41 Ostatnio edytowany przez bamreras (2014-07-10 16:45:55)

Odp: Magazyny zbożowe

W sensie jak? Realizacja? Ja bina jak stawiałem zamówienieszło na początku lipca a 20 stał. Zamawiałem przez ich dystrybutora. Żebym mniał szybciej płytę wylaną to by stał w ciągu tygodnia. Poza tym nie zamawiaj prosto od nich bo cena będzie taka sama, sam to będziesz musiał odebrać i jak że jesteś klientem detalicznym zostawia cie na koniec aż obsłużą swoich dystrybutorów

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

42 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2014-07-11 20:33:37)

Nie wiem jak reszta ale ja bym brał z lejem dolnym  na zewnątrz , nie mam zamiaru do niego włazić i szuflować . Tylko zastanawiam się nad jego załadunkiem co jest najlepsze ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

43

Do wyładowania końcówki wstawia się ślimak przez właz boczny, wtedy tego szuflowania niewiele, tak dla sportu smile .
Można też jak ktoś na paszę tymi drzwiami włożyć ssawkę.

44

Masz podajniki podłogowe w opcji w binie jak by się machać łopata niechciało....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

45

A do załadunku co polecacie ? Siła pociągnie najwyżej silnik 5,5 .

46

Dmuchawa tak czy inaczej potrzebna, bo bez przedmuchu nawet przy najsuchszym zbożu się nie obejdzie. Do bina 60 t 5,5 kw powinna wystarczyć. Przy załadunku ślimakiem przedmuch tym bardziej potrzebny.

47

ja zasypuje bina 110 żmijką , jak suche nic nie dmucham.

mdw

48

Yokoslaw masz 12 metrową żmijkę jak dobrze pamiętam... Jaki mniej więcej kąt masz jak wsypujesz do bina? Ile wysokości ma ten zbiornik? Ja będę coś na przyszłe żniwa szukał i myślę co kupić bo mam 10m żmijkę i nie wiem czy jej nie przedłużyć i ładować właśnie żmijką.

49

kąt cos około 50 stopni, wysoki ? nie mierzyłem ale miedzy 8-10 metrów. na te sto ton nie opłaca sie inwestowaqć w elewator.

mdw

50

albo żmijkę pionową...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

51

Ja też myślał bym nad żmijką tylko jeszcze nie wiem  jaką . Ze zbożem to długo nie zwlekam góra 6 miesięcy . Tak że przedmuch będzie zbyteczny ? Czy przy długim leżeniu  coś się dzieje  ? Tak koło roku np.

52

Sebastian przedmuch jest konieczny aby zboże jak najszybciej schłodzić nawet jak ma wilgotności 12% to temperatura może być 30 stopni wiem co mówię bo mam w każdym po 4 czujniki a dmuchawę podstawiam od siana i po uruchomieniu daszek od wentylacji podnosi na max.

53

żmijka to nie problem    dmuchanie  hmm   niby trzeba ale jak tego nie zrobisz też się nic nie stanie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

54 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2014-07-13 21:36:50)

Czyli ze zbożem może być coś nie teges ? Bo to nie idzie  na pasze ...

55

A co jak na pasze idzie to sie może zagrzac?? wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726