Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Tak było kiedyś a teraz....?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak było kiedyś a teraz....?
No no... Muszę się zorientować u pobliskich przedstawicieli.
Panowie potrzebuje tabelki/wykresu ile zjada świnia. w sensie ile potrzebuje paszy treściwej by osiągnąć wagę 10,20,30... do 120kg. Kiedyś trafiłem przypadkiem na necie na takie coś ale nie mogę znaleźć... Posiada ktoś takową?
potrzebujesz tyle paszy ile ci zjedzą świnki a jak chcesz zaoszczeńdzić to lej 2%oleju
Kur...a potrzebuje do tego właśnie tą tabele by wiedzieć ile własnie zje . A olej to należy dogłowy lac a nie w koryto.... Żeby wyliczyć ile musisz paszy zamówić to czekasz aż paszę wpierw...ą i wtedy zamawiasz? Boże widzisz i nie grzmisz...
Sory poniosło mnie troche ale niestety nerwy mi już momentami puszxzają......
No i wychodzi że się na trzodzie nie znasz ! Natłuszczanie paszy na na celu podniesienie energii w paszy ,co do zużycia paszy to zależy ono od rasy , kondycji stada ,i ...... składu mieszanki paszowej i jej przyswajalności .Wsadź do kojca czysto rasowego pietrena a w drugi kojec pbz to zobaczysz jak różny jest dobowy pobór paszy .Nie wiem co kombinujesz ale nie wyliczysz dokładnie ile potrzeba paszy co 10 kg przyrostu bo wystarczy że wpadnie jakiś wirus grypy i powikłania w układzie oddechowym odbijają się natychmiast mniejszym pobieraniem paszy oraz mniejszymi przyrostami .
Koseś o natłuszczaniu też wiem. Mi chodziło o to ze nie mając nic konkretnego do wniesienia w temat pisze się nic nie dające stwierdzenia.
Miałem kiedyś w ręku opracowania chyba polsusu z uśrednionymi wartościami zużycia pasz. Gdzieś to za podziałem i du.a. a potrzebuje to do wyliczenia zapotrzebowania na poszczególne paszę by złożyć zamówienie.zanim jednak je złoże muszę sobie porównać oferty z poszczególnych firm. Kalkulacje zrobic by zbędnych ilości pasz nie kupować.... Może i tak szczegółowe podziałki nie będą potrzebne, bo pasz z reguły od prosiaka do tucznika stosuje 5 rodzai: do15kg, 15-25, 25-40, 40-65, 65 do końca.
Panowie czy utrzymuje ktoś z Was tuczniki w kojcach na płytkiej ściółce z gankiem gnojowym w jednym końcu zamykanym furtkami? Chodzi mi o to jaki powinien być spad posadzki
Według zaleceń IMBER to 10%. Troche to wydaje się dużo ale ułatwia to zsuwanie się ściółki do kanału gnojowego co zmniejsza nakład pracy przy usuwaniu obornika. Mam testowo tak 2 kojce z tym że Kanał gnojowy na środku i życie pokazuje że że świnki instynktownie kupsko robią tam gdzie najwyżej w kojcu czyli od strony paszowej
Myślę że dobrze byłoby zrobić przegrody między kojcami betonowe a wtedy tylko na końcu furtka pozostanie ażurowa w kanale gnojowym i tam świnie będą miały ze sobą styczność wzrokową a patrząc jak jest u mnie dotychczas to właśnie wtedy tam od nosem jedne srają drugim. Oby się to sprawdziło w dłuższych kojcach. Miały by mieć u mnie 3,85 metra szerokości a 8 długości z czego 1,5 to byłby ganek gnojowy. Paśnik oczywiście od strony ganku paszowego z dwustronnymi paśnikami a poidła tuż przy kanale gnojowym
Panowie czy utrzymuje ktoś z Was tuczniki w kojcach na płytkiej ściółce z gankiem gnojowym w jednym końcu zamykanym furtkami? Chodzi mi o to jaki powinien być spad posadzki
taki system to był w latach 80tych teraz robi sie ruszta i montuje multifany :uuuu:
W tej chwili nie mamy już dużej hodowli ale jak były robione wygrodzenia w stodole i świnie stały na cemencie i płytkiej ściółce, to zawsze w miejsca gdzie chciałem żeby był gnój to lałem wodę. Świnia z reguły szła tam gdzie było mokro i chłodno. Do paszy idą bo zapewne się chlapią przy poidle.
Taa i *** zbiornik na gnojowice... Wiem że ruszta wygodne ale nie na moją kieszeń, od razu całą chlewnie musiał bym przerabiać a tak to mogę sobie stopniowo przerabiać. Gdyby interesowały mnie ruszta to bym pytał o nie
O to to to, i myślałem żeby tam gdzie jest ten krótki murek to tam zamontować poidła i smoczki a przy posadzce jeszcze zrobić dziury żeby woda co z pyska wyleci mogła swobodnie spłynąć na ganek gnojowy.
Ten artykuł czytałeś ?
http://www.czwa.odr.net.pl/archiwum_artykul.php?id=328
dobra.. podpisałem cyrograf. w sensie umowę na dostawę paszy. Z 3 większych (a może i największych w polsce): De heus, biofeed i Dossche, ta trzecia miała najtaniej i najkorzystniejsze warunki. W sumie jakieś 360zł na tucznika. Nie mało, nie dużo....
mój wujaszek wozi pasze w de heusie
Koledzy po ile u was płacą za tuczniki .Dzisiaj u mnie 4,8 netto .
@bamreras 360pln od jakiej wagi - od warchlaka czy od prosięcia?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo