Odp: Żniwa 2014
Arturekk powiedz jak to nie tajemnica na jakim areale pracujesz? Bo z tego co nieraz piszesz jest tego nie mało.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Arturekk powiedz jak to nie tajemnica na jakim areale pracujesz? Bo z tego co nieraz piszesz jest tego nie mało.
arturek to ile ty wycinasz ta swoja 512 rocznie u siebie
koledzy jechałem dziś między Puławami a Radomiem tam mało co koszone woda na polach
ładnie przeschło a z rana dopadało jak tak dalej będzie to września załape z tymi żniwami
U nas tez wlało i dalej pada,. pszenica zaczyna w kłosach rosnąć.
U nas jako tako po żniwach zostali nie liczni a nam jeszcze łubin gryka ale od początku sierpnia pada co chwila
tak już jest na tym świecie
Ja też już po żniwach, nawet nie wiem kiedy łubin skosiłem bo ciągle człowiek zalatany. U mnie dość dobry rok, chwyciło sie wiecej usług niz zazwyczaj, ale podejrzewam że własnie na jednej usłudze w leżącym życie załatwiłem sobie koło pasowe młocarni (tulejki sie skończyły i bolce biły po kole) Tak to było fajnie, dwa wężyki od hydrauliki, żyletki. Plony zadowalające, teraz czeka mnie wapnowanie bo ph mam od 4,4-5,1
Szczęśliwi ci co skończyli żniwa .Ja nadal muszę czekać aż woda opadnie.
u mnie pada codziennie...
Ja miałem jechać owies kosić ale już sie zachmurzyło i zaraz będzie padać , jasna cholera z taką pogodą.
Ja też już po żniwach praktycznie, skoszone ostatnie hektary peluszki, jeszcze tylko została soja która jak widać nie lubi takiego zimna i chyba w tym roku rewelacji z niej nie bedzie,
Ja już zakończyłem żniwa, 17 już schowana do garażu Teraz zacząłem żniwa aroniowe nowym nabytkiem
ogólnie mam 120 w tym 70 ornego a w tym roku robiłem eksperyment z hybrydą -
a mianowicie na jednym 7 ha kawałku posiałem 1,8 ha zakup na 2ha czyli 4 jednoski hybrydy pallaco kws ,3 ha Danowskie diament i moje trzyletnie .
nawożenie to samo na wszystkich kawałkach tylko pod korzeń na 7 ha 200 ton kupy 4-ro letniego 2,5 tony wapna 50 ,100 kg kredy ph 4,5 dlatego kreda na przyspieszenie odkwaszenia
100kg mocznika i trochę fosforowo-potasowych ale nie dużo bo z badan wynika ze jest tego ful niestety nie zastosowałem regulatora a powinienem wyrosło na jakieś 1,50 cm
Ten kawałek kosiłem 3 dni z dwóch względów trochę się psuł kombajn i kupa słomy dobra oto wynik a mam wagę hakową i wszystko przeważone hybryda 5,8 tony z ha Dankowskie 3,5 tony z ha i moje 2 tony z ha żadnych oprysków na chwasta a co do moich opóźnionych żniw mam mieszankę żyta z wyką trzeba było poczekać aż wyka całkowicie dojrzeje bonitacja to 5
a kosze tylko i wyłącznie u siebie
ja wczoraj skończyłem kosic zboze. zostały jeszcze łubiny, facelia i gryka
Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.
Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.
Wiem coś na ten temat .U mnie nawet bliżniaki na kołach by nie dały rady.Trzeba czekać -trudno
W gruncie rzeczy nie mamy do siebie tak daleko, tak ze 150km.
a u mnie dzis była pogoda i skosiłem łubiny i facelie. jeszcze tylko gryka, ale to juz po niedzieli bo w poniedziałek dopioero desykowałem
Pajej, desykowałeś łubin? wszystkie strąki były brązowe, a ziarno twarde?
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo