a te potem się tułają  i męczą z tym. Najgorsze jest to że historia lubi się powtarzać..... Heh kończmy ten temat albo gdzieś się przenieśmy, bo się bałagan znowu zrobi.

231

u mnie cena ziemi jest porażająca. Ostatnio na licytacji wylicytowali 100tyś/ha... a działka 25ha

232

Bo jest głód ziemi straszny w Polsce i ceny rosną z roku na rok....
Ja też miałem sobie dać spokój z kupnem ale 200m od podwórka grzech było nie kupić...ale miała być prasa i pupa nie wypali w tym roku....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

233

W moim okręgu na szczęście nie było nie było żadnych PGR i podobnym, to w tej chwili nie ma też i wielkoobszarowców którzy nabijajaliby cenę.

234

A ja sobie powiedziałem DOŚÄ† ! trzeba skończyć z inwestycjami i zacząć  żyć oraz przejadać zyski aby za kilkanaście lat patrząc wstecz nie mieć wrażenia że życie mnie ominęło .

235

ceny są straszne ....  i  żaden z nas (tak myślę )  nie da 100tys za 1 ha bo nas nie stać ...  nie ma technicznej możliwości  byśmy za włąsnego życia spłacili to pole ?  jak robią to wielko obszarowcy  ?  nie mam zielonego pojęcia ... ale mając dużo chcą jeszcze więcej ?  nikt tu nie ma opamiętania ... masz człowieku  1000ha  utrzymujesz się z tego ok  daj dupie pieprzu  i niech inni sie rozwijają ...a  tu nie więcej więcej   i ceny z kosmosu nam się robią ... przez co   my już się nie liczymy ...  a  stoje się to kwestią czasu kiedy i nas zaczną wciągać ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

236

Brawo! :brawo: Jedyny mądry, co się nie boi w końcu tego zrobić. Ja też nie zamierzam tyrać całe życie wedle jakichś perspektyw..... Mam nadzieję jak będę w Twoim wieku że też będę mógł tak powiedzieć.

237

Ja też mam dosyć ,zaczynam spełnić marzenia.Po remoncie nauka jazdy konnej i myślę trochę pozwiedzać.

238

Jazda konna polecam! W szkole miałem zamiast w-f i było super, adrenalina największa jak koń nie objeżdżony z siodłem i w teren... szkoda że nikt blisko nie ma koni pod siodło chętnie weekendami mógłbym komuś siodłać i konie rozruszać. Kiedyś może swoje kupie tak mi się marzy, fajna sprawa.

239

Dzisiaj się dowiedziałem że po żniwach nie będę już użytkował po sąsiedzku 19ha ale coś mi się wydaje że jeszcze dodatkowo po żniwach zrezygnuje z pozostałych 8ha. Po prostu mam już dość użerania się z tą głupią babą... Wieczne wysłuchiwanie jej mądrości, pierdół i plotek jakie wygaduje. Momentami nie wiadomo czy się śmiać czy płakac

E 516 na części
Telefon 695 076 269

240

Laszek wydój ile możesz i wtedy rzuć. Jakoś przemęczysz się stopery w uszy i jakoś wytrzymasz smile