981

Odp: Pszenica

Panowie potrzebuje porady odnośnie pszenicy. Mam taki problem że mi żółknie pszenica i tak jakby miejscami znika( przed zimą zeszła i wyglądała dobrze) ojciec rozmawiał z sąsiadem i on mówił że powodem tego jest kwaśna gleba. Chciał bym się dowiedzieć czy to może być powód żółknięcia, dodam że jakieś 3-4 tyg temu dostała wapno węglowe ale nie za bardzo to pomogło.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

982

A chroniłeś od grzyba?

983

Może magnezu lub siarki brak ale bez badania gleby to gdybanie.

984

Całością czy placami, jaka klasa gleby, czy nie mozajkowata, czym pryskana na miotłę ?

985

Pszenica pryskana tylko na trawę(nie pryskana na miotłę), gleba coś koło 3 klasy będzie a nie wiem dokładnie bo to dzierżawa jest na "gębę" i dlatego też jest nie badana, a zżółknięta jest prawie w całości zdarzają się małe place że nie jest.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

986 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-04-23 21:07:53)

Sławek tak na odległość ciężko.
Braki
Grzyby
pH
Chociaż zdjęcia.
Bo wiesz ja się po imprezie żółty zrobiłem i teraz po czym?
Wódzie, żarciu, a może to choroba weneryczna?
A poważnie to mi nic nie jest
NAjprościej zrobić wszystko
daj na grzyba daj azotu i wapna dolistnie do tego mikro.
Azot i wapno możesz dać w saletrze wapniowej w płatkach 2kg/ha /300l wody
Nie mieszaj czasem tego z jakimś fosforem dolistnym bo spalisz...
A wapno węglanowe może jeszcze nie działać. dużo deszczu miałeś?

987 Ostatnio edytowany przez sawek.1990 (2014-04-23 23:35:46)

Deszczu trochę było i to nie mało, wiem że na odległość ciężko i ogólnie bez badania gleby ciężko coś powiedzieć. Zorbie zdjęcie to wrzucę.
P.S. mógł byś jakiś link podrzucić z tą saletrą wapniową, bo widzę że są jakieś na necie ale pisze że do owoców itp. a nie chce kupić czegoś nie odpowiedniego.

988

http://www.yara.pl/fertilizer/products/ … rs_bi.aspx
pierwsza z góry

989 Ostatnio edytowany przez sawek.1990 (2014-04-24 14:05:41)

Dzięki za info plus leci. Ojciec już kupił środek na grzyba i saletrę wapniową, będzie na dwa zabiegi, zobaczymy czy pomoże.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/60446ed5b514.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b16021520fc5.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/df07930a20be.jpg
To zdjęcia pszenicy zrobione dzisiaj przed opryskiem.

990 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2014-04-24 20:40:47)

z siarczanem magnezu coś nie pomyliłeś ? może jakaś zupa zaszkodziła, ale tu raczej widać objawy przypalenia albo niedoboru, tylko nie wiadomo skąd przypalenie , albo z góry środkiem albo od korzenia kationy glinu parzą jak niskie pH, nie widze dokładnie liści bo może manganu brak ? ale na taką skalę ? kwaśne deszcze to już chyba nie występują u nas ...?....

jeszcze przypomniałem sobie , może przymrozki były po opryskach ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

991

A co ma przymrozek do tego?? Bo może trzeba iść tym tropem, a zapomniałem dodać że się pojawił jeszcze w tamtym roku skrzyp na tym polu wcześniej go nie było.

992 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-04-24 21:24:20)

Według mnie już po pszenicy. Kolejne nakłady będą a plon max 2,5t.
Nie warto cudować można Może warto by było zasiać  coś innego?
Ten kawałek pszenicy nie pasuje....
Co dałeś pod korzeń?
Brak potasu wyglda podobnie.

993

Mnie już to nie zdziwi jak będzie po pszenicy, nie pamiętam czy było coś dawane pod korzeń(musiał bym się zapytać ale to już nie dzisiaj). Mogę powiedzieć że wcześniej były ziemniaki a pod ziemniaki oczywiście dawany gnój. Ja się zastanawiam co teraz po tej pszenicy zrobić żeby był dobry plon. Ogólnie pszenica się udawała na tym polu.

994

jeżeli pojawił się skrzyp to może znaczyć tylko tyle że pogorszyły się warunki wodno-powietrzne na tym polu. Przymrozki po zabiegach mogą powodować poparzenia roślin, dokładnie to biochemika trzeba zapytać ale to coś z enzymami będzie które rozkładają subst. aktywną

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

995

Na uratowanie jej to nikła szansa a jak piszesz że skrzyp to ph na bank niskie pewnie poniżej 4

996

U mnie skrzyp rośnie no może nie ma jego inwazji ph w granicach 5,7-6 i pszenice się udają.

997

Trzeba będzie zrobić padanie gleby po żniwach i się zobaczy co wyjdzie.

998

Dzierżawię 2ha pola i przez kilka lat wszystko było ok. ale w zeszłym roku i w tym zboże wschodzi ładnie a następnie żółknie i zamiera na około 20arach .W tamtym roku było to w owsie a teraz w życie ,i co najdziwniejsze te place występują w takim wąwozie gdzie wilgoci nie brakuje .Co to może być ?

999

sawek.1990 napisał/a:

A co ma przymrozek do tego??

kilka tygodni temu pryskałem ok godz. 16 goldem 450 w pszenicy a w nocy było -2 i po kilku dniach na całym polu końcówki pszenicy były przypalone. Teraz prawie nie ma po tym śladu tak więc niska temp. na pewno ma znaczenie.

gg 5118068

1,000

koseś napisał/a:

Dzierżawię 2ha pola i przez kilka lat wszystko było ok. ale w zeszłym roku i w tym zboże wschodzi ładnie a następnie żółknie i zamiera na około 20arach .W tamtym roku było to w owsie a teraz w życie ,i co najdziwniejsze te place występują w takim wąwozie gdzie wilgoci nie brakuje .Co to może być ?

moze jej jest za duzo??