Odp: Mieszanka motylkowych z trawą
owies + wyka ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Mieszanka motylkowych z trawą
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
owies + wyka ??
No albo tą kukurydze zasiej
Ja jutro słoneczniki wsiewam w tamtym roku dużo masy było ale i siany był wcześniej...zobaczymy...
Chłopaki dziś widziałem proso zasiane pod koniec maja w ugór siewnikiem z talerzówką i na dzień dzisiejszy na 5-6 klasie ma 70-80 cm . A jeśli by zasiać po zbożu takie coś i skosić na kiszonkę ? bydło będzie to jadło ?
Widziałem na YTube film jak kosili na kiszonkę, to podobno by jadły. Wiem jak u nas było ale chcieliśmy dać to w całości nie pocięte to nie bardzo chciały się ogony czepić. Jeśli mówimy o tym samym, inaczej nazywa się to ''sorgo'' tak?
unas sorgo kosili razem z kuku i to mieszali na pryzmach bo samego nie chcialy jesc
Nie sorgo tylko proso zwyczajne http://pl.wikipedia.org/wiki/Proso_zwyczajne
To dokładnie to co Koseś podałeś. Tylko u nas potocznie tak na to ludzie mówią.
To w końcu co jest zasiane? Proso zwyczajne (Panicum miliaceum) i sorgo zwyczajne (Sorghum bicolor) to dwa różne gatunki roślin. Nie jestem pewien czy dobrze napisałem łacińskie nazwy, bo to już 40 lat jak mnie uczono w technikum. Wizualnie różnią się przede wszystkim wielkością. Proso wyrasta do 1 metra i jest uprawiane na kaszę jaglaną. Najwięcej upraw można zobaczyć w okolicach Opatowa między Kielcami a Annopolem. Natomiast sorgo wyrasta nawet do 4 metrów i jest uprawiane na kiszonkę. Często jest siane razem z kukurydzą np. 4 rzędy kukurydzy i 2 rzędy sorga i tak przemiennie, widziałem takie plantacje.
Ja jutro słoneczniki wsiewam w tamtym roku dużo masy było ale i siany był wcześniej...zobaczymy...
Ja na jednym kawałku 2 razy już w tym roku siałem i gów.. wyszło. Nie ma czym tego pryskać a lebiody ida jak szalone. Zasiałem sorgo i zobaczymy jak wyjdzie.
Ja dwa lata temu wsialem słonecznik na kiszonke ale po pszenicy bo mi ja wymroziło i sialem w kwietni to plon prawie jak z kuku a kosiłem we wrześni i był już przekwitniety i mial dojrzale kapelusze. Dobrze sie ujeżdża i opasom bardzo smakuje.
Wczoraj 1.5h po zielonce zasialem ale ja pod slonecznik zawsze orze to i chwasty szybko nie pójda w góre i slonecznik je zdusi.... Mysle że jeszcze ze 2h wsieje.
Panowie jaką da się wsiać trawę oprócz kupkówki na piaskach. Bo mam na wiosnę ok 10ha trawy do posiania. Tata innej nie uznaje bo inne nie urosną a może jednak jest jakaś odmiana co też lubi piaski
Ja siałem kostrzewę trzcinową.
Panowie ile czasu należy odczekać z koszeniem trawy od nawożenia azotem ? Mam jakiś taki słaby kawałek trawy i dał bym jeszcze trochę azotu w postaci saletry .
To zależy od pogody! Jak skosisz i jest żółta to nie! Dopiero jak ruszy z odrostem i po deszczu najlepiej.
Stachu Kosesiowi chodziło o to po jakim czasie od posypania azotu może kosić. Ja kosiłem raz po 15 dniach i poszło na siano i było ok na kiszonkę nie wiem.
Jak tak ci zależy to mocznikiem pryśnij i git! Nie załapałem. Sory!
wydaje mi się że mocznik jest bardziej bezpieczny bo przy braku opadach to możesz sobie saletrą tylko zaszkodzić. wyobraź sobie co by się działo jak by w kiszonce znalazły sie jakieś granulki saletry.... już nie mówiąc o tym co by się działo jakby to bydlaki zjadły....
Oby deszczu było dużo to się rozpuści i będziesz mógł kośić za 2 tyg śmiało
Tak z ciekawości ile mozna zebrać sianokiszonki w ciągu roku z traw uprawianych na gruntach ornych? Chodzi mi najlepiej o bele 120x120
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Mieszanka motylkowych z trawą
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo