Odp: Żniwa 2014
U mnie jęczmień dopiero w sierpniu,a przenżyto dopiero w kłos strzela:) jeszcze dzisiaj nawóz sialiśmy
+7/-0
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie jęczmień dopiero w sierpniu,a przenżyto dopiero w kłos strzela:) jeszcze dzisiaj nawóz sialiśmy
u mnie to pszenica dopiero przekwitła a rzepak jeszcze zielony ale przy kombajnie już ostro działam czyli montaż stołu i sieczkarni od bizona:)
U mnie kombajn w pokrzywach jeszcze stoi,a teraz martwimy sie o to żeby było co zbierać
U mnie to samo kolego ja jestem z okolic świdwina wczoraj taka ulew ze w ziemniakach do połowy woda stała zyto zaczyna leżeć pokrecone aż warkocze porobione
A my wreszcie cieszymy sie że nie było w tym roku suszy jak było przez ostatnie kilka lat,dziwne to ponieważ deszcze potrafiły padać w sąsiednich wioskach w promieniu 2km a u nas nie .Co to za przyczyna?
u mnie tak samo tylko u mnie nie pada... Niby coś kropiło ale dalej sucho jak cholera...
moja czternastka tez jeszcze stoi od zeszlego roku pod dachem dopiero koniec koszenia traw i lucerny teraz jeszcze troche opryskow odrzywek i takich tam a potem ostro za kombajnik trzeba sie brac
Ja ostatnio zmieniłem filtry paliwa odpaliłem go i umyłem z kurzu jutro muszę zacząć szperać.
Ja musze wypłukać zbiornik paliwa bo jest w nim jakby szlam na dnie i co troche zapycha odstojnik
u nas rzepaki już randapują .... ja gdyby nie wczorajszy deszcz w sobote bym jęczmień kosił a tak może w poniedziałek
ja tak mysle po niedzieli randapować.
Ja też bym chciał ale nigdy tego nie robiłem i ciężko mi ocenić kiedy?
ja wiecej niż połowa jestg ciemnych nasion
Kumpel w zeszły piątek jęczmień ruondapował.
Ja jadę z opryskiem na dosuszenie jak w prawie wszystkich strąkach są mocno czarne nasiona. Opóźniam oprysk na korzyść tego że nie przyspieszam dojrzewania jeszcze zielonych nasion. Rzepak na siłę nie dochodzi, i jest lepszy plon. Wiadomo więcej się wytłucze, ale podwiązuję plandeczkę pod ciągnik i opryskiwacz, i nawet jak wjadę w rzepak który nadaje się prawie do koszenia, to tłucze się tylko pod kołami. U nas jeszcze z dobry tydzień może dwa, bo przepryskuje deszczem
Dzięki Panowie.Jak się uda to zdam relacje foto z tego zabiegu. Dowiedziałem się też że do desykacji należy użyć dużej ilości wody[ok.400 l/ha] celem dokładnego pokrycia roślin.
po co tyle wody??150 max 200 czy wyższa koncentracja tym lepsze działanie glifosatu który i tak działa systemicznie
jack chodzi aby jak najniżej do łodyg zostały opryskane szybsze działanie ja w zeszłym roku na moim rzepaku czekałem 2,5 tyg z koszeniem a łodygi były jeszcze zielonoe dawałem 300 l/h
tylko jeśli 150litrów wody to2,5 litra randapu + wspomagacz wystarczy, jeśli 400litrów wody to min 4-4,5litrów randapu
Jeżeli rzepak stojący to myślę, że bez problemu niższe dawki będą ok. Jednak jak u nas 90% rzepaku leży na most, chyba zostanę przy wyższych dawkach wody i randapu. Z reguły dawałem 3l na ok250l wody na hektar i wszystko łącznie z perzem przy miedzy paliło.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo