481

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Nie mam już ok 8 ha kukurydzy tej nocy dziki balowały .dobre drogie nasiona pięknie posiane i teraz panowie w kapeluszach myślą co z tym zrobić całe 3 dni pilnowali i sorry nie dalim rady .przesiej mówią drugi raz damy na nasiona !!!!! pytam się ich kur....a poco na dwa dni ????? a potem to samo !!!! podanie im zostawiłem i czekam co  wymyślą .pozdrawiam.

Leszek   dla kolegów'

482 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-04-30 20:14:45)

no ja już 14 dni po nocy jezdze i strasze , mam nadzieje ze lada dzien zejdzie, a tu przymrozki zapowiadaja

mdw

483

też się szykowałem do pilnowania samemu ale cały czas sieje urobię się cały dzień to mi w nocy ganianki  po polu nie w głowie !!! lata nie te ?? zresztą myśliwce zapewniali że dadzą radę pastuchy dyżury jest ich nie mało w kole .i wyszło jak zawsze ,sam myślę co z tym zrobić ?? zaorać i siać jeszcze raz ???? lipa w h..... ,

Leszek   dla kolegów'

484

Tak to jest ,jednego roku postawiłem ambonę na środku pola 7ha. i co noc qadem śmigałem a myśliwi pilnowali tak że rano zbuchtowane było najbliżej właśnie ambony:) Jednak w ostatnich latach na polach jest lepiej ale za to na łąki się świnie przeniosły sad

485

no ja dziś też obszedłem pola co najwcześniej zasiałem i zauważyłem że już też rzędowo zaczęły wyjadać, brachol już siedzi na zwyżce, obeszliśmy żeby zobaczyć skąd przyszły i powinno coś z tego być, wczoraj wieczorem o 22 przyjechali pryskać rzepak u henia i chyba je wypłoszyli i poszły na kukurydze.A stosował ktoś coś takiego?
http://allegro.pl/biotec-odstraszacz-dz … 60563.html
czy to już raczej kadzidło dla nieboszczyka?...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

486

ja myśle o czymś takim http://allegro.pl/odstraszacz-ptakow-i- … 07936.html

mdw

487

No ja, wszystko ładnie pięknie tylko jak pole blisko zabudowań to wiadomo...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

488

a zeby było ciekawiej na tym polu poszła kuku  LG zaprawiona   Mesurolem może chodz dziki sraczki dostaną .ciekawi mnie na co te bzdury wypisują o skuteczności tej zaprawy.

Leszek   dla kolegów'

489

sarast napisał/a:

a zeby było ciekawiej na tym polu poszła kuku  LG zaprawiona   Mesurolem może chodz dziki sraczki dostaną .ciekawi mnie na co te bzdury wypisują o skuteczności tej zaprawy.

też  stosuje   nasiona    z  mesurolem   tyle   że   pioneera    i   jestem   zadowolony    fakt    dziki   poryja   pole   jak  masz  kuku  po  kuku     ale  nie  wyczuwają  nasion    i   "nie  idą  rządkiem"    zjadając   nasiona  .   nawet   po   przeryciu  pola    obsada    jest   odpowiednia  .

więc  niewiem  skąd  złe  opinie  na  temat  mesurolu:nie_wiem:

maszyny Fortschritt  geniale   w  swojej prostocie   ale  jakże  przemyślane   ,wyciągnij    skrzynie  biegów  w  e512   a  w   bizonie  big_smile  wymontuj     silnik   w  zt300   a   w  dużym   ursusie  .

490

rządkiem za koleją systematycznie  poczytałem o mesurolu może i dobry ale na ptaki .

Leszek   dla kolegów'

491

dziś gadałem z kumplem co sieje 200 ha qq to też już tego nie stosuje bo nie ma efektu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

492

lolekzetor napisał/a:

a   ja   daje   jesienią   80 ton  obornika   /ha      i   wiosną   na   2-3liscie   mikroelementy  i     azot   na    6-7lisci    kuku 
70kg  N   /ha    :walka:   tylko   że   to    żuławskie  ziemie    nie   jest   trudno    o  zadawalajacy   efekt.    ale   za  to   orka   to  masakra.

https://www.youtube.com/watch?v=ntIyr2_CifA

Kolego ja się chętnie wymienię na ziemię z Tobą na moją smile.Ja w tym roku na mulcz kukurydziany po zbiorze będę stosował ''ProBio Emy .Wyprodukowanie samemu kosztuje połowę co kupno w sklepie gotowego roztworu .Te bakterie przerobią Twoją glebę w mulcz i będziesz miał łatwiejsze życie big_smile Zastosowałem już to cudo na ziemniaki i po 2 tygodniach ziemniaki od zasadzenia są pod wierzchem .Jak będą dobre efekty od jesieni będę stosował na wszystkie hektary emy big_smile

493

A to nie jest tak że jak się zasadzi, czy posieje to normalne, że za 2 tygodnie będzie pod wierzchem?

494 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-05-02 08:58:02)

moja kuku juz na wierzchu, równo dwa tygodnie wschodziła, ziemniaki tak z miesiac zanim zejda

mdw

495

sieje ktoś z was odmianę pytoxenia na ziarno? Uda się po jęczmieniu ozimym?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

496

rozumiem że miała by być siana w lipcu, co do odmiany to sie nie wypowiem ale kukurydze siane koncem czerwca-lipiec u nas w zeszłym roku dały maks 2 tony ziarna mokrego, na kiszonke troche lepiej wyszły.

mdw

497

Po prostu mam program RS i muszę w ploniegłownym mieć roślinę inną niż zboże i motylkowe. Myślałem nad kuku ale sam osobiście nie potrzebuje kiszonki boopasów nie mam tylko same świnki. Kombinuje zasiać na koniec sierpnia jęczmień i zbierając go max 15lipca zasiać zaraz w tyle kukurydzę. Dlatego się zastanawiał czy gra warta świeczki...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

498

Na kiszonke tak, na ziarno nie bardzo.

mdw

499

A do kiedy dokładnie musi być zasiana roślina w plonie głównym? Ciekawie kombinujesz, tylko ja zasiałbym na przyoranie jesienne grykę, jest to też osobna grupa roślin i nakłady niskie.

500

bamreras napisał/a:

Po prostu mam program RS i muszę w ploniegłownym mieć roślinę inną niż zboże i motylkowe. Myślałem nad kuku ale sam osobiście nie potrzebuje kiszonki boopasów nie mam tylko same świnki. Kombinuje zasiać na koniec sierpnia jęczmień i zbierając go max 15lipca zasiać zaraz w tyle kukurydzę. Dlatego się zastanawiał czy gra warta świeczki...

Kolego zasiej łubinu ,lub grochu bez nawozu i oprysków ,a pole zaoraj na zimę i masz ładny przedplon i koszta małe .Tym sposobem wyrobisz się z planu big_smile tanio będziesz miał :;)