281

Odp: Żniwa 2014

skończone   mimo humorów sprzętu .... ehh miał kaprysy  bo nie powiem ....  zboża pełno w koło ale wszystko leży i nikomu się tego kosić nie uśmiecha .... za 400 stówki na leżaki nikt nie wjedzie ...   ja dziś z 2.2 ha pszenicy 3 przyczepy brandys nakosiłem jutro jak będize chwila to wywiozę i zobaczę co  waga pokaże

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

282

Żniwa u siebie już dziś zakończyłem zostało jeszcze trochę na usłudze.Pszenżyto Agostino i ronaldinio sypneło około 9 ton (żeby nie było to 5 pełnych zbiorników z hektara).

283

mnie dzisiaj z pola spędziła burza, ale owies uratowany mówię wam był taki skwar że bałem się o maszynę i w mgnieniu oka godzina szesnasta trzydzieści ulewa gromy itd...

284

wicher wiem coś o tym nie do ujechania w te gorączki a miałem w tym roku bardzo kapryśny heder już doprowadzał mnie do szewskiej pasji ale udało się wróciłem do domy NH przyczepy fruwały za nim jak śmigałem obwodnica nie patrząc na znaki wjechałem na podwórko szybko plandeki ostatnie wiązania już w strugach deszczu. Ale na ten rok już skończyłem.

PS.
wicher powiedz mi tylko ile pali Ci 516 z sieczkarnią bo 17 w tym roku trochę przeraziła ze spalaniem z siekaczem fakt słomy było full.

285

Przed chwilą zjechałem z pola. Zostało mi 5ha mieszanki pszenżyta letniego z łubinem 10km od domu. Jak sie pogoda sprawdzi to dopiero za tydzień pozwoli wjechać..

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

286

Pietia powiem ci szczerze ,w nieskracanym życie, czyli z problemami 25-27 na godzinę,stojąca pszenica ,jęczmień,owies 20 litrów on i po zawodach,pod warunkiem że nie będziesz na  uwrociach jeżdził po próżnicy...

287

zapomniałem dodać że nie ciągne na 2200 obrotówtylko 1800 wtedy spalanie jest przyzwoite...

288

Ja jeszcze 5 ha owsa, dzisiaj 15 ulewa mnie wygoniła z pola.Gdyby nie wczorajsze łożyska na  napinaczu młocarni to dziś były by dożynki.
Pozdro koledzy.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

289 Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-08-04 07:20:33)

Pietia więc co tam u Ciebie z hederem nie tak? Napęd kosy? Jeśli całość jest w szyku to na Twoim miejscu rozejrzałbym się za przekładnią Schumachera. Kilku ludzi co było u mnie po części do 516 to właśnie mówili że mają i zadowoleni jak najbardziej. Na przyszły sezon będę robił u siebie całą nową kosę i kątownik z bagnetami od bizona, a jak bym gdzieś spotkał taką przekładnie to pewnie odżałuje i też kupię. No a u mnie jeszcze 10 ha jęczmienia i 4 łubinu. Wczoraj jeszcze kosiłem mojemu majstrowi żyto leżące ale deszcz mnie zgonił bo bym kosił jeszcze swoje ale chociaż u niego skończyłem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

290 Ostatnio edytowany przez Pietia (2014-08-04 07:45:36)

1800 powiadasz  u mnie cały czas na 2200 obrotów bez sieczkarni jeszcze ujdzie ale z sieczkarnia podejrzewam że z 30 idzie ubywało w szybkim tempie ( straszne ilośći słomy w tym roku po 40 balotów z hektara) musze na przyszły rok wysłać ją do Piotra do sprawdzenia razem z wtryskami a tak poza tym wszystko ładnie szło oprócz hedera:

Dwa razy wymiana łożysk na targańcu dwa razy popękany heder dopiero jak wszystko powzmacniałem kątowikami  jest spokój dwa razy kosa urwana łożysko  na żmijce nie wspomnę już o gumach na na targańcu jeden dzień wszystko ładnie pracowało a od rana następnego zaczynało się wszystko rwać. Masz rację rozejrzałbym się za węższym hederem na  Schumacherze. I to wszystko na polu oddalonym od domu 20 km. Więc sam wiesz jak człowiek ma wszystkiego dość, ale jak szedł zestaw napełniony bardzo szybko.  smile:):)

291

mój 514 się nie zdąży nawet zagrzać 3 ha i do domu bo popadało .w piz....u coraz mniej zboza sieje i coraz cieżej je pozbierać albo trzeba wydajniejszy kombajn albo suszarnie ,

Leszek   dla kolegów'

292

sarast
przestaw się na kukurydzę mniej roboty wiecej czasu wolnego

293

mam jej już 70 ha kukurydzy dojade do 100 ha byle by tylko biogazowni w niemczech nie zamknęli .

Leszek   dla kolegów'

294

Jaki jest przychód z hektara takiej kukurydzy ile ton zielonki jaka cena ???

295

zależy jaki kontrakt. około 120 od tony.  masy jest miedzy 40 ale nawet do 60 ton mokrej, w zeszłym roku jak przymroziło ją to nie wiem czy po 35 ton wyjdzie srednio bo mój silos jeszcze stoi.

mdw

296

Ja dzisiaj zacząłem dopiero żniwa. Miałem 12.5ha pszenżyta. Kombajnista mówi że mogło jeszcze stać tydzień bo nie do końca jest dojrzałe.Plon wyszedł na razie około 7 ton bo nie dokończyłem bo deszcz wygonił z pola. Jak dla mnie rewelacja.

297

marcel jeszcze powiedz skąd jesteś i gdzie w polsce mogło pszenżyto jeszcze tydzień stać. daje gwarancje że dobrze zrobiłeś kosząc już teraz...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

298

Pietia ja zawsze sądziłem że heder 6.70 w 516 jest poprostu za duży,i nie wiem dlaczego niemcy taki wstawili,ale powiem ci że ja zamiast tulei  metalowogumowych w napędzie kosy mam potoczone tuleje na łożyska ,niby nic a cieszy...

299

wicher daj zdjęcia jesli możesz a osobiście jaki masz heder szerokość

300

Przy dokręcaniu tych tulei metalowo-gumowych ważne żeby to robić w środkowym położeniu targańca bo jak w skrajnym to guma za szybko i za mocno będzie się grzała i szlag dych szybko ją trafi

E 516 na części
Telefon 695 076 269