261

Odp: ceny ziemi

Panowie jak to jest z tym prawem pierwokupu ziemi przez Agencje? To co wcześniej pisałem to ta baba sprzedaje ziemie dużej firmie a teraz znajomy właśnie bardzo się tym przejął i mówił mi że przecież agencja mogła by od tej baby wykupić a mi później sprzedać jako że byłem użytkownikiem przez ostatnie lata na co znaleźli by się świadkowie. Więc jak wygląda ta sprawa? Orientuje się ktoś bardziej?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

262

swego czasu pracowałem w gminie przy obrocie gruntami i tak: osoby dokonujące czynności sprzedaży-kupna bądź notariusz mają obowiązek poinformowania ANR o zaistniałym fakcie obrotu ziemią, ANR ma prawo pierwokupu, jeśli np sprzedający wywinduje cenę nie akceptowaną przez ANR to agencja może zwrócić się do rzeczoznawcy o wycenę gruntów i nabyć ja po kwocie wyceny.
Co do Twojej sprawy: jaki interes będzie miała ANR jeśli wykupi tą ziemię i sprzeda ją Tobie ? poza tym nawet jeśli agencja będzie zainteresowana tą ziemią (bardzo wątpliwe a wręcz mało prawdopodobne) i ją nabędzie to nie może jej sprzedać Tobie bo na tę ziemię nie miała z Tobą żadnej umowy z zapisem pierwokupu dla Ciebie. Po prostu zrobiła by przetarg i kto da więcej ten bierze. Aby agencja się taką ziemia zainteresowała musi to być bardzo łakomy kąsek. Z kilku lat doświadczenia i kupy zawartych umów sprzedaży nie miałem przypadku aby agencja się zainteresowała choćby metrem2 ziemi.

gg 5118068

263

chodzi o to że kupujący to farma posiadająca ponad 3 tyś ha. Ale ok, dzięki za informacje

E 516 na części
Telefon 695 076 269

264

w obrocie prywatnym nie ma to zupełnie żadnego znaczenia czy jest to rolnik z 10 hektarami czy farma z 3 tyś hektarów - prawo rynku. Oczywiście życzył bym Tobie aby te hektary znalazły się u Ciebie bo zapewne bardziej by ratowały Twoje gospodarstwo niż takiego molocha który nawet nie odczuje że ma więcej ziemi. Niestety u mnie też większe i lepsze kawałki zgarniają Ci co mają możliwość podbijania ceny i później są wypłacalni, a mniejsi kupują po hektarze byle jakiej ziemi.

gg 5118068

265

no właśnie obrabiałem tą ziemię przez 4 lata i ziemia ta sąsiaduje z moją a teraz na 99% będzie tam zasadzony las... Po prostu taka mania zawładnięcia całej ziemi leżącej w pobliżu zakładu. Ciekawe kiedy do mnie przyślą szpicla z propozycją kupna... smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

266

kupiłem ! 18650zł za 94ary wink
pomijam kształt działki.
IVa wink

267

ostatnio za działkę przylegającą  w wielkości 40 arów zaproponowali 20 tys .... paranoja ....  podziękowałem  dodam że ją używam tongue

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

268

krzysiek jak na woj. pomorskie to chyba okazja smile

269

wojtas napisał/a:

ostatnio za działkę przylegającą  w wielkości 40 arów zaproponowali 20 tys .... paranoja ....  podziękowałem  dodam że ją używam tongue

Mam takie przeczucie, że będąc na Twoim miejscu kupił bym ją.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

270 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-04-21 13:07:35)

Cena jak działka.
połowa to glina
438/22
jak bym nie miał już działki po sąsiedzku przez drogę to bym nie brał. bo mam 4km do niej
http://images62.fotosik.pl/899/9140cbbd10c6cc3fm.jpg

271 Ostatnio edytowany przez androl (2014-06-05 15:20:25)

Dwa tyg. temu kupiłem 0,5 ha ornej V klasy za 10 tyś. Dziś po perypetiach udało się sfinalizować zakup tej działki o której napomknąłem tu post 111 http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3053&p=6
0,97 ha za 34600 zł oczywiście + notariusz i podział geodezyjny po połowie.
Ten zakup to może okazać się zakupem mojego życia. Zwłaszcza gdy syn będzie chciał pracować na gospodarstwie. Siedlisko gospodarstwa powiększyło mi się z 0,4 ha do 0,75 ha, (dom mam za drogą), jest tam jeszcze 0,5 ha ornej, staw i kawałek krzaków.

272

A my teraz stoimy w trudnej sytuacji. Pole dzierżawimy od Znajomego i ma on wystawione na sprzedaż jakiś czas. My mamy ok 6ha a wszystko to ok 9.5ha. Pole jest praktycznie połączone z naszym i robi się fajny kawałek i wtedy 8ha jest i mają gdzie krówki chodzić. Ostatnio usłyszłem że ktoś chce kupić działkę od niego. Jak wspomniałem 9.5ha w tym jeszcze było kiedyś siedlisko była chatka i garażyk mały lecz zburzono i nie ma problemu postawić jakiś domek teraz. No i cena ok 250tyś prosi za to. Panowie brać kredyt i się nie zastanawiać i brać ? Najgorzej że brak kasy i trzeba kredyciola brać... hmm

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

273

Ja brałbym, pytałem o kredyt w BS to 100tys na 5lat wyszło mi do spłaty 18 tys odsetek. Jednak jeśli wcześniej spłaciłbym to prowizja od wcześniejszej spłaty to tylko 1 procent a nie ok8 czyli się opłacałoby jakby był duży przepływ gotówki przez konto. Poza tym jak spłacisz to po kilku latach dojdziesz do wniosku że warto było, u nas to się sprawdziło. Sam teraz dogaduję pole po 20 za hektar, bo blisko mam, a patrząc u niektórych kolegów to wprost okazja big_smile

274

U mnie cena ziemi sięgnęła 40 000 zł/ha w obrocie prywatnym. Ja już chyba więcej ziemi nie kupię ....

275

Grzesiu ja bede gadal zeby ha bylo po 25k i zobaczymy czy sie uda po znajomosci wink Wczesniej chcial za calosc 320 a spadl z ceny to i teraz moze kapke opusci wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

276

Jak daleko to ja też nie pchałbym się miałem do kupna w zeszłym roku po 20 ale zrezygnowałem bo gość pewnie znowu podniósłby się a jak cały czas podbijałem żeby kupić. Dałem spokój bo zanim mi się ta działka zamortyzowała się to wnuki zobaczyłbym... Co innego przy domu, lub całkiem blisko, nawet jeśli chodzi o komfort pracy.
Rudemenes ja też zrezygnowałbym z kupna i chęci, bo sensu pracy tylko żeby pracować nie uważam. Sam nie wiem jak u nas będzie, bo też zaczyna się wściek dupy jeśli chodzi o ceny ziemi, najwyżej kiedyś zmienię profil na jakieś warzywa lub zioła jak  nie będzie można z konwencjonalnych upraw wyżyć.

277

U Was 20-25 kzl- a u mnie w tym zagłębiu krowim to poszaleli ludziska.... hmm

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

278

Wprost nie wierzę co czytam o tych cenach ziemi .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

279

to uwierz ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

280

Marek a u Ciebie Warszawka nie winduje cen? Czy raczej 25koła wydaje się Ci tanio smile