Temat: Jaki Olej Do Skrzyni
Witam, wymieniłem ostatnio olej w skrzyni na hipol 80W90 i w hydraulice na shell lhl46, no i hydraulika śmiga a w skrzyni niby też jest ok ale jak by była głośniejsza tak od 1200 do 1600obrotów słychać wycie no i biegi ciężej wchodzą zgrzytanie, czy do skrzyni też powinien iść ten hydrauliczny, oddzielnie jest zbiornik do hydrauliki a oddzielnie skrzynia, czy mój hipol nie jest za gęsty? Na forum piszecie że agrol U a jaki on ma parametry, czy mam zalać tym hydraulicznym skrzynię?
Mam jeszcze dwa pytania: czy olej ze skrzyni jest połączony z olejem do hydrauliki
gdzie znajduje się pompka smarowania skrzyni,, bo z tego co rozumiem to ta pompka na kole pasowym to jest od wspomagania, ta pomiędzy sprzęgłem a skrzynią to od hydrauliki a jeszcze nie mogę namierzyć tego filtra skrzyni
Rozmawiałem dziś z Piotrem z Grudziądza: olej do hydrauliki ma być hydrauliczny, ja mam shell lhl46, a do skrzyni idzie typowy przekładniowy, ja mam hipol 80W GL5, i stwierdził że jest ok, tylko w moim forszaju nie ma pompki smarowania skrzyni przez co górny wałek może mieć za mało oliwy bo nalałem 50l a doleję jeszcze 10l to może go dooliwię
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz"