Odp: Pszenica
u mnie dopiero flage zaczyna puszczać,
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie dopiero flage zaczyna puszczać,
Chyba podflagowy.... Yoko kiedy skracasz pszenicę ??
no mam zamiar w tym tygodniu jak pogoda pozwoli niby jak ma te 15-20 cm to skracać powinno sie.
U mnie wyczuwalne jest już drugie kolanko. Regulator poszedł prawie dwa tygodnie temu na pierwsze kolanko.
Na wysokość łanu to się nie patrzy tylko na fazy rozwojowe a pierwszy zabieg powinien być BBCH 31.
moja dopiero wypusciła pierwsze kolana, ale albo wieje, albo leje i nie ma jak pryskac
Panowie - minęło tydzień od gradu, który lekko pokieraszował mi liście pszenicy. Od zabiegu T1 minęło trzy tygodnie. Doradca mi mówi, że T1 chroni jeszcze liścia od septoriozy, ale ja do tego podchodzę sceptycznie i kusi mnie aby przyspieszyć T2 i zrobić go na liścia podflagowego.. Co myślicie ??
poczekaj do maja .... nie ma sie co spieszyć ...
zrób teraz tebu+epo jeśli to septoria tobedzie git.najwyżej przyspieszysz t3
Panowie - minęło tydzień od gradu, który lekko pokieraszował mi liście pszenicy. Od zabiegu T1 minęło trzy tygodnie. Doradca mi mówi, że T1 chroni jeszcze liścia od septoriozy, ale ja do tego podchodzę sceptycznie i kusi mnie aby przyspieszyć T2 i zrobić go na liścia podflagowego.. Co myślicie ??
Też się drapie po głowie.
Koledzy i zdrowy rozsądek kaze poczekać jeszcze parę dni.
nadaja deszcze no i u mnie zaczeło lać
Panowie wcześniej nie dało rady wjechać w pole i rzepak mi w pszenicy wyskoczył. Do jakiej wysokości Lancet może go zwalczyć? I tak nastawiam się na ewentualne poprawki, ale albo lało, albo wiało i zimno.....
Dodatkowo teraz pszenica przeskoczyła z pierwszym kolankiem i znowu CCC przestoi w piwnicy, nawet nie będę się wygłupiał próbować pryskać. Pszenice zaczęły się bujać jak dostały ciepła, i chcę trochę skrócić. Co lepiej radzicie teraz Cerone czy Modus? I jaki minimalny odstęp zrobić między odchwaszczaniem? Teraz na te środki nie ma chyba takiej nagonki z trafieniem w termin, a z drugiej strony od grzyba muszę w końcu T1 dać.
Między chwastem a skracaniem zależy od pogody - 5-10 dni. 5 dni 50 % dawki modusa 10 dni 100%.
A te pszenice to takie mocne macie że chcecie skracać? pszenica ozima 6t ustoi bez skracania. W zeszłym roku tiger miał około 110cm dał 7t i nie był skracany nic nie poległo.
Jak w porę pryśnięta na choroby podstawy źdźbła to ustoi.
Mam tonację, co w zeszłym roku na polu obsianym kwalifikatem na rozmnożenie, dostała 150N i leżała w połowie. Także jak chciałem tylko dać ok połowę może z 75% dawki żeby tylko usztywnić niekoniecznie skrócić. Nie zależy mi żeby była w kolano tylko, żeby lepiej było kosić.
Jak w porę pryśnięta na choroby podstawy źdźbła to ustoi.
Jak androl pisze. JAk już chcesz daj 0,15 modusa bez CCC i zadbaj o podstawę rośliny . Pszenica jara przy takim nawożeniu może polec ozima nie powinna. Na skracanie masz jeszcze duzo czasu skoro wyskoczyło Ci dopiero pierwsze kolanko. Nie widziałem twojego pola. Rozważ najpierw T1 potem chwasty i na koniec skracanie.
Choroby podstawy musisz zwalczyć szybko jak ich nie ma zabezpieczyć się przed nimi. Chwasty można zwalczyć później zależy od środka i chwastów.
Czyli lepszy Modus niż Cerone? Dobra zrobię jak mówicie, dzięki Chłopaki.
Modus cerone koszt zabiegu podobny. Działanie? JA raz stosowałem cerone wiem ze działa.
Między chwastem a skracaniem zależy od pogody - 5-10 dni. 5 dni 50 % dawki modusa 10 dni 100%.
A te pszenice to takie mocne macie że chcecie skracać? pszenica ozima 6t ustoi bez skracania. W zeszłym roku tiger miał około 110cm dał 7t i nie był skracany nic nie poległo.
wszystko zależy od pogody a głównie od silnych wiatrów i deszczów a pogody bywają różne nawet w 1 gminie a co dalej
na chwasty się nie martw .... przelecisz Starane i po kłopocie .... w każdym stadium przytulie też wytnie jak potrzeba
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo