1,241

Odp: Pszenica

Właśnie cieszcie się, że wzeszła. U mnie jest straszna kicha, na glinach zupełnie nic. Niepotrzebnie wybrałem się na pole bo tylko ogarnęło mnie wkur.... Co za rok k...  Co najgorsze ta co wzeszła usycha a ta co na wierzchu to próchnieje...

1,242

Paweł na północ od Ciechanowa podobnie. Dziś w sklepie w którym zaopatruje się w opryski, podobnie żalił się jeden rolnik z gminy Grudusk, a przecież to jest zagłębie pszeniczne, rzepaki podobnie po jednym na m2.

1,243

Opinogóra tak samo, znajomy ma tam 46 ha. gdzie czarnoziem wyszła, gdzie ciężka to nic...

1,244

A u nas ślimaki zrobiły robotę

1,245

Ja zapomniałem jak wygląda prawdziwy deszcz . Pszenica na  lżejszej się krzewi na  ciężkiej chwyta  się dopiero korzonkiem . Dobrze że mgły  są  to jakoś to wegetuję . Orka zimowa to mordęga . Co poradzi , taki mamy klimat ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,246

Sebastian skoro orka zimowa to mordęga to po co się za nią bierzesz ? czekaj cierpliwie na deszcz - siać tego nie będziesz to po co się szarpać.

gg 5118068

1,247

Ja tam też czekam pewnie by szło ale zielono na polu niech sobie rośnie będzie dodatkowa zielona masa.... w grudniu zaorze ....

1,248

Na deszcz nie czekam bo nie nadają nic porządnego  ... Po za tym przymierzam się do remontu forsza .
Co ciekawe glina lepiej się posypała jak piaskowa .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,249

sucho ale mglisto...
efekt jest taki ze pszenica sąsiada siana w terminie optymalnym około 7-10 dni przed moją ma grzyba. Za parę dni będzie miała gangrenę.... Puki co z daleka nie widać ale z bliska nie ciekawie. Zrobiłem lustrację mojej jest ok na razie 1- 3 liscie  i zero grzyba. dodam ze ta zainfekowana siana po rzepaku.

1,250

U mnie to samo, siana rzadziej, i później. Na razie widzę że dobrze zrobiłem.

1,251 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-11-02 19:15:27)

Ploniarka mi wpierdziela pszenicę. Miejscami 10 roslinek na m2.Pryskać?
Dziś było 13 stopni! ale kilka dni temu było ponizej 8 a w nocy przymrozki ( 3 dni pod rząd).
rzadko zasiałem rzadko powschodziła i jeszcze ją wpierdziela  jakiś robal.....
Na szczęście 1 kawałek jakieś 3 ha.

1,252

koledzy u was też tak zboża pożółkły szczególnie pszenice dzisiaj oglądałem to wygląda na grzyby

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

1,253

pszenica nie bardzo lecz  jęczmiona i  rzepaki nie bardzo

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,254

u mnie jako tako,ale po deszczach bez śniegu mróz,sam nie wiem co to będzie...

1,255

U nas kto posiał wczesnie ten ma zółto.... mnie to nie dotyczy.... Z roku na rok sieję coraz później i nie żałuję...

1,256

Po dwuletnich obserwacjach u siebie i kolegi  którym trochę współpracuję uznałem, że optymalny dla mnie termin siewu pszenicy to 5-10 październik.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,257

Ja uważam że termin to termin i tego się trzymam.

1,258

Po kukurydzy jak się sieje to o terminy raczej ciężko . od 3 lat siane końcem listopada się udałą i plonują .

Leszek   dla kolegów'

1,259 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-01-18 01:18:52)

Sarast napisz coś więcej. U mnie optymalny termin kończy się 5 X ja sieje 10-25X około 340 na m2. Plonów się nie wstydzę a biorąc pod uwage moje gleby to mogę się chwalic...

1,260

ostania siana ostroga własna  26 listopada 260 kg na ha   chwalić się nie wypada bo sucho było. ale popadało i na wierzchu długo to trwało lepiej by było jak by snieg przykrył . wiosną biednie to zawsze wygląda ale azot wcześnie i dużo i robi swoje a potem normalnie ostatnie koszone .i nie wiele odbiegają plonem od tych sianych w pazdzierniku ,ale też musze powiedzieć że klimat mamy jak by trochę łagodniejszy .ryzyk fizyk ale jak pisałem i siane 4 grudnia się udały.a  w tym roku jeszcze się udało opryskać. .o cała filozofia.

Leszek   dla kolegów'