Odp: Żniwa 2014
Ja już skosiłem swój jęczmień.Miałem w tym roku zasiany Lomerita z KWS i średnia na 4,5,6 klasie wyszła mi około 8 ton także całkiem udana odmniana
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja już skosiłem swój jęczmień.Miałem w tym roku zasiany Lomerita z KWS i średnia na 4,5,6 klasie wyszła mi około 8 ton także całkiem udana odmniana
Ważycie na wadze ? i hektary mierzone ? bo taka średnia to ile był najwyższy plon ?
15?
dla mnie bomba...
cos w tym może byc. z 3ha jęczmienia miałem 16pełniutkich zbiorników od bizona.
Hektary mam mierzone a średnio przyjmuje, że pełny zbiornik w mojej 512 to 1,5 tony jęczmienia.Jak kupuje zboże prosto z kombajnu i waże to wychodzi mi na pełnym zbiorniku pszenicy około 2 tony.
W tym roku jęczmień jest dorodny i ciężki dwa lata temu był podobny i wtedy ważyłem przyczepę z trzema zbiornikami wyszło mi 4220 kg czyli zbiornik około 1400 kg. Bizon ma pojemność zbiornika 2500 l a forsz 512 2300 l http://pl.wikipedia.org/wiki/Fortschritt_E_512
więc Kamil może trochę zawyżasz. Według zbiorników to mi dał około 6,5 t.
jak wędkarze.... :-)
ale na 6 urusł ci jęczmień to pewnie zimowy i na gmoju bo tak to 0 szans
jak wędkarze.... :-)
A Ty jak dużą rybę złowiłeś, mów nie czaj się, poddaj się komisji weryfikacyjnej
Przez trzy dni padało ,a w sobotę cały dzień bez litości .W polu mokro jak diabli.Trzeba trochę poczekać.
moja jeszcze pływa, wędka na podwórku czeka na pogodę...
W nadchodzącym tygodniu jak pogoda dopisze rzepaki ruszą na całego również u mnie.Pierwszy raz będziemy kosić 514.Podpowiedzcie mi jakie obroty na bębnie młocarni[mam dodatkową przekładnie] i jaka szczelina na klepisku,obroty silnika,wialni i mitowideł,Na co też zwrócić szczególną uwagę.
klepiso na dól na maksa, a obroty koło 650-700
no dziś skończyłem jęczmień ozimy, plon na poziomie 6,5 tony, klasa zieli od 4b do 6. Jestem bardzo zadowolony
wczoraj ruszone pierwsze rzepaki hmm jak zwykle wszystkim sypie po 5 t .... ? niech będzie ,,,, ja skosiłem dziś 3ha nie swojego rzepaku wilgotnośc 9% plon hmm 2 przyczepy 3.5t z nakładkami ile ? nie wiem wiem że 2 zbiorniki były więc szału nie ma
a powiedzcie jak z cenami??? oczywiście rzepaku...
wyjściowa 1280zł głowa boli .... w środe były jeszcze po 1310zł niestety kosza więc cena mniejsza ... a ceny koszenia nie mam bladego pojęcia ...
Ja daje obornik co roku i nawozy oczywiście jak Bóg przykazał.Staram się też co roku zasiać kwalfikat bo to mi się odwdzięcza większym plonem.
co to się porobiło patrząc na kalkulacje SGGW a ceny skupu...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo