941

Odp: Pszenica

Panowie a powiedzcie mi czy do środków na grzyba można dodawać mocznik + odżywki +siarczan magnezu? A jeżeli nie to ile trzeba odczekać pomiędzy opryskami

942

JA tam mieszam wszystko.... niektórzy mówią że to zupa ale działa...

943

Krzysiek a jak z herbicydami? Jak pryskałem Huzarem to też mieszałem i było ok. W  tym roku chcę opryskać Lancetem a on ma zwilżacz. Można dodać moczniku, i nic się nie stanie? Pomijając gorszy efekt chwastobójczy, bo o to się nie boję.

944

Z herbicydami to bywa różnie tu trzeba uważać! i lepiej samemu nie bawić się bo w najlepszym wypadku nie zadziałają w cale. Np Apyros na ulodce pisze że nie mieszać z azotem . Nie doczytałem zabieg nic nie dał.

945

No właśnie, ale jeżeli nic nie pisze... Na tym przylepcu Olstick jest napisane, że poprawia działanie herbicydów. Z drugiej strony, są badania które mówią, że dodanie mocznika też poprawia skuteczność zabiegu. Ojciec miesza jak dotąd i aby się ze mnie śmieje, ja jednak trochę ostrożniejszy wolę być. To jest tak samo jak u Ciebie z drugą dawką na pszenicę, i jak zwykle dwie szkoły. Zadzwonię do zaprzyjaźnionego sprzedawcy co ma łeb na karku i zawsze coś doradzi mądrze, a jak nie wie to nie radzi. Powiem co  i jak.

946

Na miotłę nie dodaje się mocznika, osłabia działanie, na dwuliścienne i grzyba bez przeszkód a nawet wskazane, ale gdy miną nocne przymrozki.

947

Dziś byłem na polu co ojciec pryskał Huzarem ok, 1.5 tygodnia temu i wszystko ładnie pokręcone. Nawet rzepak dobrze rozwinięty. Do oprysku dodał po 25kg mocznika 5kg siarczanu magnezu i mikro.

948

Grzegorz89 w jakim stadium jest u cb pszenica, bo u mnie dopiero zaczyna do góry iśc, kolanka jeszcze nie ma

Rolnik z powołania:-)

949 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-04-06 17:05:06)

Ojciec gęsto siał to ma już gęstwinę. Ja na razie z opryskami się jeszcze wstrzymam, bo jeszcze się zagęszcza. Pszenica dopiero ruszyła i się zazieleniła. Może podjadę to zrobię zdjęcia jak wygląda.
Odmiana Tonacja,
http://naforum.zapodaj.net/28fdc4cf2515.jpg.html
Siana pod koniec października Tacitus
http://naforum.zapodaj.net/35d9b43fa6e3.jpg.html
Miesiąc różnicy pomiędzy jedną a drugą. Na drugim zdjęciu dalej była pryzma buraczana to przez to trochę słabsza. Ogólnie całkiem nieźle na żywo to wygląda i zapowiada się obiecująco. Obie dostały po 200kg Saletrosanu.

950

Panowie może będę się pytał jak debil w nieskończoność, ale zapytam. Ile można dać mocznika do CCC, tak żeby nie przesadzić? Chciałem dać na dokrzewienie, ok 0.5-0.8l na hektar, ale nigdy tego nie stosowałem.

951

a musisz koniecznie dać ten mocznik??po co?a samo dokrzewianie-to chyba już za rok...

952

U Grzesia może jeszcze nie być za późno. to inna Polska

953

Mam pszenice różne, a pytam bo jakby nie było nic przeciw to czemu nie dać. Ja tam widzę efekty z dożywiania mocznikiem, szczególnie że co roku praktycznie jet sucho. Ewentualnie tylko dać później na skrócenie, usztywnienie, żeby się nie przewróciła, bo odmiany mam wysokie.

954

Do cc mocznika sie nie daje tylko siarczan magnezu, mocznikiem sobie osobno pryśnij

mdw

955

Panowie pryskałem axialem pszenice, wyszło mi go trochę a dużo i dokupiłem na 1 ha Atlantis. W opryskiwaczu mam jeszcze niewiele tamtego i czy mogę to pomieszać i nic nie będzie?

956

ja tam bym środek wylał i lał nastempny zawsze zostaje mi środka i wylewam i uważam ze to nie strata (mówie o wylaniu 100-150l)

957

Wczoraj opryskana na 2 liścienne, dziś się prosi o pryskanie od chorób z odżywkami bo pogoda dobra, albo skracanie ale trzeba kilka dni odczekać...

958

Grzegorz mocznik tak ,ale z głową.Roślina wytwarza powłokę woskową do ochrony przed czynnikami zewnętrznymi .Mocznik ją rozpuszcza.Dlatego odżywianie  w okresie chłodów ,przymrozków i upałów to tylko obniżka plonów.Producenci odżywek o tym nie powiedzą bo im chodzi tylko o sprzedaż

959

Skracacie juz pszenice?

mdw

960

Tak w zeszłym tygodniu u mnie ma już 20 cm