Odp: Pszenica
rudemens sorry Pawł miał rację mój błąd miało być Tern Premium 0,5 litra
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 45 46 47 48 49 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
rudemens sorry Pawł miał rację mój błąd miało być Tern Premium 0,5 litra
rudemenes napisał/a:W zeszłym roku na T2 dawałem Soligor 0,8l + Rekord 0,6l
na T3 szło Tarcza Łan 0,5 l + Propico 0,5l
Niestety - nie były to najlepsze rozwiązania, bo, zwłaszcza na Muszelce, fuzarioza kłosów szybko się rozprzestrzeniła i konieczny był zabieg T4 - Orius 0,5 lile cie wyszła ochrona w zeszłym roku? ja musze sie zmiescic w 300zł/ha i chyba na T1 dam capalo 1l czyli 123zł co dalej to pomysle i popytam ciebie, nie wiem dlaczego, ale ty wydajesz sie najbardziej kumaty na tym forum, a na pewno nie wiedziec czemu mam zaufanie do tego co poszesz
Zeszły rok był kosmicznie drogi w ochronie. 4 zabiegi kosztowały mnie łącznie 400 zł/ha. Nie żałuję jednak tego, bo średnia zeszłoroczna pszenicy z całego gospodarstwa wyszła blisko 70q/ha. W tym roku planuje się zmieścić w 350 zł na trzy porządne zabiegi.
Polecam artykuł z TAP, o którym wspomniał jack, ale nawet tam koszt ochrony w większości przypadków przekraczał 300 zł/ha. Służę skanem.
Mój koszt można by było jeszcze okroić, redukując dawkę Kendo do 0,1l (do tego mnie namawiał handlowiec), ale zostałem przy swoim zdaniu. Wolę trochę dołożyć, ale być spokojny.
Wczoraj poszła II dawka RSM, a po niedzieli jadę z regulatorami.
rudemnens jaka duża 2 dawka ile iltrów
A propo regulatorów, jeżeli opryskamy CCC, jednak przed widocznym kolankiem, to jak zachowa się pszenica? Będzie mimo wszystko efekt skrócenia, czy tylko jeszcze będzie chciała się dokrzewić? Jeżeli spóźnimy oprysk możliwe jest skrócenie kłosa, a jak w przypadku zbyt wczesnego oprysku? Pytam, bo z regulatorami jak do tej pory mam zerowe doświadczenie, a też nie zawsze są warunki, żeby idealnie w porę opryskać.
Ja pryskałem dwa dni temu 0,5 litra ccc + 4 kg siarczanu magnezu na ha właśnie na rozkrzewienie(nie powinno sie dawac azotu i odzywek do tego), już najwyższa pora na ten zabieg, a póżniej 1,5 litra ccc na skrócenie bede dawał.
Przy nawożeniu pszenicy do 150kg azotu, dawka połowiczna lub 3/4 skróci źdźbło czy to za mało? Wolałbym, żeby mi pszenica miejscami wyległa niż coś źle zrobić.
przy takim nawożeniu tylko ją rozkrzew, na wyleganie sobie odpuść jak nie bedzie potrzeby, ale raczej nie zaszkodziłbyś jej , kiedys jedno żyto skrócilem drugie sobie odpusciłem , ale te skracane lepiej sypało.
ja dam ok 150kg N ale bede skracał bo stanowisko po groszku, na skracanie dam moddus, nie wiej jeszcze w jakiej dawce, ale dlaczego modus? śp. Edward njalepszy rolnik w gminie o potęznej wiedzy eksperymentował na swoich polach i tak pole podzielił na 3 częsci na jednej skracał CCC na drugirj CCC+ moddus a na 3 sam Moddus i okazało sie ze przy takiej samej ochronie i nawozeniu przenica najlepiej sypała skracana czystym moddusem gorzej jak była domieszka ccc a najgorzej po samym ccc. ccc skraca tez korzenie i dlatego nie zawsze jest dobre, a moddus stymuluje system korzeniowy
rudemnens jaka duża 2 dawka ile iltrów
200 l RSM28 => 72 kg N
Po raz pierwszy daję tak dużą drugą dawkę, a robię to po tym co usłyszałem na wykładzie dr Schonbergera. Teraz trzeba pszenicy azotu, aby była w stanie wykarmić jak najwięcej ziarniaków i nie redukowała ich z powodu niedoboru azotu. Oczywiście pomijam kwestę wody, bo ja jej braknie to można azotu dawać tonami .....
Pajej - ciekawe jest to co piszesz o stosowaniu Moddusa i CCC. Ja mam zaplanowane 0,2 Moddusa + 1 CCC, ale na jednym polu zrobię test i dam sam Moddus w dawce 0,4 l. Tylko ten koszt ....
U mnie w większości to Muszelka, a ona i bez skracania jest niska.
I nie sugeruj się mną, bo ja jestem tylko samoukiem i wszystko co wiem to własne doświadczenia i literatura, a to za mało... Nie chciałbym abyś miał do mnie kiedyś jakieś żale. Nie biorę odpowiedzialności za to, że to co się sprawdza na moich polach i w moim klimacie sprawdzi się też u Ciebie, ale dziękuję za słowa uznania :red:
Ja mam w planach po 150 L RSM ale 32 co do tej dawki masz rację też byłem na wykładzie ale z farmera we Wrocku na TAP nie udało mi się pojechać i to samo mówili o nawożeniu profesor mówił że zna przypadki z zeszłego roku że na rzepak była dana tylko jedna dawka 180 kg w dwóch nawozach i roślina to wytrzymała.
Powiedzcie mi czy do Moddusa + CCC mogę dodać też na grzybna czy lepiej zrobić to na dwa razy
rudemenes to jest mądry facet nawet kupiłem sobie jego książkę prof. Witold Grzebisz posłuchaj jego wykładu naprawdę warto
Rudemenes a komu chciałoby się jechać tyle kilometrów, żeby się wyżalić Myślałem sobie o skróceniu delikatnym, bo nawożenie nie tęgie. Jednak z drugiej strony wszystko mam obsiane Tacitusem i Tonacją a u mnie w zeszłym roku dostały tylko ok 120N i miesjcami sporo leżały. W tym roku mam wszystko obsiane w dobrych stanowiskach i stawiam więcej na dokarmianie dolistne, dlatego chęć skracania.
vatras240 napisał/a:a co powiecie o mondatak+tilt turbo myślałem o dawce 0,8+0,8
robie tak jak ty.morfolina na t1 musi być
A dlaczego morfolina jest taka ważna ??
ja w tamtym roku dawałem Medax Top 0.6l + CCC ok litra i pszenica Leiffer, Ostroga i Jantarka stały ładnie
rudemenes morfolina jest blokadą mączniaka .... nawet jak go nie ma to go po morfolinie nie będzie .... blokuje i zabija jeśli jest
Na ten rok daję bumper plus Tilt ... i ma być 100 na ha
do tego co napisał kolega dodam tylko temp. w czsie zabiegu.morfoliny łanie działają w nizszych temp. odradzam mieszanie morfolin z mocznikiem.
możesz zastąpić fenpropidynę proquinazid-em(na TALIUS) ale tylko na wolne od mączniaka łany bo jego działanie jest głównie prewencyjne.
WOJTAS który BUMPER?
bumper super .... czy jakoś tak
chłopaki ze slaska w jakiej fazie jest u was pszenica, bo nie wiem jak prace zaplanowac, bo u mnie jest zawsze 1-2 tyg do tyłu
ja jutro jadę po medax lub modus + litr ccc zobacze co taniej wyjdzie a potem w pole na wcześniejsze pszenice i chyba prysnę jęczmień jary na chwasta,
do tego co napisał kolega dodam tylko temp. w czsie zabiegu.morfoliny łanie działają w nizszych temp. odradzam mieszanie morfolin z mocznikiem.
możesz zastąpić fenpropidynę proquinazid-em(na TALIUS) ale tylko na wolne od mączniaka łany bo jego działanie jest głównie prewencyjne.
WOJTAS który BUMPER?
Spróbuję na kilka ha zamiast Kendo dam Lotusa.
Yokosław w jakiej ilości dajesz drugą dawkę na pszenicę? z racji tego, że na pierwszą dałem mało, to trzeba w drugiej dowalić..
Strony Poprzednia 1 … 45 46 47 48 49 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo