Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
u nas 4,5 + vat
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u nas 4,5 + vat
Liczone od 25-~120kg
Androl wspominałeś że masz świnki na głębokiej ściółce. Powiedz na ile i dla ilu sztuk wystarcza jeden balot słomy??
Na tuczarni jest średnio 200 szt 5 kojców od odsadzenia do końca tuczu. Wychodzi 1-1,5 balota dziennie. Słomę zrzucam ze strychu otworami które są nad każdym kojcem. Gdy się słoma kończy na strychu przewożę ją ze sterty.
ok, dzięki, o taką odpowiedź mi właśnie chodziło
Panowie mam problem, mam stadko tuczników 18 szt. Od chyba trzech tygodni zaczęły się gryźć. Wyglądało to tak że upatrzyły sobie jednego i wszystkie gryzły, bez względu czy był mniejszy od reszty czy równy. Od tego czasu odłączyłem od stadka 5 sztuk, a 1 jeden niestety padł. Już nie mam pojęcia co robić.... W patyku mają powieszane łańcuchy, powrzucałem też kilka butelek do zabawy, weterynarz dał zastrzyki z witaminami, od kilku dni wypuszczam je nawet żeby sie wybiegały, ale co z tego że biegają cały dzień a w nocy i tak następna sztuka pogryziona.
Już nie mam siły na te diabły :gun: , pierwszy raz mam taki przypadek, może ktoś maj jakiś pomysł bo już nie mam gdzie odsadzać pogryzionych, wstawanie o 4 nad ranem żeby ratować następnego pogryzionego nie jest przyjemne
Coś w paszy brakuje... w sensie źle zbilansowana. Dajesz gotową czy sam mieszasz?. Jakiej firmy stosijesz dodatki paszowe? Do paszy dodaj Nerwido. Powinni go mnieć tam gdzie pasze kupujesz. Świmie w kojcu muszą mnoeć sucho i nie za ciasno.
Z doświadczenia wiem że duży udział pszenżyta w paszy niekiedy prowadzi do pogryzień w kojcach .
Pasze sam mieszam. Dodaje koncentrat żytni, ekocid i sorbix. Koseś pewnie masz racje z tym pszenżytem bo daje 75% pszenżyta i 25% owsa.
Miałem kiedyś takie coś to kupiłem AMINOMAKS z DOSCHE i im przeszło.
U mnie częstym przypadkiem jest obgryzanie ogonów, pomaga dodatek soli do paszy przez 2-3dni, 1kg soli na 200 kg paszy.
Końcówka ogona jest słabo unerwiona, świniak nie reaguje gdy go mu drugi gryzie a gdy pojawi się krew to już wtedy wojna. Ja obcinam końcówki ogonków po wyproszeniu tak 1,5-2 cm i nie mam kanibalizmu, gdy nie obcinałem zdarzało się.
dzieki panowie za odpowiedzi macie po plusie
U mnie mała hodowla 4-5 sztuki 90-120 kg na rok tylko no co we 3 osoby dorosłe i córeczka 2 lata ledwo dajemy radę zjeść. Zero pasz itp. Ale wiem co jem.
Panowie tuczniki dostały mi sraki. Ostatnio kupiłem nowy mieszalnik ze śrutownikiem i takie robiłem próby więc może wyszła mi nieco za mocna pasza więc to mogłoby byś przyczyną? Będę musiał jeszcze wrzucić wagę pod mieszalnik żeby dokładnie wiedzieć ile koni będzie miała pasza
Nie no.... bez wagi. Tak to typowy objaw nadmiaru białka.
nie no ważyłem ile mam zboża w taczce więc mniej więcej powinno być ok. Może ciut za dużo mączki rybnej... Na tonę dawałem tak: 100kg śruty sojowej, 40kg mączki rybnej, 25kg premiksu http://www.eurolpol.com.pl/index.php/pr … derq.html, no i 835 kg zboża w dawkach po 1/4 jęczmień, pszenica, żyto, kukurydza
Na T1 może być, T2 za bogato, ale właśnie konsystencja kału jest najlepszym miernikiem.
Co i o ile proponował byś zmniejszyć? Ogólnie to zastanawiam się żeby przejść w żywieniu od początku do końca na koncentraty FARMER. Teraz stosuje na początku jak wstawiam prosięta koncentrat od nich PW20. Kiedyś też stosowaliśmy w całości koncentraty z tej firmy i wyniki też były dobre. Obecnie może i ciut taniej ale premiks musi być idealnie wymieszany
Moja hodowla nie jest zbyt wielka, żeby wyjść na swoje stosuję premiksy, zawsze to taniej.
Na koncentracie robię tylko odsadzeniówkę. Do T2 dodaje tylko 10% sojowej u mnie to wystarcza. Na 2 tyg. przed sprzedażą 5% sojowej i 1% premiksu i spadków przyrostów nie ma, idą na zapasach, a mi w kieszeni parę złotych zostaje. Premiks do mieszalnika sypię powoli tak mniej więcej jeden cykl mieszania.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo