1,021

Odp: Pszenica

Ja na T2 Posaro 0.75l/ha + Tebu. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć tebu i nie dorzucić chlorotalonilu bo septoriozy jest. T3 Osiris 1.5l/ha

1,022

Ja daję olimpus i yamato 0,8 + 0,6 104 zł na ha

1,023 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-04-29 22:09:37)

Gold 450 przepuścił mi w pszenicy ozimej jasnotę. Nie ma żadnego chwaściku tylko jasnota i to w fazie kwitnięcia. Macie jakieś doświadczenie z tym chwastem w tej fazie rozwojowej ? Najtaniej wychodzi chyba Glean http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … G-100G/358 ale czy weźmie kwitnącą jasnotę ?

gg 5118068

1,024

A mi lancet w pszenicy, choć mam nadzieję, że jeszcze zdechnie.

1,025

Pawel21990 napisał/a:

Ja na T2 Posaro 0.75l/ha + Tebu. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć tebu i nie dorzucić chlorotalonilu bo septoriozy jest. T3 Osiris 1.5l/ha

Paweł, ale w Prosaro masz już tebukonazol - wywaliłbym Tebu na rzecz czegoś innego.

1,026

ale jaka ta jasnota była w momencie oprysku?, u mnie też jest jasnota purpurowa po lancecie ale jest niska i nie wystaje ponad łan, za bardzo się tym nie martwię a ładować się w koszty ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,027

zaczyna doganiać pszenicę. Do tej pory czekałem bo myślałem że może jeszcze się zatrzyma ale muszę czymś poprawić - na szczęście tylko 4 ha.

gg 5118068

1,028

rudemenes napisał/a:

Na T2 planuję dać Adexar Plus w dawce 1,25 l/ha

Dobrym rozwiązaniem wydaję mi się podanie Osirisa... lub mieszanka Topsina, Speakfree, Jay i Safira...

Wszystkie kombinacje wychodzą ok 140-150 zł/ha

Hym... a co na T3 zeby zmiescic sie w niecałych 200zł na dwa zabiegi?

Rolnik z powołania:-)

1,029

tebuconazol

1,030

rudemenes napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Paweł, ale w Prosaro masz już tebukonazol - wywaliłbym Tebu na rzecz czegoś innego.

jednak daję samo Prosaro a na jednym słabszym polu pójdzie Falcon. Dziś dostała Cerone.

1,031

falcon też b.dobry ja go b.lubię nie trzeba kombinować i mieszać a poza tym leczy i interweniuje

1,032

Po jakim czasie widać efekt cerone lub modusa?

1,033

Antywylegacze potrzebują 3-4 dni żeby zadziałać, działają też nie wiele dłużej, chodzi o to by trafić w moment bujnego wzrostu wtedy jest najlepszy efekt.

1,034

Heh... nie wiem jak u was. U mnie za anttwylegacz w tym roku susza posłużyła. Pszenica zmarniała, pszenżyto powoli tyż....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,035

u mnie tylko na V klasie pszenica się zwija ale kolor trzyma dalej...

1,036 Ostatnio edytowany przez androl (2014-05-02 13:15:58)

W moich stronach wilgoci nawet na VI klasie nadal nie brakuje. Wegetacja 2 tyg. do przodu żyto się kłosi.

Wychodzi na to że bajka się skończyła, kuzyn mieszkający 200 m ode mnie twierdzi że od 4 do 6 był przymrozek, ja o 6,30 nigdzie go już nie zauważyłem. Prognozy jednak na kilka następnych nocy są nie ciekawe.
Chyba to jednak temat do wątku, wiosna 2014.

1,037

Krzysiek napisał/a:

u mnie tylko na V klasie pszenica się zwija ale kolor trzyma dalej...

może jej brakować miedzi jest to jej objaw

1,038

jacy napisał/a:

falcon też b.dobry ja go b.lubię nie trzeba kombinować i mieszać a poza tym leczy i interweniuje

To może na T@ dac falcon i na T3 zostanie 70 zł/ha wiec cos do tebukonazolu sie dozuci... rudomenes co ty na to?

Rolnik z powołania:-)

1,039

Miedź  dostała. Z zabiegiem z przed kilku dni 2 x. sucho...

1,040

ja nigdy nie robiłem t3
falcon na początku kłoszenia =działa ok 6 tyg