161

Odp: Żniwa 2014

zorak czemu by nie ? jeleń kumpla  średnio z 6m hederem pomyka  z prędkością 6-8km    ?
ja mam  w miare duży kombajn z małym hederem ? nie mogę go ustawić jak wolno koszę bo gubi jak opentany a jak dostanie w ciry to za kombajnem czysto  ale nie dam sobie głowy  urwać   bo nie znam dokładnej prędkości ?

Farmer wiem że jeden i drugi jest taki sam   ale nie mam żadnej pewności że ten na skrzyni pokazuje prawdę ?  by się przekonać trza by było nawigacje wsadzić ? co nie wykluczam że zrobię  tak z czystej ciekawości

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

162

Wojtas myśle że to będzie dobrze pokazywać bo u siebie założyłem czujnik strat z meskompu i w nim jest prętkościomierz to w rzepaku jechałem między 3a5km/h w zbożach jeszcze nie sprawdzałem

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

163

nie mówię że niemożliwe ale nie mogę sobie wyobrazić takiej prędkości w koszeniu tzn od razu by mi się nasunęła myśl "co za wariat" wink gdybym zobaczył osobiście.

gg 5118068

164

ja swoim jeżdżę średnio 7-8 km/h, a bywało na słabszych stojących zbożach i 12-13km/h. Wszystko zależy od przepustowości maszyny. Jeśli nie zapewnisz optymalnego obciążenia młocarni, to źle młóci i czyści.

165

Marku może coś w tym jest jak kończyłem jęczmień ozimy zostały mi dwa przejazdy spadły obrotu na młocarni okazało się ze podjechany pasek się okręcił i mogłem tylko młócic na 550-600 obrotów i wolno jechać po zebraniu słomy pozostała część pola czysta tylko trochę somosiewów powschodziło a na tych feralnych przejazdach grubo.

166

zorak ...  NH CX czy jakoś tak z 10m chederem w rzepaku idzie około 6km jak by nie patrzył to przepaść technologiczna między naszymi starymi trupami ... jeden kosi 3 drugi 10 na godzine  ale czy to ważne ?  jak dla mnie nie ważne by było wykoszone i w zbiorniku  ot dla mnie sedno sprawy smile)
kosząc koło kolegi 3 wioski dalej rzepak  on zamordował 2ha rzepaku bizonem   a ja 6 w tym samym czasie  ....
następnego dnia w kolejce z jęczmieniem  stoje z jego ojczulkiem i tak rozmawiamy   i pyta co ja tak szaleje skoro ten kombajn stary jak świat   i ze to trup  potwierdzam bo nie lubię zaprzeczać big_smile  pytam się gdzie kamil  gość zamilkł po chwili  wybełkotał że wymienia wytrząsacze bo wypadły ....  ok mój trup  bizon ideał  mój trup kosi jego pochłania złotówki stojąc na podwórku ?   ehh  świat jest dziwny ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

167

Dziś kolejny już trzeci dzień deszczu.....  wiecie kiedy pogoda się uspokoi?

168

Umnoe poniedziałek-środa ma padać i to nieźle. Teraz jak juz jest zboże prawie do brania to ma zamiar padać....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

169

Wojtas chciałbym mieć Twojego "trupa" wink
U mnie gdzie pszenica leży to zaczyna robić się zielono. Nie podchodzę bliżej ale mam nadzieję że to przerasta coś od ziemi a nie rośnie w kłosie.

gg 5118068

170

A ja swoje mam skoszone zostało zebrać słomę smile

171

Ja dziś zaczynam..... pierwsza pszenica. Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce....
Nie przepadam za żniwami, czy maszyna da radę czy pogoda wytrzyma, pier**l w słońcu, do tego w tym roku susza i gówniane plony oraz ceny......

172

dziś mamy pogode jeśli jutro wytrzyma  to w niedzielę koszę i prawdopodobnie będę miał dożynki big_smile zostało ino 13ha   chyba że owies nie pójdzie ale  mam nadzieje

173

Wojtas Ty już kończysz ja jeswzcze nie zacząłem.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

174

Po 40 godzinach opadów wyszło słońce.Wreszcie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

175

zazdroszczę tego słońca...

...jak mawiał Sofronow.

176

Bizon jeszcze śpi bez hedera  a ja dopiero magazyny czyszczę ,pewnie po niedzieli zacznę kosić ,o ile dokończę sianokosy .

177

mi zostało jeszcze 30 ha zbóz. może jutro wjade dalej w pszenice jak bedzie sucha

mdw

178

koseś napisał/a:

Bizon jeszcze śpi bez hedera  a ja dopiero magazyny czyszczę ,pewnie po niedzieli zacznę kosić ,o ile dokończę sianokosy .

podobnie jak u mnie:) [like]

179

Ja dopiero rzepak skończyłem a teraz trzy dni leje ciekawe kiedy wiade w zboża

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

180

Mi udało się zacząć.
Pszenica daje w okolicy 6t z haczykiem, rewelacja jak na tą susze.
Odpadło koło....
padło ładowanie.....
Kombajn zostal w polu...
Ale jestem zadowolony....