461

Odp: Żniwa 2014

Słome to i ja mam jeszcze do zbierania.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

462

MAREKPE napisał/a:

Ja mam jeszcze 5 ha słomy do zebrania drugie tyle do zsiekania i ze 20 litrów Whisky do wygonienia z zacieru z porośniętego jęczmienia. Jak się z tym uporam będą DOŻYNKI, że żywy stąd nie wyjdzie nikt.

Pal licho słomę bierz się za ten porośnięty jęczmień.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

463

żniwa 2014 skończone...........16 września ostanie pola owsa poszły pod kose.... 30 września słoma sprasowana....

464

ja dzisiaj też juz po kukurydzy

mdw

465

Ja jednak jeszcze nie po żniwach, mam do skoszenia usługowo coś koło 1 ha soi czekamy na odpowiednią pogodę.  Sam jestem ciekaw plonu.

466

Ja też zakończyłem wczoraj prasowanie słomy wymianą dętki w traktorze (210PLN) Reszta idzie na sieczkarnię. Zaczepiłem pług i od jutra pełny ogień na kotły, bo pora siać a trza jeszcze siec.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

467

a ja wczoraj widziałem bizona w pszenżycie smile

gg 5118068

468 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2014-10-02 11:42:41)

A ja jutro albo pojutrze jadę kosić proso, potem szybko obornik, orka i siew pszenżyta w to miejsce

469

Sławek załóż wątek proso i napisz co i jak z tym robisz....

470

Opiszę wszystko jak skoszę, bo wtedy będę wiedział ile dało z 1ha

U nas jest tego masa. ekolodzy to sieją lejowcem i koszą talerzówką bo wysoka dopłata

472

Dzisiaj skosiliśmy proso. Proso zasiane eksperymentalnie lejem zaraz po zbiorze jęczmienia ozimego, wysiałem ok 25 kg ziarna razem z 30 kg saletry, siane po głębszej podorywce. Oprysków na chwasty nie robiłem bo nie było potrzeby ( nie ma środków zarejestrowanych dla prosa ), 2 tygodnie przed zbiorem oprysk roundupem i kombajn na pole. Zasiane na próbę miałem 1 hektar, dało 2 tony może trochę więcej. Jęczmienia nakosiłem 6-6,5 tony + 2 tony prosa więc plon całkiem niezły. w przyszłym roku robię to samo z tym że wysieję więcej na hektar i lepiej uprawie żeby plon był większy.

473

No to gratuluję Sławek.
Ja dziś kosiłem usługowo soję okazało się że było jej 1,4 ha uleciało około 1 t . Widzę że soja potrzebuje dobrej ale nie ciężkiej ziemi. Znam tą działkę doskonale na glinie była karłowa a tam gdzie zbyt lekka odmłodziła się po lipcowej suszy, była jeszcze zielona i nie miała strąków.
Reasumując ja gleb na tą roślinę nie mam, nie będę przecież wykraiwał 20-30 arowych kawałków żeby ją siać.

474

http://pl.wikipedia.org/wiki/Proso_zwyczajne
Dokładnie takie? Po ile chodzą takie nasiona? Nie było problemu że jęczmień przerastał CI z początku? Jak wysokie urosło siane tak późno?
A i kolego Niewydostanieszsie poruszył temat dopłat ile do tej pory byuło do niego dopłaty, oczywiście w plonie głównym?

475

Dokładnie takie, proso wschodzi bardzo szybko, o dziwo było czysto żadnego jęczmienia ani chwastów, co do wielkości tam gdzie gorzej zaorane to ok 50 cm a tam gdzie lepiej to nawet 1 metr

476

powiedz coś więcej o tym proso .... albo załóż wątek smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

477

Dokładnie to się przeniesiemy tongue Jak myślicie wyrosłoby po talerzówce po jęczmieniu ozimym? była różnica w ilości ziaren tam gdzie niższe? Czy bardzo podobnie? Zaciekawiłeś nas nie ma co wink

478

Gdzie niższe wiecha była o połowę mniejsza, a jak to wyglądałoby po talerzówce trzeba by spróbować

479

Tak myślę bo i tak agregatem talerzowym wszystko zrywam, z tym że pewnie samosiewów byłoby sporo. A jak u Ciebie było z wilgocią, po siewie tego prosa? Mam siewnik do poplonów zrobiony i gorczyca pięknie zawsze wschodzi. Jak myślisz co roku udałoby się chociaż z tonę z hektara zebrać?

480

Też mnie zaciekawił temat prosa. Jakie są dopłaty na hektar?