Odp: Pszenica
koledzy to nie ten wątek z maszynami
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 57 58 59 60 61 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
koledzy to nie ten wątek z maszynami
po ile kupujecie materiał siewny ?
dziś kupiłem Arkadie po 140zł kwalifikat
tanio u nas około 1700 zl tona
ja bezposrednio od producenta 160 zł/q tez arkadia i sailor. w centralach ok 200
Wojtas u kogo brałeś ?
PAstuchów .... sieje pszenice do nasiennictwa
Panowie czy porównywaliście kiedyś próbki tej samej pszenicy w różnych skupach? Chodzi mi o zawartość glutenu, jaka może być różnica miedzy skupami?
hzhahah kiedyś robiłem coś podobnego w 4 skupach i wszędzie wychodziło inaczej i nie mówię o 1% różnicy
gluten +-3
Białko -+2
opadanie+ - 60 !
wilgotnosc +-2
gęstość owsa +-5
pewnie jest na to jakiś paragraf////
Pytam się bo mi wyszło w jednym 28 a w drugim 21,3 . To jest 25% błędu pomiaru i nie wiem czy mnie ktoś w h... robi czy taka różnica to norma, a jak to norma to po co te wszystkie badania?
Żeby cenę owalić nie wiesz po co ;(
Chyba już nie ma uczciwych ludzi w tym kraju. Pierwszy pomiar 28 wyszedł jak powiedział że chce ponownie ją siać i nie wiedziałem czy odmiana ma parametry, wyszło że nadaje się na konsumpcyjną. Dla potwierdzenia dziś została zbadana drugi raz w innym miejscu, ale nie było mowy że do siania tylko sprzedaży i wyszło 21.3 ledwo załapała się do skupu bo skupują od 21, cena 540. Jutro może podjedzie się do innych skupów to porównam z tym co mi dziś powiedzieli.
badanie niby sprzet legalizowany ? ale chyba w szopie ... trzeba było by im to udowodnić i dana próbkę pszenicy wysłać i zbadac w jakimś instytucie ... innej opcji nie ma ...
to tak samo jak bierzesz próbę do wiaderka jedziesz i łapie parametry w 110% jest lepsza niż powinna a zawozisz 20t ziarna i nie łapie się nawet na paszówkę ? i jak to wytłumaczyc ?
Ta dokładnie... Zawiozłem kiedyś próbkę do młyna opadanie ponad 170 a jak z pszenicą przyjechałem to nikomu więcej jak 135 nie wyszło. Gość wychodzi mówi, że wszystko paszówa, a ja na to że mało młyna nie rozerwie.... Co zrobić?
trzeba się bliżej :poznać:!!! z labaratorium i magazynierem i parametry będą pasować ,świat sie zmienia a na skupach wszystko po staremu.pozdrawiam.
Wystarczy że zamiast wody destylowanej weźmie kranówkę i opadanie nie wyjdzie.....
trzeba się bliżej :poznać:!!! z labaratorium i magazynierem i parametry będą pasować ,świat sie zmienia a na skupach wszystko po staremu.pozdrawiam.
to prawda, wszystko mam konsumpcje wczoraj zaprawiałem pszenice mam fajny patent , zaprawiona lepiej jak zaprawiarka. potrzebna zmijka z koszem , opryskiwacz reczny i przyczepa z szufladka.
Koledzy badałem w młynie w Brzezinach przenice na gluten i tak Arkadia 33,Muszelka 29 ,Bamberka28 tylko cena nie taka
Ja mam odjazd na gorszą od twojej po 660 netto ale to po takich warunakch jak pisał sarast
sarast napisał/a:trzeba się bliżej :poznać:!!! z labaratorium i magazynierem i parametry będą pasować ,świat sie zmienia a na skupach wszystko po staremu.pozdrawiam.
to prawda, wszystko mam konsumpcje wczoraj zaprawiałem pszenice mam fajny patent , zaprawiona lepiej jak zaprawiarka. potrzebna zmijka z koszem , opryskiwacz reczny i przyczepa z szufladka.
Ja u siebie zaprawiam zawsze taką zaprawiarką
http://www.simexagro.sk/e-shop/index.ph … duct_id=68
Strony Poprzednia 1 … 57 58 59 60 61 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo