661

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Widzisz Lechu a takie plony zapowiadali chłopaki od Osadkowskiego jescze mnie straszyli że jak zaczna kosic na całego to mokra jeszcze poleci na w dół ale to juz nie mój problem. Zostaął mi jeszcze pszenica do siewu po QQ.

662

Nie sieje kukurydzy ale przeczytałem wasze ostanie wypowiedzi i te o opłacalności nadają się do wątku "ręce opadają". Wychodzi na to że w tym roku z zbóż najopłacalniej było inwestować w owies o ile ktoś miał deszcz. U nas deszczu nie było....  i te 8 ton mokrej to może i jest jak ktoś zasiał na II klasie a u nasz większość rośnie na IV i V i plony tam nie są wieksze niż 5t do tego ta cena...

663

w mojej okolicy to 5 ton ,ało komu sypie na dobrych ziemiach od 15 czerwca do 15 września nie padało a ostatnio spadło 7mm

664

Z kuku na kiszonkę miałem w zeszłym roku 3 pryzmy (2 duże i 1 mniejsza którą właśnie skarmiam), w tym roku są 2 pryzmy, leżą w tym samym miejscu ale są z 5 metrów krótsze niż tamte a areał taki sam ... O ilości traw nie wspomnę ...

665

Dalgety za suchą zaproponowali 520 zł netto. Się wysuszy i wstawi ogłoszenie do gazety, bedziemy sprzedawać w małych ilościach ale bezpośrednio do rolników, zawsze coś więcej grosza będzie a "krowiarze" biorą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

666

Woźniaka wysuszenie gazem kosztuje 60 zł tona to co idzie bezpośrednio na produkcję podsuszają  tylko do 18 do paszy na dobę potrzebują 600 ton jest oszczędność. Jak powiedział przedstawiciel ceny nie podniosą bo im nie zależy na qq jest tania pszenica w razie czego przestawią receptury na pszenicę na dobę produkują 1600 ton.

667

kuzyn żony pracuje jako przedstawiciel w Brenntag Polska i przywiózł mi kilka produktów z linii Neubasil. W tym roku zastosuje je przy zakiszaniu wysłodków na pryzmie i kuku w workach. I właśnie odnośnie kuku. Powiedział mi abym się nie bawił w przechowywanie kuku w workach tylko mokrą prosto z pola mogę złożyć gdzieś w stodole i spryskać tym środkiem. Podobno całkowicie hamuje rozwój pleśni, grzybów ... w sumie nie podobno tylko hamuje. Zobaczymy co z tego będzie.

gg 5118068

668

dowiadywałem sie i qq do biogazowni na 90% odpada. w tym roku za mokrą nasiona skup płaci 300zł/t

Rolnik z powołania:-)

669

Zorak schaumann ma takie preparaty do konserwacji kukurydzy ale to nie jest takie proste gdyż kukurydza o określonej wilgotności i przewidywanym okresie przechowywania jest pokrywana w całości ( każde ziarnko) roztworem o odpowiednim stężeniu .

670

właśnie o dobre pokrycie ziaren się rozchodzi - ogarnę tylko zasiewy i muszę zrobić jakiś aplikator. Może wewnątrz żmijki ?

gg 5118068

671

zorak napisał/a:

kuzyn żony pracuje jako przedstawiciel w Brenntag Polska i przywiózł mi kilka produktów z linii Neubasil. W tym roku zastosuje je przy zakiszaniu wysłodków na pryzmie i kuku w workach. I właśnie odnośnie kuku. Powiedział mi abym się nie bawił w przechowywanie kuku w workach tylko mokrą prosto z pola mogę złożyć gdzieś w stodole i spryskać tym środkiem. Podobno całkowicie hamuje rozwój pleśni, grzybów ... w sumie nie podobno tylko hamuje. Zobaczymy co z tego będzie.

Kolego ,żebyś się nie zdziwił ,bo znajomy też tak się cieszył ,ale do czasu .Ja nie mówię ,że ten środek jest nie dobry ,ale ja bym na Twoim miejscu tą kuku nie zostawiał tak na powietrzu .O wiele lepiej będzie ,jak ją załadujesz do bina ,lub do worków big-bagów .

672

Właśnie znajomy tak robi z konserwantem że daje wprost na redler i zaraz do silosa ale on ją najpierw suszy do okolic 20% .Każdy co ma suszarnię i suszył kukurydzę to wie że zbicie wilgotności do 17% jest najłatwiejsze dopiero dokładne dosuszenie jest bardziej kosztowne .

673

No dwuetapowe jest bardziej ekonomiczne pod warunkiem że ma się silosy i wszystko połączone przenośnikami żeby bez problemu szło puścić drugi raz na suszarnie a u mnie jak od razu leci do stodoły to drugie suszenie już by nie bardzo było. Ale jak sprzęt sobie dobrze daje radę na raz to też dobrze. Dobrze jest właśnie na początku mniejszą temperaturą suszyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

674

dziś skosiłem plon całkiem całkiem 12,5t/ha wilgotność 32% ale chce siać wiec zbierałem cena 370netto

675

Jak tam panowie żniwa idą , ja pomału ale do przodu koszę szuszę nie śpię , do tego zaziembiłem się że szok , cena powalająca nie mam gdzie trzymać to sprzedaję po 505 netto.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

676

Cena poszła w górę czy kontrakt?

677

Grzechu Pawl pcha suchą cena poprostu kosmos moja mokra wyszła po 472 zl netto

678

No właśnie, a pytam bo do niedawna każdy na cenę narzekał, skąd ta zmiana?

679

Ja dziś popchnąłem po 428 zł/tonę przy wilgotności 23,7%. Całe szczęście była sucha, bo inaczej ostro cena w dół 13 zł za 1 % Plon ponad 10 ton, więc nie można narzekać. Nie warto suszyć przy tych cenach.

680

No ja dopiero jutro zaczne, zeszło ze wszystkim. Co do ceny suchej to się wysuszy i niech leży. A po 500 i tak nie sprzedam, cenę postawię po 650- nikt na siłę nie musi kupić a ja na siłę nie muszę sprzedać. Poczekamy zobaczymy... Jestem dobrej myśli. Dobrze że gazu z ubiegłego roku zostało połowa

E 516 na części
Telefon 695 076 269