141

Odp: Żniwa 2014

To u mnie całkiem inna pogoda albo coś smile. Ja już jestem po pszenicy wczoraj do 22 tłukłem. plon jak na  razie z tego co mam zważone to 5,8 t/ha. Wydawało się, że będzie lepiej ale jest jak jest. Jestem zadowolony bo tak po cichu liczyłem na 6 t z ha. Zostało żyto ale to do niedzieli może dam rade.

Pozdrawiam smile

142

ja właśnie kosze groszek zielony. tylko teraz zjechałem na sniadanie. zboza to w przyszłym tygodniu

Rolnik z powołania:-)

143

Ja zacząłem rzepak od najsłabszych kawałków, ale mimo wszystko mokry czekam do końca tygodnia lub po niedzieli dopiero ruszę.

144

Dziś ruszyłem na usługi w żyto ale taki grad przylał że biało było więc wróciliśmy samochodem a w domu sucho a to tylko 7 km.

145

wojtas napisał/a:

wjechałem na próbę w pszenicę  ziarno niby suche ale słoma ....masakra gdzie niegdzie zielenina .... z ręki  13% po kombajnie prawie 18%   wykosiłem kawałek 0.5ha bo juz mi się tam nie chciało wracać bo reszte mam po drugiej stronie wioski  i plon mnie  jak na razie zadawala   tak na oko prawie 4 t będzie ....:)) kopiasta 3.5 tonówka  z nadstawkami  więc  oby reszta tak sypała

Wojtas tak z ciekowości jak szybko kosisz dominatorem w takiej pszeicy ????

146

Bez litości pada dzień w dzień

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

147

I po robocie , leje ....

148

mnie też deszcz zgonił

mdw

149

Dziś chciałem zacząć żniwa .... no i pada. Ku..... teraz jak ma własnie nie padać. Zboże uschło bo nie padało a teraz będzie gnić bo pada.....

150

Co się dzieje w tym roku? Wczoraj pod Żurominem spaliło się 40 ha zboża,dziś w zachodniopomorskim 130 ha od kombajnu a pod Nowym Miastem Lubawskim prasa trochę pola jakaś plaga czy co.

151

Dziś niedaleko mnie 40ha poszło z dymem. Od czego to nie wiem

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

152

z tym paleniem  to  mówię z własnego doświadczenia  pług albo przypięty do  ciągnika albo w taki miejscu by  go praktycznie w locie zapiąć ... nic innego nie ugasi  ognia w łanie ....

pietia  hmm  na czas nie mierzyłem ale  05ha z wyjazdem z domu przypieciem hederu na polu wjechaniem w łan obkoszeniem ( w koło płoty) trzeba uważać  wróceniem do domu  to tak plus minus 40-50min  hmmm  ale jak by ci zalezało to ze stoperem mogę ci podać nakoszenie  10ton smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

153

Wojtku mi chodziło z jaka prędkością kosisz łan nasz chyba prędkościomierz w claasie

154

w mojej okolicy też podobno 20 ha poszło z dymem, kolega michu23 pewnie wie coś więcej bo to pewnie u niego we wsi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

155

z reguły przy tym chederze trzymam się średnio w granicach 10 ale czy to są km czy coś innego to nie wiem .... nie którzy twierdzą że to nie prędkość tylko czujnik wydatku pompy jazdy ... jaka prawda nie wiem  szczerze nie zwracałem na to nigdy większej uwagi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

156

Wojtas to będzie czujnik prędkości on się znajduje na dole przy skrzyni i jest taki sam jak czujnik prętkości młocarni i wrazie awari tego drugiego można je zamienić ja tak mam u siebie padł mi od młocarni i przełożyłem od skrzyni i moge kosić

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

157

scoda19 napisał/a:

Co się dzieje w tym roku? Wczoraj pod Żurominem spaliło się 40 ha zboża,dziś w zachodniopomorskim 130 ha od kombajnu a pod Nowym Miastem Lubawskim prasa trochę pola jakaś plaga czy co.

To nie plaga to dobre ubespieczenie a niska cena płodów:hmmm:

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

158

wojtas napisał/a:

z reguły przy tym chederze trzymam się średnio w granicach 10 ale czy to są km czy coś innego to nie wiem .... nie którzy twierdzą że to nie prędkość tylko czujnik wydatku pompy jazdy ... jaka prawda nie wiem  szczerze nie zwracałem na to nigdy większej uwagi

prędkość 10km/h w zbożu wydaje mi się nie osiągalna. Jak w pszenżycie pogoniłem do 5 to wydawało mi się strasznie szybko - tak wiem 514 to nie class. Orka 8-9 i jak ciągnik szybko pomyka. Może te 10 to coś innego ?

gg 5118068

159

Drugi dzień deszcz pada i chyba nie zaczne w ogóle jeczmienia.. Caly tydzień ma padać

160

Nareszcie pada trochę oddechu można złapać