1,081

Odp: Pszenica

To spoko problem jest tylko i wyłącznie z przytulią, reszta w normie. Nie wiem czy nie będę rozważał jesiennej desykacji tych pszenic ogólnie, żeby zielonego nie nakosić. W tym roku chwasty u nas są bardzo mgłe, rosną szybko i myślę że niższe dawki oprysków powinny śmiało sobie poradzić. To samo w jarych.

1,082

zorak napisał/a:

przytulię grodylem pryskałem w dawce 10g/ha, a i próbowałem też 7g/ha z pozytywnym skutkiem. Mowa tylko i wyłącznie o przytulii.

Atlantis w pełnej dawce + 5 gram Grodylu/ha i przytuli brak

1,083

bartek napisał/a:
zorak napisał/a:

przytulię grodylem pryskałem w dawce 10g/ha, a i próbowałem też 7g/ha z pozytywnym skutkiem. Mowa tylko i wyłącznie o przytulii.

Atlantis w pełnej dawce + 5 gram Grodylu/ha i przytuli brak

nie mów mi nic o Atlantisie bo miotły mam po nim pełno... nigdy więcej tego środka... Ludzi sporo też po nim poprawiało jeszcze raz

1,084

Atlantis :nooo: nie polecam

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,085

ja najlepiej polecam mustanga 306 nigdy mnie nie zawiódł 2 lata temu poprawiałem jęczmień jary i pszenżyto ozime na flagowy i super efekt a przy okazji dla  zboża łagodny

1,086

galmet

mdw

1,087

tylko jeszcze warto by podawać ceny za poszczególne środki. Bo zwalczając grodylem samą przytulię wychodzi:
- 10g/ha - ok 34 zł
- 7g/ha - ok 23 zł
taniej chyba się nie da.

gg 5118068

1,088

Dałem 10g zobaczymy co będzie. Najgorsze że pod koniec pryskania padła już rosa ale myślę że zadziała, bo ostatnio często kończę z rosą i jest ok. Po jakim czasie będą pierwsze oznaki działania?

1,089

jak pierwszy raz tak pryskałem to co dzień chodziłem na pole i sprawdzałem. Po kilku takich wizytach byłem załamany że nie działa ale jak przy większości środków: po kilku dniach przestaje się rozwijać a po paru tygodniach zamiera.

gg 5118068

1,090

Panowie daję na T3 Osiris 1.8l/ha. Co sądzicie żeby dodać tebukonazolu 0.3l/ha do tego? Zostało mi go jeszcze trochę z poprzednich oprysków i z rzepaku.

1,091

ja chciałem opryskać wczoraj pszenicę ale zaczyna kwitnąć, mam zapas duettu to go wykorzystam jak skończy kwitnąć . jęczmien jary to samo , już kwitnie, za to ozimy za 3 tyg będzie do koszenia

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,092

Ja też na T3 podaję Osiris, ale w dawce 1,6 l/ha. Wydaje mi się, że tyle triazoli wystarczy.
U mnie też pszenica kwitnie i jak tylko będzie pogoda to wchodzę z opryskiem. Nie czekam na przekwitnięcie.

1,093

Co będzie lepsze na spetoriozę liści w pszenicy artea 0,5 litra czy jakiś tebukonazol 1 litr?
Na T2 poszedł reweller i septoroza się na bogato rozwinęła sad pszenica w 80 % wykłoszona

1,094

rudemenes napisał/a:

Ja też na T3 podaję Osiris, ale w dawce 1,6 l/ha. Wydaje mi się, że tyle triazoli wystarczy.
U mnie też pszenica kwitnie i jak tylko będzie pogoda to wchodzę z opryskiem. Nie czekam na przekwitnięcie.

nie zalecają pryskać jak kwitnie bo obniżysz plon lepiej chwile poczekać

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

1,095

Ale to chyba dotyczy żyta i pszenżyta...

http://img99.imageshack.us/img99/609/annimatiebalktx6.gif http://i51.tinypic.com/143g949.gif

"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."

ŁONA -ĄĘ (klik)

1,096

pszenicy też chyba że się mylę ,doradzcy zawsze mówili żeby nie pryskać jak zboża kwitną

1,097

T3 wykonałem w zeszłym tygodniu i tak na pszężyto RUBRIC 125sc 1L/ha+TECNOP HYT 0,1L/ha+florowit uniwersalny 3L/ha,na pszenice RIZA250ew 0,8L/ha+FORTHIAL 1L/ha+TECNOP HYT0,1l/ha+florowit uniwersalny 3L/ha

1,098

T3 w pszenicy w czasie kwitniecia jest jak najbardziej wskazane. Ja do zeszłego roku też tak myślałem. Dopiero jak sasiad popryskał kwitnacą, a ma trochę oleju w głowie zacząłem szukać i znalazłem. Kłos jest "otwarty" w czasie kwitnienia i środki wnikają wszędzie. A pszenicy tak na prawdę nic nie jest. Po za tym to co wydać na klosie to oznaki że "sex już był"

1,099 Ostatnio edytowany przez KsZyS (2014-06-03 18:55:30)

Brawo Krzysiek:beer: Cieszę się, że nie jestem sam :dance: U nas też niektórzy twierdzą, że nie wolno w czasie kwitnienia.... ale ja pryskam tak od 4 lat i jest ok smile

http://img99.imageshack.us/img99/609/annimatiebalktx6.gif http://i51.tinypic.com/143g949.gif

"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."

ŁONA -ĄĘ (klik)

1,100

w czasie kwitnienia pszenicy jedynie niewskazane jest dawanie mocznika, siarczanu magnezu itd, gdyż sklejają pręciki. Fungicydy jak najbardziej tak