61

Odp: Żniwa 2014

Wojtas znam ten ból.Kilka lat temu sąsiedzi podczas młócenia zapruszyli ogień,straty to ponad 50 ha zboża i słoma.Wiatr zerwał się i ogień rozprzestrzeniał się momentalnie,huk polącego się zboża i zjawiska z tym związane nie do opisania[jak w filmie seiens-fikchyn.]Ja  kombajnem spiepszałem ok.800m łeb łeb z ogniem do najbliższej podorywki a że piszę tego posta wiadomo kto wygrał.To nie był grilek prasy czy balota,to był armagedon.W Śremie -6km zatrzymano ruch z powodu zadymieniaOd tego zdarzenia mam uraz do kombajniwania i nigdy sam nie jadę młócić a od dwóch sezonów mam kombajnistę.

62

PAnowie  pierwszy pożar nie wiadomo z czego ....  Servis następnego dnia   przeglądanie maszyny i nic ... nie wiadomo ... no nic wydmuchany do czysta ok ... w pole  wykoszone 2 ha  wzrok w lusterka  strach i panika w oczach  znów pożar ...   za telefon po straż   zanim straż przyjechała  były już 2 ciągniki z pługami .... świata nie widać tak się dymiło  ( to same pole )  ręce opadły  polniak się zapalił  przez który jest 100ha pszenicy ....  zaczeliśmy już orać pszenice  do tego wiatr że głowa mała ...  Strach tym kombajnem kosić ....  gość podnosi ubezpieczenie   w razie co zrobie z niego grila ....  jeszcze żniwa się nie zaczeły spalił 15ha straty na okołlo 50tys .... włosy z głowy rwać .... i bez pługa z podwórka nie wyjeżdżać ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

63

Wojtek napisz coś więcej jaki to kombajn, ilu letni? Sam muszę pomyśleć żeby tłumik poprawić...

64

Mi spaliło się w upalne żniwa 1994 r 1,5 ha pszenżyta od snopa iskier z tłumika c-360 ciągnąłem  dwie pełne przyczepy pod górkę . Iskry spadły na słomę po sieczkarni, temp kilka dni utrzymywała się w granicach 40 stopni.

65

U sąsiada  co ma około 2000ha  to jak koszą 4 kombajny to zawsze jest beczkowóz z dwoma ludźmi z czego jeden non stop na bocianim gnieździe ( dach ciągnika) a na beczce z 15 wiader na hakach zawieszonych i dodatkowo ciągnik z talerzówką .

66

U nas jak narazie burze z gradem ,  połowa zbóz lezy..

mdw

67

chyba od Ciebie yoko dostaje te burze bo u mnie to samo, a co gorsze w przerwach od deszczu ciepło i słońce. Tylko patrzeć jak jęczmień zacznie porastać - pogoda nie pozwala go zebrać. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem położone tyle zboża.

gg 5118068

68

ja też

mdw

69

A u mnie sucho jak na pustyni ,ostatni deszcz był ..........?no właśnie nawet nie wiem kiedy

70

Yoko a jak rzepaki grad wytrzymały?

71

Robi się i u mnie sucho. Właśnie wróciłem z pola gruberowałem po jęczmieniu, na około 15 cm na 10 - 12 nie szło. Jare zaczynają dostawać po dupie.
Jednak gdyby miała przejść taka nawałnica jak w niedzielę parę kilometrów dalej w stronę Ciechanowa, to dziękuję, wszystkie lepsze zboża jak przywałowane.

72

U mnie na polach ż9łto. Schniecwszystko w oxzach łącznie z ziemniakami,  jedynie kuku jakoś wyglada. Popadalo 3dni temu około 5-8l i niby jutro ma dac koło 15.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

73

Grzegorz89 napisał/a:

Yoko a jak rzepaki grad wytrzymały?

dałem na sklejanie to masakry nie ma, ale i mnie wieksze omnineły grady

mdw

74

Zboża jare? Zastanwiam się czym je zbierać kombajnem czy talerzówką. Owies da max 1,5t zamiast 5-6 pszenice jare praktycznie nie mają ziarna. Popadało parę dni temu ale to już za późno. Mam ubezpieczone może jakaś iskra spadnie..... dobry grad tez by był wskazany ale tylko nad zbożami.

75

no ja dziś późnym popołudniem wyjechałem na jęczmień zimowy, zacząłem kosić od tej słabszej strony i plon około 6 ton, zobaczymy jak jutro na tej lepszej stronie. Krzysiek u mnie to pada co drugi dzień, w tym tygodniu dwa razy po 13 litrów i mniejsze deszczyki też tak po 5 litrów

E 516 na części
Telefon 695 076 269

76

umnie jeczmien 4t z hektara ani zle ani dobrze duzo dostal w dupe przez zachwaszczenie wtorne

Fortschritt zt 423 a razy 2

77

a u mnie mokro kukurydza na jednym polu wygniła miejscami, na łące mokro że zbierającą z zielonką ledwo się jakoś jeździ... pada praktycznie co dzień a wyjątkiem dnia wczorajszego bo jakoś wytrzymało...

78

Panowie jak tam u Was nasze rzepaki...?? Ja wczoraj ściąłem pierwszy rzepak tak z 0.5 ha. najgorszy jaki był to miałem 1.8 tony także jestem zadowolony tylko ta cena mnie dobija... 1200zł/tona wyjściowa... Miałem wczoraj 12% wilgotności ale postał na przyczepie i dziś pojechałem to juz miał 14%... troche dużo...

79

no ja mam zamiar w rzepak wtorek - sroda wjezdzać chyba  ze znowu wleje

mdw

80

Sprzedajecie wszystko czy coś magazynujecie rzepaku ?