641

Odp: Kukurydza Na Ziarno

weż se kosztów nie rób! sól i mocznik pod korzen i polidap w siewnik

642

w okolicy nikt nie ma siewnika z podsiewem wiec czekam na rady

Rolnik z powołania:-)

643

Najważniejsza jest cena składnika i ewentualna opłacalność  kilku przejazdów przy wysiewie p i k osobno . Ja w zeszłym roku siałem wszystko osobno ale na przyszły sezon to już jadę NPK 8 20 30 ze względu na mniejsze ugniatanie pola i czas .

644

ja tez dam w wieloskładniku ostatnio płaciłem za 7-18-28 (11S) 1500zł brutto ten 6-15-30-(?) w takiej samej cenie który dla qq i w jakiej dawce dać

645

co ci moge doradzić jeśli chodzi na ziarno to z mącznikiem ostrożnie bo kuku będzie długo zielona i musowo fosforan w podsiewacz

646

Pajej napisał/a:

ja tez dam w wieloskładniku ostatnio płaciłem za 7-18-28 (11S) 1500zł brutto ten 6-15-30-(?) w takiej samej cenie który dla qq i w jakiej dawce dać

Przy takim składzie dałbym ze 250 - 300 kg NPK i około 250 kg mocznika pod korzeń.

647

największe efekty sie widzi jak  się sieje kuku siewnikiem z podsiewaczem    widac największe efekty  smile)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

648

wiem o fosforanie w podsiewacz czytałem ale nie załatwie sobie takiego siewnika.
mw_marcin myslałem ze NPK trzeba więcej i z tego co wiem, a wiem mało to 6-15-30 pod qq lepszy?

649

jak by ci się chciało pobawić to można do ciągnika doczepić ręczne siewniczki do warzyw takie szczotkowe ,powiększyć kosz zasypowy i tym dosiać fosforan.

650

U nas ruszyły żniwa qq,cena mokrej 30% -380 zł/t

651

Pajej napisał/a:

wiem o fosforanie w podsiewacz czytałem ale nie załatwie sobie takiego siewnika.
mw_marcin myslałem ze NPK trzeba więcej i z tego co wiem, a wiem mało to 6-15-30 pod qq lepszy?

Ja daje potasu około 100 - 120 kg w czystym składniku (około 150 - 200 k soli potasowej) . Fosforanu amonu około 150 kg w podsiewacz co daje około  60 - 70 kg fosforu w czystym składniku.

Dziś wystartowałem z koszeniem nakosiłem na próbę około 5 ton wilgotność 31,5 %

652 Ostatnio edytowany przez Pietia (2014-10-04 21:05:00)

ja dziś zakończyłem powiem tak rewelacji niestety nie ma średnio troche ponad 9 ton wydawała się zę bedzie spokojnie powyżej 10 ale jest mniej wilgotnośc od 25-31 w zalezności od odmiany. Według kombajnisty to i tak mam ładny plon bo to co dotychczas kosił to wypadało 5-7-8 ton. A tak wszyscy mówia że takie bedą plony kukurydzy niestety lipcowe upały zrobiły swoje nić dodać nic ując:(:(:(

653

czyli brak orki nie zaszkodził

654

Nie Marku myślę że to nie było przyczna. Po sąsiedzku za miedzą ma 22 h orane i siane JD wkład około 3 tys. na hektar ma ta samą odmiane co ja sialismy w jeden dzień chłopak jest załąmamy cena na wczoraj to 350 zł. dziś skosił połowę plon na tym samym poziomie moja była bardziej sucha on dał więcej mocznika i była trochę zielona na QQ jak twierdzi wyłożył 60 tys.

655

mw_marcin napisał/a:
Pajej napisał/a:

Ja daje potasu około 100 - 120 kg w czystym składniku (około 150 - 200 k soli potasowej) . Fosforanu amonu około 150 kg w podsiewacz co daje około  60 - 70 kg fosforu w czystym składniku.

Dziś wystartowałem z koszeniem nakosiłem na próbę około 5 ton wilgotność 31,5 %

czyli 400kg/ha tego wieloskładnika, a nie jak pisał mw_marcin 300kg. ja 300 to daje pod zboża

656

"Kto biednemu zabroni żyć bogato ".

657

ja wychodze z załozenia ze roslina jak zwierze jak nie zje to nie urosnie

658

Koseś bogaty w obornik, to się przekomarza smile

659

Gorzej jak zje gospodarza .  Na nawożeniu npk 8,20,30 w ilości 250-300kg /ha kukurydza plonowała zawsze powyżej 10t przy 30% jedynie poprzedni rok to tragedia w plonach na poziomie 7t/ha ,a dlaczego ? od przyczyn nie zależnych od nas czyli przebieg pogody .

660

Aż strach w pole jechać kombajnem jak tu takie plony... Sąsiad kosi lexionem u henia to mówił że jak na razie to około 8 ton sypie i wilgotność 38%, a kukurydza naprawdę ładna tam koło henia rezydencji, jak ktoś tam przejeżdżał krajową 10 to pewnie widział

E 516 na części
Telefon 695 076 269