681

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Ja sprzedaję bo nie mam gdzie trzymać , dobrze że koszty suszenia mam stosunkowo nie duże . Trzeba poważnie pomyśleć o silosach na przyszły rok , chociaż ze 100 ton potrzymać do lepszej ceny.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

682

A ja sprzedaje mokra po 320 netto. Az sie serce kraje. Woze i woze a tu pieniedzy nie widac. Juz mi duzo nie zostalo. Po malych przerobkach moj sprzet sie fajnie spisuje i robota idzie.

683

szczerze mówiąc to u mnie miejsca też nie za dużo na ziarno ale teraz zboże muszę poupychać wszędzie gdzie się da.  U sąsiada zabudowania sprzedane więc jeden magazyn na zboże odpadł. Marcin a co za przeróbki masz u siebie? Pochwal się

E 516 na części
Telefon 695 076 269

684

moją kukrydze kosi kolega leksem z 8 rzędową przystawką idealną pod mój siewnik i zeby nie zapeszyć 4 ha i dwie ciężarówki po 25 t poszły .niestety mokra 32.5 % lauren lg . 450 zł netto.kontrakt z maja.zostało jeszcze 60 ha.

Leszek   dla kolegów'

685

oby tak dalej, na kiszonke mi sypała 50-60 ton

mdw

686

A ile kosztuje nająć kombajn do koszenia kukurydzy?

687 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-10-25 21:35:56)

370 za ha,   konieczna zmiana kombajnu bo kukurydza zaczyna dominowac w gospodarstwie leks za drogi ,tx new holland bliżej,

Leszek   dla kolegów'

688

Liczyłeś koszty produkcji? Nawet nieźle to wychodzi tak widzę.

689

3 rok sieję kukurydzę w 1 roku poszła na biogaz  potem ziarno .siejemy na 5 i 6 klasie w większości czasem zdaży się 4 i sporadycznie 3 . jak to na mozaikach .tak jak liczę to żyto ani inne owsy nie ma porównania do kukurydzy ,prawdę pisali że kuku.to rzepak 6 klas ziemi.lato mokre a kuku to lubi,na razie się udaje,

Leszek   dla kolegów'

690

sarast a nie myślałeś o case na rotor? szedł by jak burza w qq. Sam myślałem o czymś takim na usługę ale u nas coraz więcej nowszych kombajnów na usługę w qq. Ostatnio znajomy kupił lexa i przystawkę roczną 6 rzędów to 8km/h w polu idzie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

691 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-10-26 09:05:01)

case to fajna maszyna do kukurydzy ale opinie co do zboża to opine są podzielone ? kosił u mnie w tamtym roku kuku. case APS 2388 szedł ostro ale paliwo chlał jak wsciekły ,a ja go tankowałem .jednak class oszczędniejszy i to znacznie. dziś dalej do koszenia ale sypie pod wiatę bo tiry po południu w poniedziałek.

Leszek   dla kolegów'

692

Grzegorz89 napisał/a:

Liczyłeś koszty produkcji? Nawet nieźle to wychodzi tak widzę.

Grzegorz nie jest tak różowo z kukurydzą w tym roku w czwartek Osadkowski miał pod Prusicami mały pokaz poletek kukurydzy ich polecanych odmian z bodajrze 12 tylko dwie osiągneły poziom 10 ton  reszta 7-8 a czasami 9 ton sami nie wiedzieli dlaczego tak to wypadło. Rośliny wyglądały ładnie a po skoszniu tak sobie plonowały.

693

Wiem, wiem tylko tak głośno dumam, bo teraz w zasadzie to nie ma niczego super opłacalnego...

694

w mojej okolicy młócą około 5 ton z hektara a nawet mniej

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

695

Mam sąsaiada z którym mamy pola obok siebie biedak jak mówił pierwszy i ostatni rok miał qq kiepsko koszty się zwróciły stwierdził że tyle co włożył w kukurydze pszenica spokojnie da 8 ton tak twierdzi.

696 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-10-26 20:50:39)

byłem  w czwartek na poletkach Osadkowskiego pod Żaganiem Na  polach Pana Kacperka  kuku dawały od 12 ton po 17 ton przy 26% . miło było patrzeć. a ja dziś nawaliłem 75 ton i zaczełem z wilgotności 28% a skończyłem na 35% i stop trzeba czekać. kuku narazie daje mniałem taki strategiczny 1.10ha w samej wiosce  wszyscy kradli  a to na gotowanie a teraz dla kurek workami bo i tak mam dużo,to nasypało 15 ton ,miło sie zrobiło. jak by średnia wyszła pod 10 ton to sukces. no i jeszcze jedno te dzikusy i jelenie dają ostro na kawałku 6.40ha myśliwce uznały stratę na 3.10 ha, pozdr,

Leszek   dla kolegów'

697

sarast sam widziesz co rejon to inne plonowanie u nas to norma 6-10 ton rozmawiałem z kolega miał 7 ton troche mu dziki namęczyły i zostało w polu.

Przy 17 tonach nawt 350 + vat jest ok

698

chciałbym zobaczyć te 17 ton z ha

699 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-10-26 23:29:17)

widziałem . własciciel pola mówił że 16.t 17t to norma a mysle że  wie co mówi bo kuku na ziarno, zaczął robić 30 lat temu jako pierwszy w lubuskim ,i widać to po gospodarstwie.    ziemia 3 i 4 klasy ogrodzone i monokultóra i obornik kurzy 10 t na ha i nawożenie Timak Agro a to nie tanie rzeczy  ,nie mam w zwyczaju pisać bzdur.

Leszek   dla kolegów'

700

rok temu u nas średnio nie było powyżej 10 t/ha a u jednego sypła po 13, była naprawdę fest. Wczoraj pierwszy zbiornik na próbę nakosiłem to miała 30% ale szału w plonie nie ma. Jak całe pole skoszę to będę więcej wiedział o plonie

E 516 na części
Telefon 695 076 269