1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-08-18 13:25:44)

Temat: Śrubki nakrętki, czyli ile to wytrzyma...

Panowie reanimuje zakupiony wiosną ciężki kultywator. Ma ona zabezpieczenia kołkowe. Poprzedni właściciel używał śrub 10,9 fi 12. Niestety gniazda kołków się trochę wyrobiły. trzeba to zrobić z dwuch powodów estetycznych i praktycznych bo takie luźne pewnie szybciej zcinają się co zpowoduje że z czasem będę musiał używać śrub 20.9 które nie istnieją. Zpróbowałem jaki efekt da rozwiercenie tego na 14 i jest sporo lepiej. Pytanie  teraz jakie 14 5,8 , 8,8 , czy 10,9.  Myslałem że wymienie te gniazda na nowe od tokarza ale okazało się że ich wyjęcie jest dość skomplikowane

2

Odp: Śrubki nakrętki, czyli ile to wytrzyma...

Krzysiek z własnego doświadczenia jak zrobisz na 14 śruby zakładaj rówierz nakrętkę tylko lekko skręcaj mniej się wyrabiaja otwory miałem tak przy gassnerze tam były 16 śruby latały jak !!!

3

Ja z doswiadczenia przy plugu zakladam 8.8. Jak ma sie ściąć to nie da nic ze śruba bedzie twardsza. Zakladalem utwardzane i to tylko zbedny wydatek.

4

Krzysiek napisał/a:

Panowie reanimuje zakupiony wiosną ciężki kultywator. Ma ona zabezpieczenia kołkowe. Poprzedni właściciel używał śrub 10,9 fi 12. Niestety gniazda kołków się trochę wyrobiły. trzeba to zrobić z dwuch powodów estetycznych i praktycznych bo takie luźne pewnie szybciej zcinają się co zpowoduje że z czasem będę musiał używać śrub 20.9 które nie istnieją. Zpróbowałem jaki efekt da rozwiercenie tego na 14 i jest sporo lepiej. Pytanie  teraz jakie 14 5,8 , 8,8 , czy 10,9.  Myslałem że wymienie te gniazda na nowe od tokarza ale okazało się że ich wyjęcie jest dość skomplikowane

Ja mam w gruberze z chińskiego pręta na metry a ten ma z 3,8 i wolę podbić go kawałek dalej niż mieć kiedyś takie zagadki jak ty teraz

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

Krzysiek jak miałeś śruby M12 a teraz wchodzą bez luzu M14 i jest ok to zrób tak że kup komplet i ciut na zaś śrub takich M14 i jedź z nimi do tokarza żeby zrobił na nich nacięcia w tych miejscach gdzie ma ją zerwać i niech tam natnie nożem na 12 mm. W uchwycie i zębie będzie siedziało ciasno a w miejscu gdzie ma ją ściąć będzie tyle jak w oryginale...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

6

jeśli śruba m12 10,9 miał się ścinać w miejscu gdzie nie ma gwintu to taka sama śruba M 14 ale o twardości 8,8 wytrzyma 96% tego samego obciążenia ale to tylko teoria  smile

7

Dzięki Panowie!
Co 6 głów to nie jedna.....