361

Odp: Żniwa 2014

Arturekk powiedz jak to nie tajemnica na jakim areale pracujesz? Bo z tego co nieraz piszesz jest tego nie mało.

362

arturek to ile ty wycinasz ta swoja 512 rocznie u siebie

363

koledzy jechałem dziś między Puławami a Radomiem tam mało co koszone woda na polach

364

ładnie przeschło a z rana dopadało jak tak dalej będzie to września załape z tymi żniwami

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

365

U nas tez wlało i dalej pada,. pszenica zaczyna w kłosach rosnąć.

mdw

366

U nas jako tako po żniwach zostali nie liczni a nam jeszcze łubin gryka ale od początku sierpnia  pada co chwila

367

tak już jest na tym świecie

368 Ostatnio edytowany przez Matey (2014-08-16 15:36:39)

Ja też już po żniwach, nawet nie wiem kiedy łubin skosiłem bo ciągle człowiek zalatany. U mnie dość dobry rok, chwyciło sie wiecej usług niz zazwyczaj, ale podejrzewam że własnie na jednej usłudze w leżącym życie załatwiłem sobie koło pasowe młocarni (tulejki sie skończyły i bolce biły po kole) Tak to było fajnie, dwa wężyki od hydrauliki, żyletki. Plony zadowalające, teraz czeka mnie wapnowanie bo ph mam od 4,4-5,1

369

Szczęśliwi ci co skończyli żniwa .Ja nadal muszę  czekać aż woda opadnie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

370

u mnie pada codziennie...

Rolnik z powołania:-)

371

Ja miałem jechać owies kosić ale już sie zachmurzyło i zaraz będzie padać , jasna cholera z taką pogodą.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

372

Ja też już po żniwach praktycznie, skoszone ostatnie hektary peluszki, jeszcze tylko została soja która jak widać nie lubi takiego zimna i chyba w tym roku rewelacji z niej nie bedzie,

373

Ja już zakończyłem żniwa, 17 już schowana do garażu smile Teraz zacząłem żniwa aroniowe nowym nabytkiem smile

374 Ostatnio edytowany przez artureekk (2014-08-18 00:44:31)

ogólnie mam 120 w tym 70 ornego a w tym roku robiłem eksperyment z hybrydą -
a mianowicie na jednym 7 ha kawałku posiałem 1,8 ha zakup na 2ha czyli 4 jednoski hybrydy pallaco kws ,3 ha Danowskie diament i moje trzyletnie .
nawożenie to samo na wszystkich kawałkach tylko pod korzeń na 7 ha 200 ton kupy 4-ro letniego 2,5 tony wapna 50 ,100 kg kredy ph 4,5 dlatego kreda na przyspieszenie odkwaszenia
100kg mocznika i trochę fosforowo-potasowych ale nie dużo bo z badan wynika ze jest tego ful  niestety nie zastosowałem regulatora a powinienem wyrosło na jakieś 1,50 cm
Ten kawałek kosiłem 3 dni z dwóch względów trochę się psuł kombajn i kupa słomy  dobra oto wynik a mam wagę hakową i wszystko przeważone hybryda 5,8 tony z ha Dankowskie 3,5 tony z ha i moje 2 tony z ha żadnych oprysków na chwasta  a co do moich opóźnionych żniw mam mieszankę żyta z wyką trzeba było poczekać aż wyka całkowicie dojrzeje bonitacja to 5
a kosze tylko i wyłącznie u siebie cool

375

ja wczoraj skończyłem kosic zboze. zostały jeszcze łubiny, facelia i gryka

376

Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.

377

Grzegorz89 napisał/a:

Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.

Wiem coś na ten temat .U mnie nawet bliżniaki na kołach by nie dały rady.Trzeba czekać -trudno

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

378

W gruncie rzeczy nie mamy do siebie tak daleko, tak ze 150km.

379

a u mnie dzis była pogoda i skosiłem łubiny i facelie. jeszcze tylko gryka, ale to juz po niedzieli bo w poniedziałek dopioero desykowałem

380

Pajej, desykowałeś łubin? wszystkie strąki były brązowe, a ziarno twarde?