Odp: Żniwa 2014
nic sie nie porobiło tylko nas ta unia dyma trochw więcej niż innych .... ściągają zasrane zborze z ukrainy a nasze olewają ....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nic sie nie porobiło tylko nas ta unia dyma trochw więcej niż innych .... ściągają zasrane zborze z ukrainy a nasze olewają ....
Trzeba zacząć soję siać . http://www.hr-strzelce.pl/index.php/moz … i-w-polsce
Ja wczoraj zacząłem swój rzepak kosić. Ukosiłem niecałe 2 z zaplanowanych 3 ha i urwałem kosę. Dziś będę kończył. O plonie się jeszcze nie wypowiadam - powiem jak sprzedam. Wilgotność od 6,5 do 9,1%.
A co do soi - to chcę w tym roku zabrać 7 ha pola, które miało iść pod rzepak i zasiać na nim soję. Od kilku tygodni zbieram się, aby na tym forum założyć nowy temat o soi....
i znow popadalo dzis troche mocniej chyba teraz z mojej strony rzeki notec bo wczoraj po drugiej dawalo ostro u leszka hehe ale mamy miedze zdazylem zwinac slome z jeczmienia i teraz czekam na zytko na piachach juz dobre wnet ale gdzie troche lepsza ziemia to jeszcze zielonkawe i ziarno miekkie koledzy po ile uwas chodzi bele 120 slomy
Ja w tym roku zasiałem soję pierwszy raz na 2 ha, na początku było trochę źle bo poszły deszcze i troche wypłukało nasion, ale w tym momęcie nie wygląda najgorzej zobaczymy jakie będą efekty po żniwach
ja jutro chcem probować rzepak, scieżki bede chyba zostawiał na koniec bo zielone jeszcze, ale w łanie juz by można by próbowąć.
Ja dziś kosiłem u znajomego 2metrowa gorczycę..... Talerzówką na zielona masę.
To mnie zaciekawiłeś wreszcie będzie pretekst do odwiedzenia Cię...
Ja w tym roku zasiałem soję pierwszy raz na 2 ha, na początku było trochę źle bo poszły deszcze i troche wypłukało nasion, ale w tym momęcie nie wygląda najgorzej zobaczymy jakie będą efekty po żniwach
jęczmień miał być w tym roku tak wcześnie, a okazało się że połowa lipca, a ja dopiero zaczynam - ale ja nie o tym. Z racji że zmieniłem kombajn (z JD330 na 514) wczoraj ok godz 16 postanowiłem że zanim zacznę kosić na całego (planowałem to robić dziś) zrobię próbę maszyny. Zanim zajechałem na pole i podczepiłem heder minęło dobre pół godzinki, drugie tyle zajęło mi przejechanie 200m w jęczmieniu i ustawienie wszystkiego. I z próbnego przejazdu zrobiło się nakoszonych 8 zbiorników Można powiedzieć że to przecież tylko 514 ale dla mnie przesiadka ze starego kombajnu na ten to tak jak wcześniej jeździłem c360 i przesiadłem się na 323.
Kilka spostrzeżeń - pytań - niewiadomych:
1. huuurrraaaaaa już nie muszę stać tylko mogę siedzieć.
2. Mam wspomaganie
3. Kabina + sprawne nawiewy są po prostu bezcenne. Kosiłem w koszulce i spodenkach gdzie wcześniej byłem poubierany w długie spodnie i koszulę aby ograniczyć kontakt z kurzem.
4. Duży zbiornik na ziarno.
5. Przy wylocie słomy mam takie pręty do formowania szerokości pokosu. Już wiem że wieczorem gdy słoma robi się lekko wilgotna muszę je złożyć bo słoma się zatrzymuje i zatyka kombajn. Dobrze że często zerkałem w lusterka i szybko to zobaczyłem.
6. Z jaką prędkością kosicie ? wiem że to zależy od zboża ale kosiłem w przedziale 3-4 km ale możliwości ma duuużo większe. Zapewne wyczuje maszynę z czasem.
7. Obroty młocarni 1150 hmm - nie za dużo ? jak mniejsze to nie wymłacał wszystkiego. W JD na jęczmień miałem max 950.
8. A teraz zwracam honor dla dolnego sita oczkowego (w moim przypadku 6mm). W jęczmieniu sprawdza się świetnie. Zobaczymy na górach i pochyłym w pszenicy.
Jak niewiele mi potrzeba do szczęścia
Kolejny zadowolony użytkownik E 514, szkoda że u mnie nie chodzi ten prędkościomierz w kabinie, w tej skrzynce co jest od czujnika prąd jest ale całość nie chodzi, może sam czujnik w skrzyni jest do wymiany. Gdzie można by coś takiego kupić?
Czujnik jak się nie mylę to pasuję od 516.Mam pytanie do kolegów obeznanych z elektronikom jak sprawdzić czy czujnik obrotów jest spalony?
Ja obroty mlocarni mam ustawione na 1000 i jest ok chyba ze zboże jeszcze nie w pełni dojrzałe to tez nie wymlaca
Dzisiaj wjechaliśmy na próbę w pszenżyto ale jeszcze troszkę mu brakuję, żeby dostać się pszenżyta musiałem przekosić mieszankę ( owies z jęczmieniem ) i była sucha
Jak do soboty pogoda się utrzyma to zaczynam kosić pszenicę
Wy już zaczynacie pomału a ja jeszcze 2tyg muszę poczekać
No ja wylosiłem 20 ha rzepaku, jeszcze dycha mi została, deszcz mi zrobił przerwe.
a jak plony z rzepaku u was wyglada
Ja dzisiaj wykosiłem rzepak u siebie 6 ha, plon 4,2 z ha . wilgotność 7,2 %
Dzisiaj obudziłem potworka ze snu zimowego.U mnie mokro jak diabli.
Wczoraj skończyłem rzepak no i padł rekord bo sypnęło 4,1 t/ha,a dzisiaj poszedł jęczmień jary , średnio 9,5 % wilg. jak dalej będzie taka pogoda to we wtorek pewnie pszenica.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo