1,181

Odp: Pszenica

Laszek napisał/a:
yokoslaw napisał/a:
sarast napisał/a:

trzeba się bliżej :poznać:!!! z labaratorium i magazynierem i parametry będą pasować ,świat sie zmienia a na skupach wszystko po staremu.pozdrawiam.

to prawda, wszystko mam konsumpcje smile      wczoraj zaprawiałem pszenice mam fajny patent , zaprawiona lepiej jak zaprawiarka. potrzebna zmijka z koszem , opryskiwacz reczny i przyczepa z szufladka.

Ja u siebie zaprawiam zawsze taką zaprawiarką
http://www.simexagro.sk/e-shop/index.ph … duct_id=68

A jakie zwoje ślimaka ma ta zaprawiarka? takie jak w zwykłym do zboża? Bo sam chcę sobie zrobić coś takiego a nie płacić 15 tyś za takie coś...

1,182

U nas jest zrobione z normalnym zwojem. Żmijka pionowa, w koszy z rozsiewacza lejka i na górze jeden arkusz blachy, a na wierzchy silnik. 400kg zasypu pięknie działa.

1,183 Ostatnio edytowany przez farmer1 (2014-09-14 13:28:35)

Jak by ktoś potrzebował to mam do sprzedania zaprawiarke polską na wałek do ciągnika LUNA za jakieś 1700zł oczywiście dla kolegów z forum będzie rabat. tel 600293962

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

1,184

Paweł teraz już nie kojarze ale jak znowu będę zaprawiać to sprawdzę. Zaprawiarka zawsze jest gratis jak się weźmie zaprawę tylko trzeba sobie ją przywieźć bo tak ona wędruje od jednego bambra do drugiego

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,185

farmer1 napisał/a:

Jak by ktoś potrzebował to mam do sprzedania zaprawiarke polską na wałek do ciągnika LUNA za jakieś 1700zł oczywiście dla kolegów z forum będzie rabat. tel 600293962

ja mam tez lune za 500 zł oddam

mdw

1,186

Przestałem zaprawiać wszystko zamawiam w C1 i problem z głowy.

1,187

słusznie.ja tez ile mogę na zwrot tyle biorę

1,188

a jakieś zdjęcia tych zaprawiarek? Laszek cyknij zdjęcia jak będziesz mógł wink

1,189

Ok, jak będę zaprawiał pszenżyto to zrobię

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,190 Ostatnio edytowany przez wojtas (2014-09-14 21:55:44)

dokładnie to samo ile można to nowe a reszta to żmijka  i w żmijkę opryskiwacze   a z drugiej strony na przyczepe i po kłopocie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,191

nie wiem czy jest sens siać pszenicę w tak suchą ziemię. Ludzie sieją a deszczu nie zapowiadają wcale

1,192 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-09-16 14:42:54)

daj sobie spokój z sianiem pszenicy w ten popiół. A bajki że poźny siew to niski plon to babci na ucho. W zeszył roku w topagrar byl artykuł o wpływie terminu na plon. Porównywali kilka odmian różnice były zależnie od odmiany jak dobeze pamiętam +- 10%  z tym że chyba przeciętne spadki były na poziomie 2 %, ale były też zwyzki o 8%!  Ja sieję zawsze w okolicy 10 października. w ubiegłym roku siałem nawet po 17 października gdzie optymalny termin to u mnie koniec września. I zbieram....  Nie wiem skąd biorą te teorie że to źle???! Dla mnie to banialuki i bzdury nie mające przełożenia na rzeczywistość i dzisiejsze odmiany.

1,193

sucho ?  ładnie wilgotno  na pług dziś nawet za wilgotno .... bo skib nasadziłem na glinie jak diabli ....
odczepiłem sie i pojechałem rzepak popryskać na muszkę i odrzywkę to się topiłem z opryskiwaczem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,194

Mam takie pytanie, myślę nie orać pola po ziemniakach przed siewem pszenicy i tu pytanie czy to wystarczy czy lepiej zaorać? Mam zamiar uprawić kultywatorem, zda to egzamin?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

1,195

zda smile

1,196

A czym kopiesz? bo powiem tak daję sąsiadowi pole pod ziemniaki ( zamieniamy sie ) On uprawia je na frytki jak mówi 40t musi sprzedać by pokryc koszty podejzewam że 60-70t mu dają . Kopie kombajnem który podaje ziemniaki odrazu na przyczepę . Jak taki zestaw jest prawie pełny to cholernie ubija ziemię i zwykly kultywator to za mało.

1,197

Ja kopałem anną kilka rzędów resztę dwurzędówką.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

1,198

na weekend zapowiadają 12-13 stopni, a nocą 4-5 czyli cieplej niż mamy od kilku dni, co później nie wiadomo. Pryskacie jeszcze na chwasta czy dajecie spokój ?

gg 5118068

1,199

jeśli będzie prognoza, że w nocy przez parę dni pow +5 to pryskać warto. Jak będzie potrzeba wiosną drobna poprawka i czysto. Najnowsze prognozy o ciepłym grudniu widziałem, to chwastom będzie dobrze się rosło => trza pryskać.

1,200

ja nie pryskam bo pszenica nie wschodzi od miesiąca... tylko miejscami gdzie lżejsza ziemia