1,221

Odp: Pszenica

Pajej napisał/a:
mpopis napisał/a:

Teraz to dałbym 10 gram Gleanu i 1,5 litra izoproturonu ( lub litr chlorotoluronu)- w miarę tanio powinno załatwić miotłę i większość dwuliściennych. Powinno się zamknąć w 50 PLN.

podasz jakies przyklady soroków zawierających izoproturon i chlorotoluron? i jeszcze jedno ktos mnie nastraszył ze jak sie pryska gleanem to nawet po wypłukaniu opryskiwacza potrafi poparzyc rzepak, prawda to?

rzepak jest cholernie wrażliwy  po gleanie ja płuczę z dodastkiem mocznika

1,222

MAREKPE napisał/a:

Wojtas ma rację, u mnie przez miedzę rok temu rozstrzygnięcie przetargu było 15.11 i na całości ok 40 ha poszła pszenica która sypała ok 10T/Ha.
Spokojnie ja jeszcze 10 ha mam do obsiania i do połowy listopada posieję.
Ps. sąsiad między świętami a nowym okiem posiał orkisz siewnikiem do nawozów i 3 tony z ha sypał, a to jest ewenement.

wszystko zależy od zimy kiedy przyjdzie i jaka będzie jak wykiełkuje po szpilce i ziemia zmarznie ,to gówno a nie plon lepiej wiosną wcześnie zasiać

1,223

Czesto sieje pszenice po qq i zawsze jest nieraz w lutym czarno na polu, ale azot i dokrzewienie wiosna robi swoje. Zyto tez siej po qq z tym ze staram sie siac bojko w tym roku po 5, 6  ton dawalo

1,224

marcin ale teraz nie zapużno na żyto

1,225

Mam na mysli bojko to odmiana przewodkowa siejesz nawet do lutego

1,226

i co nie jest mu nic wzejdzie nie zmarznie

1,227

Naturalnie w tym roku bede sial okolo 15 ha

1,228

joker-konin napisał/a:

krzysiek ale coś pod korzeń też czy już za pużno i na wiosne

Ładuj na ile cie stać...... nie więcej wink

1,229

no to ile czego proponujesz w takim terminie

1,230

Popryskałem ponad tydzień temu pszenicę lentipurem i nie widzę żadnych efektów na chwastach. Ktoś z was stosował teraz lentipur jesienią? Czym wy pryskacie ? I jaki środek jest dobry i nie boi się przymrozków?

1,231

joker-konin napisał/a:

no to ile czego proponujesz w takim terminie

termin tu jest mało istotny... Ja sypnołem 4-16-18 500kg

1,232

na bogato!!chce siać po kuku macie jakąś sprawdzoną odmiane??

1,233

julius 400- 450 nasion na m2.

1,234

mój spec od oprysku  ustawił mi 1.5 l Tolurex 500 SC i 0.2l legato i 5 gram glinu .ma być tanio i dobrze ,robimy, zobaczymy czy pszenice na wiosne do poprawy.

Leszek   dla kolegów'

1,235

to znaczy ile kilogramów teraz siejecie pszenicy na hektar  ja mysle nad pszenica ozon  nie wiem czy pujdzie na 5  klasie  lub bamberka mieliscie z nimi przyjemnosc
jak sobie radza na 5

1,236

Wcześniej w terminie opóźnionym siałem ok 180kg, odmiana jak leciało wszystko tak samo. Dziś widzę, ze dobrze jest i źle nie zrobiłem mimo,że wygląda nieco przy rzadko. W tym tygodniu jeszcze może posieję, to pewnie ok 250kg zasieję.

1,237

a u mnie w tym roku wschody pszenicy straszenie nierówne. Uprawa jak zawsze, po siewie przeleciał deszczyk, a na tą chwilę jedna roślina ma 4 listki inna 2 a niektóre w fazie szpilkowania.

gg 5118068

1,238 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-10-27 18:00:20)

joker-konin napisał/a:

to znaczy ile kilogramów teraz siejecie pszenicy na hektar  ja mysle nad pszenica ozon  nie wiem czy pujdzie na 5  klasie  lub bamberka mieliscie z nimi przyjemnosc
jak sobie radza na 5

zalezy od masy tysiąca nasion.....
Zaorak u mnie to samo.cieszmy sie ze wzeszła

1,239

Panowie dzisiaj prykałem zboża na grzyba, jak długo muszę odczekać z opryskiem na chwasta ?

1,240

co to za grzyby??;-)