1,201

Odp: Pszenica

Wczesne siewy u nas dziś pryskali. Aczkolwiek nie wiem czym skoro mają być przymrozki. Ja bedę próbował pryskac tej jesieni. Też mi się wydaje że będzie jeszcze duzo okazji

1,202

panowie trafił mi sie kawałek ziemi 3no 4 klasa i kawałek 5
łacznie 5 hektarków musze zaorać i sie zastanawiam czy jak bym posiał żyto i pszenice to by wzeszło jeszcze czy nie
bo na jęczmień to pewnie 0 szansy

1,203

Ja po burakach jeszcze będę siał, ale to w przyszłym tygodniu może.

1,204

ale grzegorz co i na jakiej klasie myślisz ze inne uprawy też wzejdą jeszcze tak pużno

1,205

Sąsiad w zeszłym roku zasiał pszenżyto ostatniego października i też urosło

1,206 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-10-24 17:47:45)

Pszenicę po burakach. Powiem szczerze, ze jak ma się udać to się uda, a i tak zostało mi zaprawianej.... Jakieś 2lata temu zasiałem tak ok ostatniego listopada i połowa sypała ponad 6ton a połowa ok2 tony z hektara. Z tym że ta co lepiej dała przez cały rok wyglądała dużo gorzej. Poza tym wszystkie zabiegi robione identycznie i w tych samych dniach. W tym roku zasieję zwykłą pszenicę jarą jako przewódkę zobaczymy co wyjdzie. Z tego co zauważyliśmy to pszenica jara posiana na próbę miała kilka pięterek więcej niż ozima siana w terminie, co zaskakuje i cieszy. Jednak na próbę nie chcę ryzykować wiele. Tak samo zrobię próbę z burakami ale to już nie tutaj...
A klasa 3-4, pszenica bamberka.

1,207

mpopis napisał/a:

jeśli będzie prognoza, że w nocy przez parę dni pow +5 to pryskać warto. Jak będzie potrzeba wiosną drobna poprawka i czysto. Najnowsze prognozy o ciepłym grudniu widziałem, to chwastom będzie dobrze się rosło => trza pryskać.

czym pryskasz?
ja pszenzyto po rzepaku przeleciałem w zeszłym tygodniu chwastoxem a na wiosne powalcze konkretnie z chwastami. pszenice ez na wisone sprubuje. w zeszłym roku pryskalem jesienia to wszystko musiałem poprawiac.
Co do plonowania późnych pszenic to brzeprowadzono badania i najgorsza ozima plonowała lepiej niz najl;epsza przewódka. Mi w zeszłym roko po kalafiorze sie 11 listopada dała najlepiej ze wszystkich, nawet tych sianych w optymalnym terminie. tez w tym roku jeszcze bedę siał po kalafiorze

Rolnik z powołania:-)

1,208

Teraz to dałbym 10 gram Gleanu i 1,5 litra izoproturonu ( lub litr chlorotoluronu)- w miarę tanio powinno załatwić miotłę i większość dwuliściennych. Powinno się zamknąć w 50 PLN.

1,209

ja myślałem zasiać żyto teraz po owsie ale troszke pużno myślicie si uda na 5 klasie
bo na przenice zasłabe

1,210

Mpopis jak później z dwuliściennymi wypada wiosna? Trzeba mimo wszystko poprawiać czy jest szansa że będzie czystko po takiej mieszance? Cena bardzo dobra, pewnie jednak trzeba będzie poprawiać.... ?

1,211

na żyto stanowczo za późno, co do dwuliściennych zależy co masz na polu. Jeśli jest przytulia, to wiosną Sekator i powinno być pozamiatane.

1,212

A propo pszenicy i oprysków jesiennych. U nas też widzę coraz większą nagonkę na opryski zbóż ozimych jesienią. Faktycznie jest zauważalna zwyżka plonu przy jesiennym odchwaszczaniu? Zawsze pryskamy wiosną i jest z reguły czysto, tylko myślę że jakby plony uległy poprawie to czemu nie pryskać. Poniekąd pół tony więcej w ramach jesiennego oprysku....?

1,213

mpopis napisał/a:

Teraz to dałbym 10 gram Gleanu i 1,5 litra izoproturonu ( lub litr chlorotoluronu)- w miarę tanio powinno załatwić miotłę i większość dwuliściennych. Powinno się zamknąć w 50 PLN.

podasz jakies przyklady soroków zawierających izoproturon i chlorotoluron? i jeszcze jedno ktos mnie nastraszył ze jak sie pryska gleanem to nawet po wypłukaniu opryskiwacza potrafi poparzyc rzepak, prawda to?

Rolnik z powołania:-)

1,214

głupoty gadają ....  ja w tym roku jechałem  kompletem  z dodatkiem gleanu   połowa legato plus +glean  i jeszcze jedna mieszanina  zobacze co będzie najlepiej wciągało chwasty big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,215 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2014-10-24 21:30:53)

Moja obcja na jesień 2014 dla żyta i pszenicy:Isoguarg 500SC[izoproturon]-1L +Diflanil [diflofenikan]-0,3L + Glean-10g =85 zł/ha.Tanio i skutecznie.

1,216

Na miotłę Expert Met i miałem czyściutko. Jedynie na wiosnę poprawka na chabra i inne dwuliścienne. W tym roku czekam i się pewnie nie doczekam, dużo pszenic będzie do przesiania, niestety pustynia na polach

1,217

joker-konin napisał/a:

ja myślałem zasiać żyto teraz po owsie ale troszke pużno myślicie si uda na 5 klasie
bo na przenice zasłabe

Daj spokój z żytem bo późno. Wal pszenice na całym na V klasie też. Jak pogoda dopisze i kawałek jest w dobrej kulturze to na piątce wyciądniesz tyle co na czwórce. Siej gęsto 400 nasion. Albo pszenzyto....
JA ostatnia pszenice siałem w poniedziałek, gdzie optymalny termin u nas to 30-05 u Ciebie trochę później więc do pracy.....

1,218

krzysiek ale coś pod korzeń też czy już za pużno i na wiosne

1,219

a tam opttymalny termin .... gadanie  jak posiejesz w grudniu też urośnie   siałem kilka lat po burakach w grudniu raz nawet się zdażyło że 24  i urosło

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,220

Wojtas ma rację, u mnie przez miedzę rok temu rozstrzygnięcie przetargu było 15.11 i na całości ok 40 ha poszła pszenica która sypała ok 10T/Ha.
Spokojnie ja jeszcze 10 ha mam do obsiania i do połowy listopada posieję.
Ps. sąsiad między świętami a nowym okiem posiał orkisz siewnikiem do nawozów i 3 tony z ha sypał, a to jest ewenement.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia