301

Odp: Wiosna 2014

kur... cholerne poznaniaki. Ustawiasz go, w próbie kręconej wychodzi elegancko 190kg/ha, a na polu okazuje się że wyszło niespełna 155kg/ha. Myślicie że nie będzie za rzadko? chodzi o mieszankę zbożową - dużo owsa i jęczmienia i około 15% pszenicy. nie chce mi się przesiewać 10ha...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

302

Zostaw tylko mu sypnij dobrze na rozkrzewienie.

mdw

303

jednego roku źle zrobiłem próbę kręconą i wysiałem jęczmienia jarego 90kg, wyrósł pięknie i sypał tak ten wysiany po 120

E 516 na części
Telefon 695 076 269

304

bamreras napisał/a:

...kur... cholerne poznaniaki...

Jestem tego samego zdania... A na jaki masz ustawiony siewnik ? Bo ja na słabe gleby mam B3/4. No i ja skończyłem siać mieszanki. Przez 4dni niecałe zasiałem 18ha.  żeby był lepszy agregat siejący to przez 3dni spokojnie by się zasiało...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

305

mam nowego na bezstopniowej. ustawienia wg tabeli to by wogóle ani połowy dawki nie zasiał. Ogólnie siewnik ok ale ta skrzynka bezstopniowa to jakaś totalna padaczka. Im szybciej jeździsz tym mniej wysiewa.
Starego jak miałem to ustawiałem od a-1 do a-4 na zwiększonym wysiewie i było ok.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

306

bo dużo bardziej precyzyjne jest ustawianie zapadkami i zasuwami wink
- pszenica zasuwa 1 od góry, zapadka pierwszy ząbek
- jęczmień zasuwa 2 od góry, zapadka drugi ząbek
- owies zasuwa max otwarta, zapadka czwarty ząbek
i kosmetyka przekładnią, która u mnie dość dobrze reguluje. Mam poznaniaka 6 z dużą skrzynią.

gg 5118068

307

A propo siania. Siałem u znajomej pszenicę jarą. Ustawione na 250kg na hektar a wysiało się  ok 200. Będzie za rzadko? W rządku leży niby ziarno koło ziarna, ale zawsze siało się więcej. Albo dobrze się wysiało, tylko nie ma tyle pola.

308

sławek77 napisał/a:

Też pryskałem jesienią i na jęczmieniu środek zadziałał a w pszenżycie niestety nie hmm

ja mam 3 działki do poprawy, ale i tak jestem zadowolony

Rolnik z powołania:-)

309

bamreras napisał/a:

mam nowego na bezstopniowej. ustawienia wg tabeli to by wogóle ani połowy dawki nie zasiał. Ogólnie siewnik ok ale ta skrzynka bezstopniowa to jakaś totalna padaczka. Im szybciej jeździsz tym mniej wysiewa.
Starego jak miałem to ustawiałem od a-1 do a-4 na zwiększonym wysiewie i było ok.

Szagier ma takie same problemy z ta przekładnią. Najlepsze jest to że robisz probę ustawiasz X i X wychodzi za mało. To ustawiasz Y i na próbie wychodzi że X było bliżej normy cofasz na X i dupa wynik ni jak się nie ma do pierszej próby

310

Może i się powtarzam ale polecam accorda, można kupić za śmieszne pieniądze, próbę kręconą robi się małą chwilkę a w polu wychodzi to samo co w próbie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

311

A jakiego masz accorda  czy coś podobnego Laszku?

+33 / -0 (chyba wink)

312

No accorda mam, ten co jest u mnie w awatarze to mój zestaw. Tyle tylko że u mnie nie ma mikrwysiewu ale rzepaku nie sieje to w takim razie nie problem. W dobrym stanie aparat z mikro można kupić za 500zł. Najtaniej wchodzi kupić 6 metrowego i w razie potrzeb przerobić go sobie na 3. Wioskę dalej gościu siał 3 metrowym accordem C360 i dawał radę. Teraz go zakłada jako nadbudowany siewnik na agregat talerzowy Agro-Masz i ciągnie to Renówką Ares. ładnie ten zestaw się prezentuje i pole ładnie po nim wygląda. Co do siewnika to kumpel wioskę dalej sieje sporo rzepaku i najbardziej chwali go sobie z tego względu że wystarczy wsypać dosłownie szklankę rzepaku i sieje cały siewnik a w mechanicznym no jednak na całej szerokości skrzyni musi coś być na dnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

313 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2014-04-02 18:28:29)

Czyli polecasz go ? Bo myslę właśnie nad zmianą jakiegoś siewnika z dużą paką. I też bym robił nadbudówke wink Twój to Pneumatic DL czy jakoś tak ? Ma kompa ? A radlice to się zapychają jak trochę do tyłu się cofnie przez przypadek ? Bo w Poznaniaku to można dostał szaaału ! :gun:

+33 / -0 (chyba wink)

314

Polecam jak najbardziej. Mój jest 6 metrów Tandem czyli DT, ma dwa zbiorniki i do transportu jest przestawiany wzdłuż. No i pneumatyczny. Jest jeszcze 6m składany hydraulicznie- to DV. DL to siewnik do pracy solo z jednym zbiornikiem o szerokości 3, 4 i 4,5 metra. Siewniki DA i DAs to siewniki do nadbudowy na agregacie z również jednym zbiornikiem. Komputer mam przy swoim ale nazywanie tego sterownika komputerem to przesada smile przede wszystkim służy do sterowania ścieżkami i jeszcze jest tam kontrolka niskiego poziomu nasion. Redlice mam stopkowe i każda ma z tyłu klapkę, jakoś nie trafiło mi się żeby się zapchał od ziemi. Jedynie kilka razy ośćmi od jęczmienia. Dobrze jest co jakiś czas przejechać ręką pod redlicami żeby sprawdzić czy wiatrem dmucha. Mój wyszedł mnie na gotowo 3 tyś. z tym  że był na miejscu. Mają jeszcze jednego z redlicami talerzowymi, muszę się na niego zaczaić tylko jeszcze czasem używają go do przesiewania moczarów big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

315

o takie coś chodzi?http://tablica.pl/oferta/kverneland-accord-3-metry-2007-rok-CID757-ID4OcQF.html#797dd1d8ae FAJNYYYYY

316

Laszek załóż może temat o takim siewniku albo ogólnie o pneumatach smile ja zamawiam właśnie pneumatycznego

317

A ja mam Saxonie  a200 czerwoną,prób nie robie bo z tabeli wychodzi idealnie.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

318

Ja ruskim jak siałem to też idealnie mi wychodziło.

mdw

319 Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-04-02 22:35:21)

Ja próbę robie za każdym razem bo każde zboże jest inne, ma inną gęstość. Tematy są już o accordach i pochodnych ich
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3249

E 516 na części
Telefon 695 076 269

320

dzisiaj patrze na termometr a tam prawie -3 ciekawe jak rzepaki se poradzą

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży