901

Odp: Pszenica

Ja na T1 daję topsin 0,75l +mondatak 0,5l +lotus 0,3l cena około 130 zł faktóry jeszcze nie mam.

902

Krzysiek napisał/a:

Ja na T1 daję topsin 0,75l +mondatak 0,5l +lotus 0,3l cena około 130 zł faktóry jeszcze nie mam.

Drogawo... Ja za Capalo dałem po 112 zł brutto za litr

903

Kiedyś chyba już wrzucałem te informację. Mam nadzieję, że przydadzą się przy doborze ochrony
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b54 … 16e75.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/624 … 2e225.html

Wg tych informacji Topsin nie ma teraz racji zastosowania ....

904 Ostatnio edytowany przez vatras240 (2014-03-25 13:29:20)

a co powiecie o mondatak+tilt turbo myślałem o dawce 0,8+0,8

905

rudemenes napisał/a:

Kiedyś chyba już wrzucałem te informację. Mam nadzieję, że przydadzą się przy doborze ochrony
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b54 … 16e75.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/624 … 2e225.html

Wg tych informacji Topsin nie ma teraz racji zastosowania ....

u góry skanu jest napisane że brak gwiazdek oznacza mało danych
http://www.wrp.pl/tiofanat-metylowy-%E2 … wo%C5%9Bci

906

A stosowałeś już kiedyś Topsin ?? Ja kiedyś się skusiłem jeszcze jak był w paczce z Mn i rękawicami - to chyba się nazywało Topsin Pak. Na moich polach nie poradził sobie z mączniakiem i stąd mój uraz do tego produktu.

907 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-03-25 16:33:08)

W zbożach go nie stosowałem, w porzeczkach się sprawdza.
Zobaczymy. Mam jeszcze fenpropidynę która też zwalcza mączniaka .
A ten topsin to w jakiej mieszance stosowałeś?

908 Ostatnio edytowany przez Pietia (2014-03-26 15:35:33)

rudemenes      Moja ochrona na T1:
Kendo 0,25l + Montadak 0,8l + Spekfre 0,4l - dawki na ha. Cenowo nie wychodzi najtaniej - ok 140 zł/ha, ale wiem, że jest to skuteczna mieszanina w walce z mączniakiem, podstawą i rdzą.

rudemenes byłem dziś u chłopaków od Osadkowskiego pokazałem im twoja kombinację środków na T1 i na podstawie substancji aktywnych wyliczyli mi że zrobią mieszankę z czterech środków a cena na hektar to 110 zł. musze juto do nich wrócić zapomniałem zabrać kartki jakie to środki. Co myslicie warto ???

909

Pietia - daj tą kombinację. Ja jeszcze nie odebrałem swoich to można coś pokombinować. Podejrzewam, że mają coś na zastępstwo dla Kendo. Montadak i Spekfre to jedne z tańszych środków w swojej s.a.

Krzysiek - nie pamiętam i nie mam tego zapisanego w kartach.... Całkiem możliwe, że szedł solo.

910

rudemenes jak zdążę po pracy dojechać do nich to odbiorę kartkę to wieczorem wstawię a jak nie to rano

911 Ostatnio edytowany przez Pajej (2014-03-26 20:24:42)

Pawel21990 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

hym nie wiem czy sie nie myle ale capalo daje sie 1,5l na ha więc mix rudomenesa wychodzi taniej
patrzac na substancje czynne capalo tez ładnie zabezpiecza.
rudomenes mam pytanie.
Ja planuje w T2 pojechac falconem 0,6l tj spiroksamina (związek z grupy ketoamin) - 250 g w 1 litrze środka,
tebukonazol (związek z grupy triazoli) - 167 g w 1 litrze środka,
triadimenol (związek grupy triazoli - 43 g w 1 litrze środka.
a Na T3 samym tebukonazolem 250g/ha
i tak sie zastanawiam nad Twoim mixem czy gdybym ja go zastosował to nie za duzo tebukonazolu, bo 3 razy???
co ty planujesz na T2 i T3???

Rolnik z powołania:-)

912

vatras240 napisał/a:

a co powiecie o mondatak+tilt turbo myślałem o dawce 0,8+0,8

robie tak jak ty.morfolina na t1 musi być

913

rudemens więc tak
Tren Premium 0,5 litra
Syrius 0,4 lita
Promax 0,7 litra
to jest ich propozycja na Twoje zestawienie wychodzi 110 zł/h

914

Pajej napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

hym nie wiem czy sie nie myle ale capalo daje sie 1,5l na ha więc mix rudomenesa wychodzi taniej
patrzac na substancje czynne capalo tez ładnie zabezpiecza.
rudomenes mam pytanie.
Ja planuje w T2 pojechac falconem 0,6l tj spiroksamina (związek z grupy ketoamin) - 250 g w 1 litrze środka,
tebukonazol (związek z grupy triazoli) - 167 g w 1 litrze środka,
triadimenol (związek grupy triazoli - 43 g w 1 litrze środka.
a Na T3 samym tebukonazolem 250g/ha
i tak sie zastanawiam nad Twoim mixem czy gdybym ja go zastosował to nie za duzo tebukonazolu, bo 3 razy???
co ty planujesz na T2 i T3???

w programie 3 zabiegowym wystarczy 1l/ha

915 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2014-03-27 09:53:58)

Pietia napisał/a:

rudemens więc tak
Tren Premium 0,5 litra
Syrius 0,4 lita
Promax 0,7 litra

Nie mogę odszukać żadnej informacji na temat Tren Premium.... Nawet w wyszukiwarce na stronach minrol niczego nie ma ....

Syrius - zawartość tebu 2% - czyli przy 0,4 l wprowadzisz go raptem kilka gram, a przy Spekfree i dawce 0,4 l będzie go ok 170 gramów.

Promax - prochloraz - Twoja dawka jest mniejsza niż moja.

Stąd te różnice w kosztach zabiegu.

W zeszłym roku na T2 dawałem Soligor 0,8l + Rekord 0,6l
na T3 szło Tarcza Łan 0,5 l + Propico 0,5l
Niestety - nie były to najlepsze rozwiązania, bo, zwłaszcza na Muszelce, fuzarioza kłosów szybko się rozprzestrzeniła i konieczny był zabieg T4 - Orius 0,5 l

916

rudemenes napisał/a:
Pietia napisał/a:

rudemens więc tak
Tren Premium 0,5 litra
Syrius 0,4 lita
Promax 0,7 litra

Nie mogę odszukać żadnej informacji na temat Tren Premium.... Nawet w wyszukiwarce na stronach minrol niczego nie ma ....

Syrius - zawartość tebu 2% - czyli przy 0,4 l wprowadzisz go raptem kilka gram, a przy Spekfree i dawce 0,4 l będzie go ok 170 gramów.

Promax - prochloraz - Twoja dawka jest mniejsza niż moja.

Stąd te różnice w kosztach zabiegu.

Niestety - nie były to najlepsze rozwiązania, bo, zwłaszcza na Muszelce, fuzarioza kłosów szybko się rozprzestrzeniła i konieczny był zabieg T4 - Orius 0,5 l

Tam mała pomyłka, to jest pewnie Tern smile

917

No to wydaje się mieszanka sensowna, tylko ten Syrius .... trzeba by było zagłebić temat.

918

rudemenes napisał/a:

ile cie wyszła ochrona w zeszłym roku? ja musze sie zmiescic w 300zł/ha i chyba na T1 dam capalo 1l czyli 123zł  co dalej to pomysle i popytam ciebie, nie wiem dlaczego, ale ty wydajesz sie najbardziej kumaty na tym forum, a na pewno nie wiedziec czemu mam zaufanie do tego co poszesz

Rolnik z powołania:-)

919

polecam artykuł w ostatnim TAP.czasami kombinacje kosztują mniej ale efekt taki se.

920

moja mikstura wyszła 96 zł na ha.