261

Odp: Żniwa 2014

Ja od niedzieli niecałe 50 ha rąbłem...pogoda dopisała nie ma co- dziś w nocy dopiero ulewa...

Najgorsze mieszanki szczególnie te powichrowane owsy, porosły długie i gorzej je sie kosi ale sporo roboty podgoniłem w ten tydzień.... smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

262 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-08-01 20:47:04)

A ja dzisiaj skonczyłem żniwa zbożowe u siebie.  Do kuzyna jeszcze chyba wyskocze coś pokosić.

mdw

263

Na koniec roboty padła mi w bajzlonie hydraulika... Jade sobie i kosze, chce cheder skorygować a on zamiast do góry to gleba. Zatrzymałem się i próbuje do góry a on na upartego że nie. Sprawdziłem resztę dźwigni i nic. Ani ruszy. Pompę słychać że pracuje. na max obr. Motowidła delikatnie musnęły i tyle. Dźwignąłem wsio turem. Do góry i Cheja od domku. Stawiam że pompa się skończyła, ale tak nagle? Coś pompuje bo w baniaku aż gada z powrotu.a może to diabelstwo ma jakiś klin na kole pasowym i go zerwało..... Jutro obadam sprawę...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

264

Mi pękł przewód gumowy przy siłowniku podnoszenia w trakcie wysypu i też gleba, przewodów parę różnych mam na zapas, po 20 min znowu młocka. Jeszcze opona pękła, dętka nie zdążyła ale był to łysy zapas. Zostało mi jeszcze 5,5 ha jęczmienia z pszenicą i u znajomego 2 ha owsa, są to jedyne awarie do tej pory.

265

No i po żniwach,nawet udało się bez żadnej awarii.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

266

byłem za Wrocławiem, pszenice ledwo ruszone a ile zwałowanych i przerośniętych i czarnych... współczuję bo tam pada co chwilę a u mnie znów wszystko usycha

267

Ja wykosiłem rzepak , zostało 8 pszenżyta , 20 pszenicy i 20 owsa , ale póki co pogoda do bani 2 dni ok 2 dni deszcz .Byłem wczoraj we młynie i pszenice nie trzymają parametrów żadko która ma gluten.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

268

Dobra. Obyło sie bez kosztów. Zaworek regulacyjny w rozdzielaczu dwusekcyjnym sie rozsypał. Pierścień segera wysklczył i puszczało olej bokiem. Poskładałem i jest ok.Trza tankowac i na pole...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

269

u mnie zosało 2.5ha owsa resztki pszenicy i żyta i można myśleć o dożynkach...

270

pszenica u nas żadna nie ma parametrów wszystko paszówa .... i bez gadania

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

271

no u mnie dziś dość ładnie poszło z jęczmieniem, jeszcze 12 ha zostało i 4 łubinu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

272

lipa do 15 czekałem aż zejdzie do 15% a o 19 popadało.pszenica i tak paszowa .

Leszek   dla kolegów'

273

ŻNIWA A.D. 2014 zakończone!!!!!!!!plon średni 6,7 t/ha

274

Ja wczoraj ćwiczyłem łopatologie żeby przekopać rowki coby woda poschodziła ze zboża.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

275

marek2011 napisał/a:

Ja wczoraj ćwiczyłem łopatologie żeby przekopać rowki coby woda poschodziła ze zboża.

a u mnie susza jak ch.. kukurydza pousychana, buraki tak samo, wszystkie warzywa schna...

276

U mnie zniwa w pełni. chyba w polowie jestem. gdyby nie humory mojego kombajny byłoby lepiej. Cos sie tukło w młocarni zagladam szukam, moze łozyska moze cos. szukam szukam i nic. mysle sobie na wszystko jedno przejade kawałeczek no i stuki ucichły mysle super jade zadowolony a tu ojciec biegnie i macha. kombajn dymi. tz dymiło ze sprzegła na slimaku kłosowym. okazało sie ze palec ten co wciaga zboze urwał sie najpierw tluk sie w młocarni (nie wiem gdzie sie schował ze go nie widziałem) a pózniej wpadł w podajnik.
Oprucz tego mam ciągłe problemy z zegarem od obrotów młocarni. nowa linka nowy slimak podpinam pod zegar działa fajnie po kilku minutach zagar sie psuje tj przekreca sie na maks i tak zostaje nawet przy wyłączonej młocarni, czasem sie troche cofnie nie zaleznie od obrotów silnika. przekładam linke pod drugi zegar, bo od predkosci jazdy jest taki sam i znów działa a po kilku minutach "głupieje" i nie wiem co robic. kosze na slepo

Rolnik z powołania:-)

277

Ja już bym kosił pszenżyto ale krowa po terminie zdecydowała się cielić więc czekam na poród .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

278 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-08-03 17:11:41)

owies 2 tony z ha.... gdzie zazwyczaj miałem 5,5-6,5
taka susza....

279

Wczoraj nareszcie zakończyliśmy żniwa, zboże i słoma pod dachem, usługi też skończone, można sprzęt chować  pod dach do następnego roku smile

280

Ja też koniec na ten rok mozna odchaczyć AD 2014