881

Odp: Pszenica

Oto zdjęcia mojej pszeniczki. robione były tydzin temu, ale przy temperaturach ok 5-6st w dzień to przez tydzień nie zmieniła sie http://fotowrzut.pl/1AE97FN3NB Odmiana muszelka siana 5 października

Rolnik z powołania:-)

882

Ładnie to wygląda. W moich okolicach też ludzie nie narzekają. Tylko ciekawe jaka będzie wyglądała dalej pogoda. Boje się, że zima jeszcze wróci hmm

883

A z kąd jesteś uzupełnij opis , jakiś pare słow o sobie w odpowiednim dziale i wątku, jakoś tak będzie milej big_smile

mdw

884

Co powiecie o takiej ochronie fungicydowej? Może ktoś taką stosował? :
T1 Capalo 1l/ha
T2 Bell + Opera Max 0.6 + 0.6 l/ha
T3 Osiris 1.5l/ha

885

drogo ale widziałem efekty na dniach pola wyglądało na poletkach idealnie .

Leszek   dla kolegów'

886

ile to wyjdzie na ha?
Ja chyba polece jak w ubiegłum roku
T1 capalo
T2 falcon
T3 czysty tebukonazol
w zeszłym roku zmiesciłem sie w 300zł/ha teraz nie wiem czy czegoś nie zmienic, bo mam arkadie, a ja lubi maczniak

887

A jaka różnica w plonie oczywiście w przybliżeniu , lub wzrokowo jest przy trzykrotnym oprysku od dwóch zabiegów? Ja dwa razy w zeszłym roku dałem a wcześniej praktycznie wcale. Jest szalona różnica pomiędzy niechronionymi  chronionymi, a w ten temat trzeba się zagłębić bardziej, bo plon jest większy.

888

coś koło 380 zł wyjdzie

889

Ja, identycznie jak w zeszłym roku, na T1 daję Kendo + Proroka. W zeszłym roku się sprawdziło, pszenica przy ziemi była czysta do samego końca. T2 i T3 - jeszcze nie wymyśliłem. Widzę, że w marcowym TAP jest test fungicydów, ale jeszcze nie przeczytałem tego artykułu...

890

to poczytaj i streść

891

Pajej napisał/a:

to poczytaj i streść

Ciężko to streścić... Trzeba do tego podchodzić trochę z rezerwą i dystansem. Różnie programy (a było ich 9) różnie się sprawdzały w różnych rejonach Polski. Jutro zeskanuję artykuł i podrzucę Ci na maila...

892

ja też poproszę wink
zandarski@o2.pl

893

rudemenes napisał/a:
Pajej napisał/a:

to poczytaj i streść

Ciężko to streścić... Trzeba do tego podchodzić trochę z rezerwą i dystansem. Różnie programy (a było ich 9) różnie się sprawdzały w różnych rejonach Polski. Jutro zeskanuję artykuł i podrzucę Ci na maila...

Krzysiek - poszło.
Pajej - podaj proszę adres mailowy.
Jak ktoś jeszcze chętny to mogę przesłać - proszę o podanie maila.

Czytając ten artykuł zdecydowałem, że zostaję przy swoim - cyflufenamid + prochloraz i dorzucę do tego trochę tebukonazolu.

894

Troczę czyli ile ???
rudemenes czytałeś ten artykuł o RSM możesz mi to wytłumaczyć masz większe doświadczenei oni to mieszają z woda i robią oprysk drobnokroplisty dobrze zrozumiałem

895

Ja też poproszę irencia20@wp.pl smile

896

Nieźle się kamuflujesz w sieci... big_smile

897

I noszę spódniczki big_smile To adres żonki, jednego używamy. Z góry dzięki Rudemenes.

898

Ja też poproszę vatras240@wp.pl

899

Pietia napisał/a:

Troczę czyli ile ???
rudemenes czytałeś ten artykuł o RSM możesz mi to wytłumaczyć masz większe doświadczenei oni to mieszają z woda i robią oprysk drobnokroplisty dobrze zrozumiałem

Moja ochrona na T1:
Kendo 0,25l + Montadak 0,8l + Spekfre 0,4l - dawki na ha. Cenowo nie wychodzi najtaniej - ok 140 zł/ha, ale wiem, że jest to skuteczna mieszanina w walce z mączniakiem, podstawą i rdzą.

Co do RSM z pytania Pieti. Byłem w Jordanowie na wykładzie dr Shonbergera (czy jak mu tam) i sam byłem zdziwiony tym co słyszałem. Dr mówił, że na pierwszą dawkę można śmiało dać RSM przez dysze drobnokropliste. Co więcej - można do tego dodać herbicyd i upiec dwie kiełbaski na jednym grillu. Wg jego badań RSM wpływa na większą skuteczność herbicydów.
Dodatkowo mówił o dodawaniu RSM do oprysków fungicydami.
Jak to usłyszałem to nie ukrywałem zdziwienia, a rolnik, który siedział koło mnie powiedział, że on od dwóch lat dodaje 50 l RSM do opryskiwacza jak robi zabieg w rzepaku na płatka oraz to samo robi jak już rzepak przekwitnie. Wg jego doświadczeń wpływa to pozytywnie na MTZ.

Ja boję się takich eksperymentów....

900

Zrozumiałem tak samo ty czytająć  artykuł  do Jordanowa niestety nie mogłem pojechać