1,121

Odp: Pszenica

Pajej napisał/a:

ja kolejny rok przegrywam z grzybami... na T3 poszedł zamir i kłos jest ok ale liście flagowe grzybki juz napoczynaja. podflagowe w połowie zjedzone

ile zabiegów dawałeś? trochę wyżej jest moja pszenica po 3 dobrych zabiegach i porównaj sobie. Braciak dał 2 zabiegi i liście już porządnie wzięło...

1,122

Może to kwestia środków, ich ceny do jakości ? Mam porównanie u siebie w tamtym roku środki ze średniej/niskiej półki  a w tym już pojechałem na "bogato" i za rok będzie powtórka z tego. Liście zielone nic się z nimi nie dzieję pszeniczka jak najbardziej wygląda w porządku. Porównuję swoją do dużego gospodarstwa, z którym graniczę i wcale nie odbiega w wiem że oni dbają i środki zawsze renomowane. znajomy zawsze powtarza, że na tani środek to go nie stać.. i coś w tym jest.

1,123

ja wt ym roku rzepak pryskałem na płatka yamato i trochę chwyciło ze skosa pszenicę i widzę jaka różnica i w przyszłym roku będzie na pszenice yamato trochę drożej ale różnica kolosalna i wykłosiła się tydzień później

1,124

yamato to prawie to samo co topsin a nie wiele osób go chwali mi się wydaje przeciętny
Czy ten tetrakonazol robi taką różnicę?.
U mnie yamato szlo na drugi zabieg z olympusem jest ok. Ale myślę że tu chyba bardziej chodzi o wstrzelenie się z zabiegiem w odpowiednim czasie w odpowiednią pogodę.

1,125

Pawel21990 napisał/a:
Pajej napisał/a:

ja kolejny rok przegrywam z grzybami... na T3 poszedł zamir i kłos jest ok ale liście flagowe grzybki juz napoczynaja. podflagowe w połowie zjedzone

ile zabiegów dawałeś? trochę wyżej jest moja pszenica po 3 dobrych zabiegach i porównaj sobie. Braciak dał 2 zabiegi i liście już porządnie wzięło...

T1 capalo 1l/ha
T2 falcon 0,6 l
T3 zamir

Rolnik z powołania:-)

1,126

poczatek był ok ale potem to już było tylko gorzej...

1,127

do zabiegu T3 pszenica była ładna, pa po ostatnim zabiegu grzyby się rzuciły. a wszystko przez to ze w top pisali ze zamir dobrze zwalcza fuzarioze

1,128

Preparat nie zawsze gwarantuje sukces.Bardzo dużo zależy od rodzaju końcówek

1,129

Chyba czas się rozstać z Muszelką ...
Gluten 24-27, białko 12-14, liczba opadania 85-140 sad         
i co z tego, że plon jest przyzwoity jak przez te deszcze mam całe magazyny paszówki??.....

Panowie - którą pszenicą warto się zainteresować, tak, aby się nie martwić o parametry i żeby plonowała przynajmniej tak jak Muszelka ??

1,130

A ja już dawno przestałem martwić się parametrami. Jeszcze nie zdarzyło się żebyśmy mieli konsumpcyjną jakościową pszenicę. Ważne żeby dużo było, ostatnio to nawet doszukiwali się toksyn i podobno u kogoś znaleźli. Ja powiedziałem że za 5lat to już nie będą mieli co wymyśleć... A mieliśmy już; Tonacja,Bamberka,Tacitus,Natula, Zadra...

1,131

rudemenes napisał/a:

i co z tego, że plon jest przyzwoity jak przez te deszcze mam całe magazyny paszówki??.....

Panowie - którą pszenicą warto się zainteresować, tak, aby się nie martwić o parametry i żeby plonowała przynajmniej tak jak Muszelka ??

Linus u mnie w tym roku 10,2t/ha. Parametry ma smile

1,132

Znajomy też miał Linus parametry super i plon też fajny.

1,133

Pawel21990 napisał/a:
rudemenes napisał/a:

Linus u mnie w tym roku 10,2t/ha. Parametry ma smile

Paweł podaj koszty produkcji jednego hektara byl ostatnio artykuł w TAP rolnik okolice jawora jak podliczył wszystko plon e granicach 10 ton koszt plantacji cos około 5,7 tys.

1,134 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-08-20 20:07:27)

rudemenes napisał/a:

Jak znajdziesz tigera to polecam. Siany 5 raz plon w granicach 7-8 t parametry w normie opadanie ponad 300 białko 14. Ma jedną wade jest strasznie wysoki. Aczkolwiek  taki plon ustał bez problemu i w tym roku i ubiegłym.
Skagen plon na poziomie 8-9 parametry podobne niska drobna ale duzo

Kelwin podobnie
Z juliusa jestem średnio zadowolony gluten mu uciekł.

A muszelkę miałem tylko 2 lata
- Szybko porasta no i traci parametry
- niska lubią ją dziki
- zimno trwałość tragiczna!!!! Nie polecam nikomu

1,135

sajlor  Tonacja   brak parametrów ... szkoda słów w tym roku

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,136

Taki rok panowie i nie ma co zwalać winy na odmiany, to samo żyto w zeszłym roku miało opadanie 320, a w tym nawet 100 nie ma.
W Agromacie nie ma nawet takiej specyfikacji jak pszenica konsumpcyjna. Wszystko paszówka o 562 jak leci, aby sucha była.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,137

wojtas napisał/a:

sajlor  Tonacja   brak parametrów ... szkoda słów w tym roku

powiec cos więcej o odmianie sailor, bo planuje w tym roku część pola własnie tym zasiać

1,138

Też miałem Sailora na próbę - 6 ha. Plon w okolicach 7 t/ha, białko i gluten w normie. Niestety - mi wyległa i zaczęła szybko porastać - szybciej niż Muszelka.

1,139

też poległa i to strasznie ... nie porosła bo nie zdązyła  ale szału nie robiła chodź wygladała ładnie ... tonacja zdecydowanie ładniej sypała  chodź gorzej wyglądała

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,140

ja pryskałem dwa razy po 3 sety modusem i nic nie leżało.