501

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Miał być łubin ale nie będzie. Poszło na ten kawełek zbyt dużo gnoju żeby teraz motylkowe siać... Ziemniak odpada bo za krzywo i zbytciężka ziemnia. Chce tego jęczmienia zasiac bo będzie mi na paszę brakowało, po jęczmieniu musi być coś cosię da zebrać jeszcze na jesieni.... Być może jak się znowu na minę nie wewale i skapnie trochę kasy to na przyszły rok na wiosnę postawie pareopasów to i kiszonk sięzda...
Tak samokombinuje z mieszanką traw z motylkowywmi drobno nasiennym i. Będę siał to teraz na jesień jako wsiewka w żyto. Na przyszły rok 1maja skosze na kiszonkę, a później do 30lipca zebrać jako trawa....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

502

Rafaello3 napisał/a:
lolekzetor napisał/a:

a   ja   daje   jesienią   80 ton  obornika   /ha      i   wiosną   na   2-3liscie   mikroelementy  i     azot   na    6-7lisci    kuku 
70kg  N   /ha    :walka:   tylko   że   to    żuławskie  ziemie    nie   jest   trudno    o  zadawalajacy   efekt.    ale   za  to   orka   to  masakra.

https://www.youtube.com/watch?v=ntIyr2_CifA

Kolego ja się chętnie wymienię na ziemię z Tobą na moją smile.Ja w tym roku na mulcz kukurydziany po zbiorze będę stosował ''ProBio Emy .Wyprodukowanie samemu kosztuje połowę co kupno w sklepie gotowego roztworu .Te bakterie przerobią Twoją glebę w mulcz i będziesz miał łatwiejsze życie big_smile Zastosowałem już to cudo na ziemniaki i po 2 tygodniach ziemniaki od zasadzenia są pod wierzchem .Jak będą dobre efekty od jesieni będę stosował na wszystkie hektary emy big_smile

nieoddałbym   tej   ziemii  za  nic:)    mada   żuławska   nie nadaje  sie   do   bezorkowej   uprawy    ,   tu   tony   obornika    lub  wapna   nie są  wstanie  jej   "spulchnic"  na   dłużej   niż  rok.     musi   byc   napowietrzana  pługiem   no   jedynie   po  rzepaku   można  zastosowac   talerzówke   lub   grubera   ale   to   raz    na   pare   lat.. 

jeden   rolnik   taki   spory   próbuje    bezorkowo   ale   już   ma  pełno  wymoków    bo   woda  stała  na  polu

maszyny Fortschritt  geniale   w  swojej prostocie   ale  jakże  przemyślane   ,wyciągnij    skrzynie  biegów  w  e512   a  w   bizonie  big_smile  wymontuj     silnik   w  zt300   a   w  dużym   ursusie  .

503

to znaczy że ma za mało materii organicznej w tej ziemi. Orka powoduję szybką mineralizacje resztek pożniwnych, widocznie źle zaczął skoro mu woda stoi, może zajeździł glebę, z resztą ktoś mi kiedyś mówił na studiach że ziemia jest najbardziej zbita rok po orce bo wtedy najbardziej się zagęszcza a dop później wracają naturalne procesy strukturotwórcze,

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

504

Pietia napisał/a:

Ładne pagórki na załączonych zdjęciach do artykułu.

http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/ … 50630.html

Kolego ja mam taką ziemię i uprawiam ją ursusem 902 big_smile Trzeba się napocić ,żeby wjechać na górkę .

505

Panowie jak dziku u Was? W moich okolicach tragedia, brat co nos strzela, maciory z młodymi całymi stadami wychodzą a na dodatek przez 3 dni jest u nas zakaz polowań bo dewizowcy przyjeżdżają i tak zastrzegli sobie w umowie. Ale mamy teraz nowego łowczego i widać że chłopak chce coś zmienić tylko co na to reszta u góry...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

506

Jak wspomniałem mysliwemu przy szacowaniu pszenicy ze za rok planuje zasiac kukurydze to on ze chce koło z torbami puścic, ani nie myslał zeby mi to przypilnowac

Rolnik z powołania:-)

507

u mnie kuku  w końcu wzeszła, dzików brak, a włśsnie zaczęło tak niemrawo padać...

508

U mnie z dzikami tragedia. w koło pól paliki  ze szmatkami  z hukinolem, ale to mało daje.

509

Andrew89 napisał/a:

to znaczy że ma za mało materii organicznej w tej ziemi. Orka powoduję szybką mineralizacje resztek pożniwnych, widocznie źle zaczął skoro mu woda stoi, może zajeździł glebę, z resztą ktoś mi kiedyś mówił na studiach że ziemia jest najbardziej zbita rok po orce bo wtedy najbardziej się zagęszcza a dop później wracają naturalne procesy strukturotwórcze,

miałem   łąkę   przez   6-7  lat     i   jesli   by  było   jak  twierdzisz   powinna  sie   lekko  orać    a   była masakkra   :nie_wiem:      zbita    bardziej  niż  w  polu  .   przed  orką   dałem  wapno   na  wiosne  zasiałem  kuku   i   po  zbiorze   tłusto       sypnęlem  obornikiem     zaorałem(już   było  lżej)       i   na  wiosne   zasiałem    łąke    .   teraz   jest   piekna   zielona    i  plonuje  super   juz   3   rok   .

maszyny Fortschritt  geniale   w  swojej prostocie   ale  jakże  przemyślane   ,wyciągnij    skrzynie  biegów  w  e512   a  w   bizonie  big_smile  wymontuj     silnik   w  zt300   a   w  dużym   ursusie  .

510

U mnie kolega ma cztery ha kuku do siania od nowa bo centrala badziewne ziarno sprzedala

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

511

farmer1 napisał/a:

U mnie kolega ma cztery ha kuku do siania od nowa bo centrala badziewne ziarno sprzedala

i  weź   im  udowodnij     ze   nasiona  lipne  .....  ja   3  rok  biore  pioneera  :walka:    i  nie  patrze   nawet  na  polskie  odmiany  :nooo:

512

U mnie z dzikam i też tragedia.

mdw

513

http://www.farmer.pl/agrosfera/farmertv … 50759.html ciekawe.

514

mam 7 ha kuku do poprawy. czekam na szacowanie .mniałem nadzieję że jak wzejdzie to może jej zostanie z 60% niestety dziki wybrały umiejętnie wiecej     nie wiem jak to sie skończy czekam na decyzje koła łowieckiego .proponowali jakieś dosiewanie jakimś małym siewnikiem w brakujace miejsca .kazałem im się walic .niech płacą 40% wartosci uprawy i posieję jeszcze raz kuku  mogę dostać kuku 200 FAO . Albo tym razem upilnują albo jeszcze raz zapłacą .czeka mnie długa i ciężka przeprawa.

Leszek   dla kolegów'

515 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-05-10 22:01:06)

jak sam nie przypilnujesz to ci nikt nie zrobi tego lepiej, nie sieje w enklawach gdzie las z dwoch stron.

mdw

516

a tak z innej beczki szukam taniej i pełnej ochrony na chwasty.co polecacie?

517

Lumax 2-2,5l plus Nikosh 1l = ok 200zł/ha

518

teraz jest nowy maister super wychodzi 170 zł za litr a daje sie od litra do 1.2 .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

519

maister power

520

Narwal i Sulkorn pełna dawka na perz i dwuliścienne około 150 na ha.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."